Na polévku
- řasa wakame 1 dávka
Na vaření chobotnice
- cibule 2 kusy
Na polévku
- zeleninový vývar (750 ml - volitelné ) 750 ml
Na vaření chobotnice
- sůl 1 dávka
Na polévku
- zelené natě 1 dávka
- tofu 250 g
Postup přípravy
1. Chobotnice omyjeme a dáme je vařit v celku do osolené vody s česnekem, celou cibulí, solí, pepřem, oreganem a citronem. Nejprve ji vaříme proto, aby změkla. Ta je velice různá, někdy stačí 30 minut, někdy je zapotřebí třeba i půldruhé hodiny, velká se vaří až 6 hodin. Je dobré to vyzkoušet. Když myslíte, že už by mohla být měkká, odřízněte kousíček chapadla v místě kde je nejširší a ochutnejte. Pokud se dá dobře rozžvýkat, tak je chobotnice měkká. Uvařenou chobotnici nakrájejte na kousky2. Řasu wakame omyjeme a vložme do misky s vodou; řasa po pár minutách změkne. Nakrájíme ji na kousky a zatím ponecháme stranou. Vodu, v níž se řasa namáčela, vylijeme. Dáme vařit asi litr vody.3. Mezitím si nakrájíme zeleninu a tofu na tenké nudličky. Do vařící vody pak vhodíme sójové klíčky, tofu a po chvíli také řasu. Vaříme na mírném ohni pět minut, podle velikosti. Zelenina ani tofu by neměly být rozvařené.4. Naběračku horké polévky odebereme do misky a rozmícháme v ní pastu miso. Oheň stáhneme na minimum, rozmíchané miso a kousek zeleninové kostky pro dochucení vrátíme do polévky. Dál už nevaříme! Necháme polévku jen takzvaně táhnout lehounce pod bodem varu; asi tři minuty. Vypneme oheň a nakonec do polévky vložíme nakrájenou chobotnici a necháme ji minutu prohřát. Na závěr ozdobíme zelenou natí a podáváme v miskáchTeplota: 100°CVhodné pro vegetariány: anoPočet porcí: 4Obtížnost: pro mírně pokročiléNárodní kuchyně: japonskáDoba přípravy: 10 minutČas vaření: 20 minut (ale klidně i mnohem déle)Recipe category: polévka/ ryby/ vaření Polévka:Miso s chobotnicí
postup:1. Chobotnice omyjeme a dáme je vařit v celku do osolené vody s česnekem, celou cibulí, solí, pepřem, oreganem a citronem. Nejprve ji vaříme proto, aby změkla. Ta je velice různá, někdy stačí 30 minut, někdy je zapotřebí třeba i půldruhé hodiny, velká se vaří až 6 hodin. Je dobré to vyzkoušet. Když myslíte, že už by mohla být měkká, odřízněte kousíček chapadla v místě kde je nejširší a ochutnejte. Pokud se dá dobře rozžvýkat, tak je chobotnice měkká. Uvařenou chobotnici nakrájejte na kousky
2. Řasu wakame omyjeme a vložme do misky s vodou; řasa po pár minutách změkne. Nakrájíme ji na kousky a zatím ponecháme stranou. Vodu, v níž se řasa namáčela, vylijeme. Dáme vařit asi litr vody.
3. Mezitím si nakrájíme zeleninu a tofu na tenké nudličky. Do vařící vody pak vhodíme sójové klíčky, tofu a po chvíli také řasu. Vaříme na mírném ohni pět minut, podle velikosti. Zelenina ani tofu by neměly být rozvařené.4. Naběračku horké polévky odebereme do misky a rozmícháme v ní pastu miso. Oheň stáhneme na minimum, rozmíchané miso a kousek zeleninové kostky pro dochucení vrátíme do polévky. Dál už nevaříme! Necháme polévku jen takzvaně táhnout lehounce pod bodem varu; asi tři minuty. Vypneme oheň a nakonec do polévky vložíme nakrájenou chobotnici a necháme ji minutu prohřát. Na závěr ozdobíme zelenou natí a podáváme v miskách
Polévka:
Miso s chobotnicí
David radí: Pokud vaše zakoupená chobotnice patří mezi větší kusy od půl kilogramu výše, je dobré je před vařením trošku naklepat paličkou na maso, aby se urychlila doba vaření.
Ingredience:
Na vaření chobotnice:
Čerstvá chobotnice (1 kg)
2 středně velké cibule
3 stroužky česneku
pepř a sůl
oregano
olej
1 citron
Na polévku:
řasa wakame (na osobu kousek o velikosti poštovní známky)
vanička sójových klíčků (výhonky bílé, 250 g)
750 ml zeleninového vývaru nebo vody
4 lžičky Miso pasty
zelené natě (v zimě alespoň pórek, lahůdková cibulka)
250 gramů bílého tofu
Půl zeleninové kostky