Pesto
- dýňová semínka 30 g
- mandle (nasekané) 30 g
- polotvrdý sýr (výrazný, např. horský sýr Bergkäse) 100 g
- hladkolistá petržel 3 svazky
- estragon 6 snítek
- libeček 6 snítek
- rostlinný olej (neutrální chuti, např. slunečnicový) 100 ml + na zalití pesta
- dýňový olej 50 ml
Dokončení
- olej 2 lžíce
- kváskový chleba 4 kajíce
- bylinkové pesto 6–8 lžic
- křen (čerstvý) 50 g
Postup přípravy
- Na pesto nasekejte dýňová semínka nahrubo. Troubu předehřejte na 160 °C, na plech vyložený papírem na pečení rozestřete nasekaná semínka a mandle, vložte do trouby na druhou příčku odspodu a pražte je asi 10 až 12 minut dozlatova. Dávejte pozor, rády se pálí.
- Sýr nastrouhejte, z petržele a ostatních bylin otrhejte lístky, opatrně je opláchněte a osušte. Sýr, bylinky, semínka a mandle rozmixujte, do vzniklé hmoty pak vmíchejte oba druhy oleje. Pesto rozdělte do dvou 200ml uzavíratelných sklenic, dolijte olejem po okraj a zašroubované uložte do ledničky.
- Krajíce chleba osmažte na rozehřátém oleji z obou stran dozlatova, na kuchyňském papíru nechte odsát přebytečný olej.
- Na topinky navršte vyšší vrstvu pesta a ozdobte tenkými proužky křenu, naloupaného pomocí škrabky na brambory.
Vyzkoušejte také ďábelské topinky podle návodného videoreceptu s Karolínou Kamberskou