Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jablka
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jablka
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prostřeno!
Prostřeno!
Prostřeno, soutěžící
Pin it

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Prostřeno: Miso s chobotnicí

VIP Prostřeno V. (50) Kořínková - hl. chod

VIP Prostřeno V. (50) Kořínková - hl. chod

  • Zavřít
VIP Prostřeno V. (50) Kořínková - hl. chod

VIP Prostřeno V. (50) Kořínková - hl. chod

Moje hodnocení
84x

David radí: Pokud vaše zakoupená chobotnice patří mezi větší kusy od půl kilogramu výše, je dobré je před vařením trošku naklepat paličkou na maso, aby se urychlila doba vaření.

8 porcí
30 minut
Seznam.cz banner

Na polévku

  • řasa wakame 1 dávka

Na vaření chobotnice

  • cibule 2 kusy

Na polévku

  • zeleninový vývar (750 ml - volitelné ) 750 ml

Na vaření chobotnice

  • sůl 1 dávka

Na polévku

  • zelené natě 1 dávka
  • tofu 250 g

Na vaření chobotnice

  • olej 1 dávka
  • citron 1 kus

Postup přípravy

1. Chobotnice omyjeme a dáme je vařit v celku do osolené vody s česnekem, celou cibulí, solí, pepřem, oreganem a citronem. Nejprve ji vaříme proto, aby změkla. Ta je velice různá, někdy stačí 30 minut, někdy je zapotřebí třeba i půldruhé hodiny, velká se vaří až 6 hodin. Je dobré to vyzkoušet. Když myslíte, že už by mohla být měkká, odřízněte kousíček chapadla v místě kde je nejširší a ochutnejte. Pokud se dá dobře rozžvýkat, tak je chobotnice měkká. Uvařenou chobotnici nakrájejte na kousky2. Řasu wakame omyjeme a vložme do misky s vodou; řasa po pár minutách změkne. Nakrájíme ji na kousky a zatím ponecháme stranou. Vodu, v níž se řasa namáčela, vylijeme. Dáme vařit asi litr vody.3. Mezitím si nakrájíme zeleninu a tofu na tenké nudličky. Do vařící vody pak vhodíme sójové klíčky, tofu a po chvíli také řasu. Vaříme na mírném ohni pět minut, podle velikosti. Zelenina ani tofu by neměly být rozvařené.4. Naběračku horké polévky odebereme do misky a rozmícháme v ní pastu miso. Oheň stáhneme na minimum, rozmíchané miso a kousek zeleninové kostky pro dochucení vrátíme do polévky. Dál už nevaříme! Necháme polévku jen takzvaně táhnout lehounce pod bodem varu; asi tři minuty. Vypneme oheň a nakonec do polévky vložíme nakrájenou chobotnici a necháme ji minutu prohřát. Na závěr ozdobíme zelenou natí a podáváme v miskáchTeplota: 100°CVhodné pro vegetariány: anoPočet porcí: 4Obtížnost: pro mírně pokročiléNárodní kuchyně: japonskáDoba přípravy: 10 minutČas vaření: 20 minut (ale klidně i mnohem déle)Recipe category: polévka/ ryby/ vaření Polévka:Miso s chobotnicí

postup:1. Chobotnice omyjeme a dáme je vařit v celku do osolené vody s česnekem, celou cibulí, solí, pepřem, oreganem a citronem. Nejprve ji vaříme proto, aby změkla. Ta je velice různá, někdy stačí 30 minut, někdy je zapotřebí třeba i půldruhé hodiny, velká se vaří až 6 hodin. Je dobré to vyzkoušet. Když myslíte, že už by mohla být měkká, odřízněte kousíček chapadla v místě kde je nejširší a ochutnejte. Pokud se dá dobře rozžvýkat, tak je chobotnice měkká. Uvařenou chobotnici nakrájejte na kousky

2. Řasu wakame omyjeme a vložme do misky s vodou; řasa po pár minutách změkne. Nakrájíme ji na kousky a zatím ponecháme stranou. Vodu, v níž se řasa namáčela, vylijeme. Dáme vařit asi litr vody.

3. Mezitím si nakrájíme zeleninu a tofu na tenké nudličky. Do vařící vody pak vhodíme sójové klíčky, tofu a po chvíli také řasu. Vaříme na mírném ohni pět minut, podle velikosti. Zelenina ani tofu by neměly být rozvařené.4. Naběračku horké polévky odebereme do misky a rozmícháme v ní pastu miso. Oheň stáhneme na minimum, rozmíchané miso a kousek zeleninové kostky pro dochucení vrátíme do polévky. Dál už nevaříme! Necháme polévku jen takzvaně táhnout lehounce pod bodem varu; asi tři minuty. Vypneme oheň a nakonec do polévky vložíme nakrájenou chobotnici a necháme ji minutu prohřát. Na závěr ozdobíme zelenou natí a podáváme v miskách

Polévka:

Miso s chobotnicí

David radí: Pokud vaše zakoupená chobotnice patří mezi větší kusy od půl kilogramu výše, je dobré je před vařením trošku naklepat paličkou na maso, aby se urychlila doba vaření.

Ingredience:

Na vaření chobotnice:

Čerstvá chobotnice (1 kg)

2 středně velké cibule

3 stroužky česneku

pepř a sůl

oregano

olej

1 citron

Na polévku:

řasa wakame (na osobu kousek o velikosti poštovní známky)

vanička sójových klíčků (výhonky bílé, 250 g)

750 ml zeleninového vývaru nebo vody

4 lžičky Miso pasty

zelené natě (v zimě alespoň pórek, lahůdková cibulka)

250 gramů bílého tofu

Půl zeleninové kostky

Zdroj receptu

Prostřeno, soutěžící

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek

Návrhy pro vás

Halloweenské kanapky ve stylu caprese – strašidelné oči z mozzarelly, rajčat a oliv Předkrmy a chuťovky

Halloweenské kanapky ve stylu caprese – strašidelné oči z mozzarelly, rajčat a oliv

Starovídeňské řezy s džemem a mandlemi – nostalgická klasika z vídeňských kaváren Sladké

Starovídeňské řezy s džemem a mandlemi – nostalgická klasika z vídeňských kaváren

Sušenkové dýně s náplní z kaki – sladký Halloween vonící po skořici Sladké

Sušenkové dýně s náplní z kaki – sladký Halloween vonící po skořici

Pastel de papa s dýní – zapečený koláč s mletým hovězím masem Maso
4

Pastel de papa s dýní – zapečený koláč s mletým hovězím masem

Halloweenský spider cake – pavoučí dort, kterým oslníte každou návštěvu Sladké

Halloweenský spider cake – pavoučí dort, kterým oslníte každou návštěvu

Dýňové carbonara – podzimní variace na klasický recept podle Zdeňka Pohlreicha Těstoviny

Dýňové carbonara – podzimní variace na klasický recept podle Zdeňka Pohlreicha

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem Recepty

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Kynutý hrnkový knedlík plněný trhaným kuřetem s paprikovou omáčkou podle Marka Fichtnera Omáčky

Kynutý hrnkový knedlík plněný trhaným kuřetem s paprikovou omáčkou podle Marka Fichtnera


Přečtěte si také

Soutěžící
Angel Švejdů alias Smokee Kween nejí maso

Angel Švejdů alias Smokee Kween nejí maso

Předkrmy a chuťovky
Halloweenské kanapky ve stylu caprese – strašidelné oči z mozzarelly, rajčat a oliv

Halloweenské kanapky ve stylu caprese – strašidelné oči z mozzarelly, rajčat a oliv

Sladké
Starovídeňské řezy s džemem a mandlemi – nostalgická klasika z vídeňských kaváren

Starovídeňské řezy s džemem a mandlemi – nostalgická klasika z vídeňských kaváren

Prostřeno!
Prostřeno: Kuřecí vývar podle Martiny Spoustové

Prostřeno: Kuřecí vývar podle Martiny Spoustové

Prostřeno!
Prostřeno: Koláč s jablky a vanilkovou zmrzlinou

Prostřeno: Koláč s jablky a vanilkovou zmrzlinou

Prostřeno!
Prostřeno: Rohlík s máslem a paštikou podle Martiny

Prostřeno: Rohlík s máslem a paštikou podle Martiny

Prostřeno!
Prostřeno: Roláda s bramborem

Prostřeno: Roláda s bramborem

Novinky
Červená řepa – zimní superpotravina, která tě nezklame a pro chladné dny je jako stvořená

Červená řepa – zimní superpotravina, která tě nezklame a pro chladné dny je jako stvořená

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Dýňové carbonara – podzimní variace na klasický recept podle Zdeňka Pohlreicha

Dýňové carbonara – podzimní variace na klasický recept podle Zdeňka Pohlreicha

Lazy ravioli lasagna aneb líné lasagne s rajčatovou omáčkou a mletým masem Těstoviny
6

Lazy ravioli lasagna aneb líné lasagne s rajčatovou omáčkou a mletým masem

Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro Těstoviny

Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro

Sladké
Starovídeňské řezy s džemem a mandlemi – nostalgická klasika z vídeňských kaváren

Starovídeňské řezy s džemem a mandlemi – nostalgická klasika z vídeňských kaváren

Sušenkové dýně s náplní z kaki – sladký Halloween vonící po skořici Sladké

Sušenkové dýně s náplní z kaki – sladký Halloween vonící po skořici

Halloweenský spider cake – pavoučí dort, kterým oslníte každou návštěvu Sladké

Halloweenský spider cake – pavoučí dort, kterým oslníte každou návštěvu

Maso
Pastel de papa s dýní – zapečený koláč s mletým hovězím masem
4

Pastel de papa s dýní – zapečený koláč s mletým hovězím masem

Kynutý hrnkový knedlík plněný trhaným kuřetem s paprikovou omáčkou podle Marka Fichtnera Omáčky

Kynutý hrnkový knedlík plněný trhaným kuřetem s paprikovou omáčkou podle Marka Fichtnera

Pikantní kuřecí játra – rychlá asijská inspirace plná zeleniny a výrazných chutí Maso

Pikantní kuřecí játra – rychlá asijská inspirace plná zeleniny a výrazných chutí

Maso
Pikantní kuřecí játra – rychlá asijská inspirace plná zeleniny a výrazných chutí

Pikantní kuřecí játra – rychlá asijská inspirace plná zeleniny a výrazných chutí

Staročeský bác neboli liťák – bramborová buchta naslano s uzeným masem Recepty

Staročeský bác neboli liťák – bramborová buchta naslano s uzeným masem

Pyttipanna – švédská klasika z jedné pánve ve stylu „co dům dal“ Zelenina

Pyttipanna – švédská klasika z jedné pánve ve stylu „co dům dal“

Nápoje
Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem Nápoje

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz? Nápoje
12

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?

Recepty
Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček Ryby a mořské plody
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem Ryby a mořské plody
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Polévky
Jemná krémová polévka s kuřecím masem a kukuřicí – poctivý oběd, který snadno zasytí

Jemná krémová polévka s kuřecím masem a kukuřicí – poctivý oběd, který snadno zasytí

Zelňačka s dýní, houbami a uzeným – sytá a hustá polévka pro chladné dny Polévky

Zelňačka s dýní, houbami a uzeným – sytá a hustá polévka pro chladné dny

Bílá fazolová polévka s křupavou slaninou – krémová klasika s voňavým rozmarýnem a kapkou bílého vína Polévky

Bílá fazolová polévka s křupavou slaninou – krémová klasika s voňavým rozmarýnem a kapkou bílého vína

Předkrmy a chuťovky
Halloweenské kanapky ve stylu caprese – strašidelné oči z mozzarelly, rajčat a oliv

Halloweenské kanapky ve stylu caprese – strašidelné oči z mozzarelly, rajčat a oliv

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem Recepty

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Duchové z listového těsta s pikantním kaki dipem – chuťovka jako stvořená pro Halloween Předkrmy a chuťovky

Duchové z listového těsta s pikantním kaki dipem – chuťovka jako stvořená pro Halloween

Vegetariánské
Květák a dýně v kurkumové omáčce – vegetariánský oběd s asijským nádechem

Květák a dýně v kurkumové omáčce – vegetariánský oběd s asijským nádechem

Duchové z listového těsta s pikantním kaki dipem – chuťovka jako stvořená pro Halloween Předkrmy a chuťovky

Duchové z listového těsta s pikantním kaki dipem – chuťovka jako stvořená pro Halloween

Vegeburger s cuketou, avokádem a sýrem – lehká a svěží alternativa k masu Vegetariánské

Vegeburger s cuketou, avokádem a sýrem – lehká a svěží alternativa k masu

Sladké
Babiččiny jablečné řezy z litého těsta podle V kuchyni vždy otevřeno

Babiččiny jablečné řezy z litého těsta podle V kuchyni vždy otevřeno

Křehký ovocný závin s jablky, brusinkami a sušenými třešněmi – sladká vůně podzimu Sladké

Křehký ovocný závin s jablky, brusinkami a sušenými třešněmi – sladká vůně podzimu

Vrstvené jablečné řezy se skořicí: jednoduchý koláč bez hnětení a válení těsta Sladké

Vrstvené jablečné řezy se skořicí: jednoduchý koláč bez hnětení a válení těsta

Saláty
Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem Maso

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem

Omáčky
Kynutý hrnkový knedlík plněný trhaným kuřetem s paprikovou omáčkou podle Marka Fichtnera

Kynutý hrnkový knedlík plněný trhaným kuřetem s paprikovou omáčkou podle Marka Fichtnera

Žitné tortilly – zdravější základ pro svačinky do práce i rodinnou večeři Přílohy

Žitné tortilly – zdravější základ pro svačinky do práce i rodinnou večeři

Konfitované kachní žaludky s ragú ze zelené čočky – delikatesa pro trpělivé gurmány Maso

Konfitované kachní žaludky s ragú ze zelené čočky – delikatesa pro trpělivé gurmány

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Vagnerovci ve Venezuele? Operace spojená s Kremlem a signál směrem k USA, vysvětluje Just Hrozby při Dušičkách: Do ulic vyrazí stovky policistů. Podívejte se, kde posílí hlídky Putin Trumpa otrávil, píše Financial Times. Médium odhalilo důvody, proč sešlo z mírové schůzky

prima-zeny

Kotek čelí výzvě. Udělejme Kozárovice znovu skvělými, sní o vlastním divadle v kulturáku Miu jako zrádkyni Petra absolutně nečekala. Nedostatek spánku už nezvládala Petře byl vystrojen pohřeb. Bylo to silné, komentoval atmosféru mise MJ

prima-zoom

Putin denně ztrácí 1000 vojáků Požár a výbuch fotovoltaiky rozmetal rodinný dům. Hasiči zveřejnili záběry z dronu Netrpí rakovinou a mají čističe záchodů. Geniálně propracované sídlo rypošů připomíná včelí úl

prima-fresh

Halloweenské kanapky ve stylu caprese – strašidelné oči z mozzarelly, rajčat a oliv Starovídeňské řezy s džemem a mandlemi – nostalgická klasika z vídeňských kaváren Červená řepa – zimní superpotravina, která tě nezklame a pro chladné dny je jako stvořená

prima-cool

Trailer finále Stranger Things Julia Roberts dostala za svůj nový film 20 milionů dolarů. Je z něj největší propadák její kariéry Mimoni 3: Celý film unikl na internet, má necelých 90 minut

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Zlaté mléko z kurkumy pomáhá při nachlazení. Jak ho připravit doma? Připravte pokojovky na zimu. Uberte na vodě a zkontrolujte škůdce Naši předkové na Dušičky zdobili hroby, vyřezávali řepu a pekli kosti svatých

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.