Suroviny
- rýžové vermicelli nudle (tenké vlasové) 1/2 balení
- malá šalotka nakrájená na tenké plátky 1 ks
- rostlinný olej 2 lžíce
- čerstvé krevety (velikost 36–40), oloupané a očištěné 250 g
- střední salátová okurka, oloupaná a nakájená na tenké nudličky 1 ks
- velká mrkev, nakrájená na tenké nudličky 1 ks
- klíčky mungo 1 hrnek
- opražené nesolené arašídy 1/3 hrnku
- lístky čerstvé nebo thajské bazalky 1/3 hrnku
- čerstvý koriandr 1/3 hrnku
- čerstvá máta 1/3 hrnku
- thajská červená chilli paprička nasekaná nadrobno 2 ks
- čerstvý nastrouhaný zázvor 1 lžíce
- Med 1 lžíce
- rybí omáčka 6 lžic
- rýžový ocet 1\ú3 hrnku
- limetka nakrájená na klínky k podávání
Na čem v tomto salátu doopravdy nejvíc záleží, je zálivka. Ta chuťově jemné suroviny dokáže fantasticky spojit a oživit, proto se nebojte použít chilli. Tato verze salátu vychází z klasických závitků s krevetami, ale můžete použít třeba kořeněné plátky vepřového masa nebo kostky opečeného tofu.
Postup přípravy
- Ve vařící vodě uvařte nudle, dokud nebudou al dente – na skus. Mělo by to trvat přibližně 4–5 minut. Nudle slejte přes cedník a propláchněte je studenou vodou, aby se zastavil proces vaření. Nechte dobře okapat.
- V malé pánvi nechte rozehřát olej a osmahněte na ní šalotku dozlatova. Přendejte ji na papírové utěrky a nechte odsát přebytečný tuk. Pánev otřete, přidejte trochu oleje a jemně osmahněte krevety až budou hotové – trvá to asi 3–4 minuty. Dejte je stranou vychladnout.
- Zálivka: V malé misce spolu rozšlehejte rybí omáčku, med, rýžový vinný ocet, zázvor a mleté chilli papričky.
- Salát: Ve velké míse spolu promíchejte rýžové nudle, okurku, klíčky mungo a mrkev. Nejlépe vám to půjde rukama :) Přidejte čerstvé bylinky a znovu promíchejte. Vršek posypejte osmaženou šalotkou a arašídy. Salát poklaďte připravenými krevetami (případně masem či tofu). Můžete servírovat takto, v rodinném stylu, nebo si připravte rovnou menší misky na jednotlivé porce. Teprve těsně před servírováním polejte salát zálivkou, aby se zbytečně nerozmáčel. Nebo dejte zálivku zvlášť do malé mističky, aby si každý strávník mohl salát ochutit podle své chuti. Nezapomeňte na limetkové klínky.