10 faktů o mušlích, které byste měli vědět, než je ochutnáte

Slávky neboli mušle jsou bezpochyby lahodná delikatesa, která neodmyslitelně patří k pozdně letní atmosféře stejně jako vůně moře, slunce anebo dlouhé teplé večery. Ale věděli jste, že slávky patří mezi superpotraviny nebo že už se dávno neřadí k luxusním exotickým lahůdkám? Tuhle zdravou pochoutku si i u nás může dopřát každý!

Pojďme si představit deset nejzajímavějších faktů o mušlích, které jste možná nevěděli:

Mušle jsou pro oceán nepostradatelné

Nejenže skvěle chutnají, ale slávky jsou zásadní součástí zdravých mořských ekosystémů. Bez mušlí by oceán a jeho obyvatelé tak dobře nefungovali, protože mušle jsou přirozená krmítka filtrů. Každý den jedna mušle přefiltruje až 20 litrů mořské vody, odstraní fytoplankton a usazeniny. Zjednodušeně by se dalo říci, že mušle jsou vlastně takovými doktory oceánu.

Mušle se řadí mezi významné zdroje železa

Skutečně? Tak malé sousto? Je to tak. Slávky jsou skvělým zdrojem železa a mají vysoký podíl bílkovin, které vás udrží déle syté. Železo zabraňuje nejběžnější formě anémie, která může způsobit únavu a slabost. Mnoho žen, včetně těch těhotných, nemá ve své stravě dostatek železa. Mušle mají také vysoký obsah vitamínu B12, potřebného pro tvorbu červených krvinek.

Mušle zlepší zrak a dodají obrovské množství vitamínů

Mušle kromě bílkovin a železa obsahují spoustu dalších vitamínů, které z nich dělají nejen lahodnou, ale i zdravou volbu. Obsahují všechny esenciální aminokyseliny. Protein v mušlích je snadno stravitelný, takže tělo z něj získá plný užitek. Bílkoviny hrají více rolí v našem celkovém zdraví, budování svalů, posílení imunitního systému, posílení kostí a hojení zranění.

Mušle si můžete dopřát i při hubnutí

Přestože korýši, jako jsou mušle, ústřice a škeble, mají o něco málo vyšší obsah kalorií, jsou vynikajícími potravinami pro hubnutí, protože stále obsahují méně než 150 kalorií na 85g porci. Navíc mušle, ústřice a škeble jsou mnohem bohatší na živiny, takže tyto kalorie si nemusíte vyčítat.

Mušle jsou superpotravina

Podle nedávného článku v Daily Mail jsou mušle jednou ze „superpotravin“. Jsou bohaté na zinek a selen – porce 140 g (asi 20 mušlí) poskytuje polovinu naší denní potřeby zinku a více než jeden a půl násobek množství antioxidantu selenu, které bychom měli přijmout.

Mušle nejsou drahou záležitostí

To, že jsou slávky dražší delikatesa je minulostí a tato pochoutka je u dobrých prodejců dostupná za rozumné peníze. Je to proto, že akvakultura mušlí má nulový vstup, což znamená, že mušle nepotřebují potravu ani hnojivo – na rozdíl od chovaných krevet nebo lososů, kteří vyžadují mnoho krmiva a produkují velké množství odpadu.

Mušle jsou dlouhověké

Některé druhy mohou žít i více než 100 let. V Bear Creek se vyskytli jedinci místního druhu, perlorodky západní (M. falcata), staří až 85 let (Toy 1998). Většina mušlí žije v dobrém prostředí kolem 60 až 70 let. Slávky se živí filtrováním řas, bakterií, fytoplanktonu a dalších malých částic z vodního sloupce.

Mušle musí být živé, když se vaří

Je to tak, slávky musí být naživu, aby byla zajištěna jejich čerstvost. Jejich skořápky by měly být uzavřeny, tak se vždy pozná, že jsou živé. Pokud jsou před vařením některé otevřené, měly by se po poklepání nebo zmáčknutí zavřít, pokud se tak nestane, mušle nejsou vhodné ke konzumaci. Další kontrolu je provést i po uvaření. Pokud v hrnci najdete nějakou neotevřenou mušli, nesnažte se do ní dobývat, ale bez milosti ji vyhoďte.

Mušle prospívají vaší pokožce

V každé slávce najdete omega-3 mastné kyseliny, vitamíny A a B12, zinek, jód a selen. Tyto vitamíny a minerály mohou pomoci snížit zánětlivé stavy kůže, regulovat hormony štítné žlázy a pomohou k zářivé a zdravě vypadající pokožce. Dokonalý recept na krásu.

Ochutnejte ty nejčerstvější slávky

Pokud si chcete vychutnat opravdu čerstvé slávky, nenechte si ujít Prague Mussel Week, gastro svátek pro milovníky mušlí, který se letos uskuteční už počtvrté. Tentokrát si do kalendáře zapište datum 26. 9. – 2. 10. 2022.

Letos organizátoři plánují dovézt z nizozemského Yerseke během týdne až 28 tun čerstvých slávek. Větší část skončí jako součást speciálních menu zúčastněných restaurací, které nabízejí vouchery 1 + 1 porce zdarma. Nachystáno bude 100 podniků od těch luxusních přes ‚value for money‘ až po bistra, zkrátka něco pro každého jak z hlediska chutě, tak i ceny. Vzhledem k velkému počtu restaurací bude možné ochutnat slávky na nespočet různých způsobů, bude to skutečný kulinářský zážitek  od tradičního mussels à la crème až po asijské recepty.

Zbylé mušle se budou za speciální cenu prodávat ve vybraných obchodních řetezcích i v on-line obchodech. Díky tomu můžete vyzkoušet připravit slávky i ve vlastní kuchyni. Určitě oceníte, že mušle jsou dodávány už očištěné a stačí je opravdu jen hodit do hrnce a dochutit.

Nezapomeňte si na stránkách festivalu stáhnout zdarma vouchery do restaurací a užijte si týden mušlí nejen v Praze.

Zdroj: Prague Mussel Week, zdroj foto: iStock, se souhlasem Prague Mussel Week

Autor článku

S Klárou v kuchyni

Všechny články autora

Klára Michalová

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty