Suroviny
- králičí stehno 4 ks
- citronová kůra 1 plod
- máslo 1 lžíce
- přepuštěné máslo 1 lžíce
- nové koření 5 kuliček
- česnek 3–4 palice
- tymián 2 snítky
- bobkový list
- rozmarýn 2 snítky
- vývar 500 ml
Kaše:
- hrubá mořská sůl 500 g
- brambory (střední) 12 ks
- plnotučné mléko 200 ml
- máslo 80 g
Postup přípravy:
- Králičí stehna pořádně prosolte. Do hrnce dejte přepuštěné máslo a králíka na něm z obou stran nechte zatáhnout, aby se na něm vytvořila zlatavá kůrčička.
- Maso vyndejte a do výpeku nakrájejte česnek na plátky. Přidejte nové koření, tymián, rozmarýn a stroužky neloupaného česneku. Do stehen vmasírujte nadrcený česnek a vraťte je zpět do hrnce. Přidejte trochu citronové kůry, lehce podlijte vývarem a opepřete. Přihoďte bobkový list a mezi maso položte rozpůlený česnek. Dejte do trouby na 90 minut na parní program s horkovzduchem při 160 °C.
- Na spodek pekáče rozprostřete silnou vrstvu hrubé mořské soli a na ní vyskládejte umyté brambory ve slupce. Do každé brambory udělejte z každé strany díru a dejte do trouby na 180 °C přibližně na hodinu, aby změkly.
- Brambory nechte vychladnout a oloupejte je. Slupky si dejte bokem do kastrůlku a zalijte mlékem. Jakmile mléko přivedete k varu, dejte kastrůlek stranou.
- Brambory propasírujte, zahřejte je v hrnci a přidávejte máslo. Z mléka vyndejte slupky a nalijte ho do kaše, kterou následně vyšlehejte. Přidejte sůl a můžete podávat ozdobené například pažitkou.
Zdroj: Jan Albrecht + Beko
Další klasika, kterou můžete vyzkoušet, tentokrát podle videoreceptu:
Kompletní recept najdete ZDE: Kuře na paprice
Nebo zkuste další recepty s králíkem: