Suroviny
- vepřové koleno (masité ) 1 ks
- sůl
- cibule 2 ks
- mrkev (velká ) 1 ks
- celer (střední ) 1 ks
- petržel (tenká kořenová ) 4 ks (nebo 1 pastiňák)
- pepř celý 1/2 lžíce
- bobkový list 5 ks
- celý kmín 1 lžíce
- rozmarýn 1–2 snítky
- oregano 1/2 lžičky
- černé pivo 500 ml
Pečená zelenina
- červená řepa (střední ) 4 ks
- mrkev (velká ) 2 ks
- cibule 2 ks
- dýně (menší ) 1/2 ks
- česnek 2 malé hlavičky
- olivový olej 2 lžíce
- saturejka (lístky saturejky nebo tymiánu) 1 lžička
- citronová šťáva pár kapek
Postup přípravy
- Koleno nařízněte v masitější části podél kosti, aby se lépe propeklo a ze všech stran osolte. Cibuli a všechnu zeleninu očistěte, nakrájejte na hrubší kousky a vložte na dno zapékací nádoby, litinového pekáče s víkem apod.
- Na zeleninu položte koleno, přidejte všechno koření a bylinky a přiljte celé pivo. Přiklopte, vložte do trouby na 120 °C (horkovzduch) a pečte dobře zakryté minimálně 6 hodin, ale klidně i 8. Na konci by mělo maso odpadávat od kosti. Klidně jděte spát, 6-7 hodin nemusíte s masem nic dělat, ale pokud budete vzhůru a v půlce pečení maso otočíte, uděláte dobře. Pokud maso na konci upečení bude měkké, ale nebude mít pěkně zlatavou kůrku, můžete ho dopéct odkryté při vysoké teplotě (např. současně s pečením zeleniny), při 180 °C bude stačit cca 20 minut.
- Upečené koleno vyndejte, znovu zakryjte a nechte chvilku odpočívat. Maso pak odkrojte od kostí a podávejte s delikátní vypečenou šťávou, pečenou zeleninou, čerstvě nastrouhaným křenem, hořčicí a klidně i s čerstvým chlebem na vytření šťávy.
- Pečená zimní zelenina: Všechnu zeleninu kromě česneku očistěte, nakrájejte na cca 1 cm silné plátky či klínky a rozložte podle jednotlivých druhů vedle sebe na velký plech vyložený pečicím papírem.
- Přidejte celé neoloupané stroužky česneku (jen jim seřízněte kořínky) a zakapejte vše olejem. Posypte bylinkami a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C (horkovzduch) asi 20 minut.
- Pokud budete zeleninu podávat ke kolenům, nemusíte ji solit, pečení zvýrazní její chuť a šťáva z masa je dostatečně silná. Když zelenina změkne, můžete ji podávat. Na závěr ji lehce pokapejte jablečným octem nebo citronem, nakyslá chuť se ke kolenům výborně hodí.
MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Recepty na vepřové koleno, kterým neodoláte!