Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Ossobuco se šafránovým rizotem

4 porce
do 2 hodin
Osso buco se šafránovým rizotem
Osso buco se šafránovým rizotem Autor: Hermína / Prima
Osso buco či ossobuco je italsky "kost s dírou" (osso je kost, buco díra), což je odkaz na přeseknutou morkovou kost uprostřed plátku telecí kližky. Tradičně se podává s risotto alla milanese.
Reklama

Všechny recepty z 14. dílu s tématem TELECÍ MASO najdete ve speciálu Teď vaří šéf!, kde nechybějí ani další informace z natáčení, bonusová videa a další "laskominy".

Reklama

Postup

  1. Z plátků masa vymáčkneme morek a schováme si ho na později v lednici. Maso z obou stran opepříme a osolíme a lehce obalíme v hladké mouce ochucené solí a pepřem. V pánvi rozehřejeme olivový olej a maso orestujeme, jen rychle, aby mělo světlou barvu. Maso poté vyjmeme z pánve a do ní vhodíme na kostičky nakrájenou mrkev, kousek pórku a řapíkatý celer. Počkáme, až zelenina trochu změkne a vrátíme do pánve i maso. Zalijeme asi 1 dcl bílého vína a přidáme také zhruba 3 lžíce loupaných rajčat. Ochutíme nasekaným rozmarýnem. Podle potřeby můžeme podlít vývarem a necháme vařit doměkka.
  2. K ossobuco se typicky připravuje šafránové rizoto. V hrnci rozehřejeme olivový olej a orestujeme na něm nasekanou šalotku. Jakmile šalotka zesklovatí, přisypeme rýži – na porci jednu hrst. Necháme zrnka mírně obalit olejem a poté ji zalijeme bílým vínem. Když se odpaří alkohol, přilijeme naběračku teplého vývaru a necháme tekutinu odpařit. Tímto způsobem přiléváme vývar, dokud není rýže “al dente”. Rizoto obarvíme pár pestíky šafránu, získá krásnou žlutou barvu. Na závěr do rizota vmícháme kousek másla, už nevaříme. Přisypeme nastrouhaný parmazán a opět promícháme.
  3. Morek, který jsme si schovali, nakrájíme na plátky, opepříme a osolíme a zrychla ho orestujeme na oleji.
  4. Ossobuco servírujeme s rizotem, ozdobíme opečeným morkem a lístkem bazalky.
Reklama

Osso buco se šafránovým rizotem Foto:

Osso buco se šafránovým rizotem Foto:

Osso buco se šafránovým rizotem Foto:

Osso buco se šafránovým rizotem Foto:

Ossobuco se šafránovým rizotem                                                                             Foto: Hermína / Prima

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama