návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Novoroční koleno pomalu pečené na černém pivě a zelenině

Hodnoceno: 0x
nad 2 hodiny
Novoroční koleno pomalu pečené na černém pivě a zelenině
Spouštím video za 5s.
Sledujete: Novoroční koleno pečené na černém pivě a zelenině
Jakou specialitku plánujete na první dny v novém roce? Čočka je jasná, ale co třeba takové pomalu pečené novoroční koleno? ;) Nám se ta představa opravdu líbí!

Kulinární pořad Karolína, domácí kuchařka sledujte každou neděli na Prima LOVE!

Suroviny

Pečená zelenina:

Postup

  1. Koleno nařízněte v masitější části podél kosti, aby se lépe propeklo a ze všech stran osolte. Cibuli a všechnu zeleninu očistěte, nakrájejte na hrubší kousky a vložte na dno zapékací nádoby, litinového pekáče s víkem apod.
  2. Na zeleninu položte koleno, přidejte všechno koření a bylinky a přiljte celé pivo. Přiklopte, vložte do trouby na 120 °C (horkovzduch) a pečte dobře zakryté minimálně 6 hodin, ale klidně i 8. Na konci by mělo maso odpadávat od kosti. Klidně jděte spát, 6-7 hodin nemusíte s masem nic dělat, ale pokud budete vzhůru a v půlce pečení maso otočíte, uděláte dobře. Pokud maso na konci upečení bude měkké, ale nebude mít pěkně zlatavou kůrku, můžete ho dopéct odkryté při vysoké teplotě (např. současně s pečením zeleniny), při 180 °C bude stačit cca 20 minut.
  3. Upečené koleno vyndejte, znovu zakryjte a nechte chvilku odpočívat. Maso pak odkrojte od kostí a podávejte s delikátní vypečenou šťávou, pečenou zeleninou, čerstvě nastrouhaným křenem, hořčicí a klidně i s čerstvým chlebem na vytření šťávy.
  4. Pečená zimní zelenina: Všechnu zeleninu kromě česneku očistěte, nakrájejte na cca 1 cm silné plátky či klínky a rozložte podle jednotlivých druhů vedle sebe na velký plech vyložený pečicím papírem.
  5. Přidejte celé neoloupané stroužky česneku (jen jim seřízněte kořínky) a zakapejte vše olejem. Posypte bylinkami a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C (horkovzduch) asi 20 minut.
  6. Pokud budete zeleninu podávat ke kolenům, nemusíte ji solit, pečení zvýrazní její chuť a šťáva z masa je dostatečně silná. Když zelenina změkne, můžete ji podávat. Na závěr ji lehce pokapejte jablečným octem nebo citronem, nakyslá chuť se ke kolenům výborně hodí.

Novoroční koleno pomalu pečené na černém pivě a zelenině 2 Foto: Novoroční koleno pomalu pečené na černém pivě a zelenině; foto: archiv FTV Prima / Karolína domácí kuchařka

Sledujte celou epizodu