Suroviny
- vepřové koleno (masité ) 1 ks
- sůl
- cibule 2 ks
- mrkev (velká ) 1 ks
- celer (střední ) 1 ks
- petržel (tenká kořenová ) 4 ks (nebo 1 pastiňák)
- pepř celý 1/2 lžíce
- bobkový list 5 ks
- celý kmín 1 lžíce
- rozmarýn 1–2 snítky
- oregano 1/2 lžičky
- černé pivo 500 ml
Pečená zelenina
- červená řepa (střední ) 4 ks
- mrkev (velká ) 2 ks
- cibule 2 ks
- dýně (menší ) 1/2 ks
- česnek 2 malé hlavičky
- olivový olej 2 lžíce
- saturejka (lístky saturejky nebo tymiánu) 1 lžička
- citronová šťáva pár kapek
Postup přípravy
- Koleno nařízněte v masitější části podél kosti, aby se lépe propeklo a ze všech stran osolte. Cibuli a všechnu zeleninu očistěte, nakrájejte na hrubší kousky a vložte na dno zapékací nádoby, litinového pekáče s víkem apod.
- Na zeleninu položte koleno, přidejte všechno koření a bylinky a přiljte celé pivo. Přiklopte, vložte do trouby na 120 °C (horkovzduch) a pečte dobře zakryté minimálně 6 hodin, ale klidně i 8. Na konci by mělo maso odpadávat od kosti. Klidně jděte spát, 6-7 hodin nemusíte s masem nic dělat, ale pokud budete vzhůru a v půlce pečení maso otočíte, uděláte dobře. Pokud maso na konci upečení bude měkké, ale nebude mít pěkně zlatavou kůrku, můžete ho dopéct odkryté při vysoké teplotě (např. současně s pečením zeleniny), při 180 °C bude stačit cca 20 minut.
- Upečené koleno vyndejte, znovu zakryjte a nechte chvilku odpočívat. Maso pak odkrojte od kostí a podávejte s delikátní vypečenou šťávou, pečenou zeleninou, čerstvě nastrouhaným křenem, hořčicí a klidně i s čerstvým chlebem na vytření šťávy.
- Pečená zimní zelenina: Všechnu zeleninu kromě česneku očistěte, nakrájejte na cca 1 cm silné plátky či klínky a rozložte podle jednotlivých druhů vedle sebe na velký plech vyložený pečicím papírem.
- Přidejte celé neoloupané stroužky česneku (jen jim seřízněte kořínky) a zakapejte vše olejem. Posypte bylinkami a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C (horkovzduch) asi 20 minut.
- Pokud budete zeleninu podávat ke kolenům, nemusíte ji solit, pečení zvýrazní její chuť a šťáva z masa je dostatečně silná. Když zelenina změkne, můžete ji podávat. Na závěr ji lehce pokapejte jablečným octem nebo citronem, nakyslá chuť se ke kolenům výborně hodí.