Pečený králík na česneku s hedvábnou kaší z pečených brambor podle Honzy Albrechta

Moje hodnocení
1x

Králík na česneku s famózní kaší podle Honzy Albrechta, vítěze MasterChef 2023, je jídlo, které spojuje tradiční chutě s moderním přístupem k vaření. Křehké maso králíka, pečené s voňavým česnekem a bylinkami, se skvěle doplňuje s jemnou kaší z pečených brambor. Tento recept je ideální volbou pro nedělní oběd nebo slavnostní příležitost, která potěší i náročné gurmány.

4 porce
180 minut
česká

Suroviny

Kaše:

Na dochucení:

Postup přípravy:

  1. Králičí stehna pořádně prosolte. Do hrnce dejte přepuštěné máslo a králíka na něm z obou stran nechte zatáhnout, aby se na něm vytvořila zlatavá kůrčička.
  2. Maso vyndejte a do výpeku nakrájejte česnek na plátky. Přidejte nové koření, tymián, rozmarýn a stroužky neloupaného česneku. Do stehen vmasírujte nadrcený česnek a vraťte je zpět do hrnce. Přidejte trochu citronové kůry, lehce podlijte vývarem a opepřete. Přihoďte bobkový list a mezi maso položte rozpůlený česnek. Dejte do trouby na 90 minut na parní program s horkovzduchem při 160 °C.
  3. Na spodek pekáče rozprostřete silnou vrstvu hrubé mořské soli a na ní vyskládejte umyté brambory ve slupce. Do každé brambory udělejte z každé strany díru a dejte do trouby na 180 °C přibližně na hodinu, aby změkly.
  4. Brambory nechte vychladnout a oloupejte je. Slupky si dejte bokem do kastrůlku a zalijte mlékem. Jakmile mléko přivedete k varu, dejte kastrůlek stranou.
  5. Brambory propasírujte, zahřejte je v hrnci a přidávejte máslo. Z mléka vyndejte slupky a nalijte ho do kaše, kterou následně vyšlehejte. Přidejte sůl a můžete podávat ozdobené například pažitkou.

Zdroj: Jan Albrecht + Beko

Další klasika, kterou můžete vyzkoušet, tentokrát podle videoreceptu:

Kompletní recept najdete ZDE: Kuře na paprice

Nebo zkuste další recepty s králíkem:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Tereza Pánková

redaktorka FTV Prima

Přečtěte si také

Recepty