Lososová kůže skrývá nejen chuťovou symfonii, ale také cenný zásobník živin pro zdraví. Inspirujte se, jak z kůže udělat křupavou dobrotu s vysokým obsahem bílkovin.
Vyhazujete kůži z lososa? Existuje několik důvodů, proč byste to dělat neměli
Kůže z lososa může někoho odradit kvůli své žvýkavé konzistenci, a proto ji většina lidí odstraňuje s tím, že její konzumaci ani nezkouší. To je ale škoda, neboť správně připravená kůže pozvedne celého lososa na vyšší level gastronomie. Navíc tak do těla dostanete spoustu skvělých vitaminů.
Živiny v lososové kůži
Velkou část výživových benefitů lze připsat právě kůži. Lososová kůže je plná omega-3 mastných kyselin, které jsou skvělé pro zdraví srdce a snižují záněty v těle. Navíc je to fantastický zdroj bílkovin a základních minerálů, jako je selen a vitamín D. Této rybí kůži se také připisují výhody zabraňující stárnutí, protože má bohatou zásobu kolagenu.
Pokud se pustíte do přípravy lososové kůže, pečlivě ji celou zkontrolujte, aby na kůži nezůstaly šupiny, které by mohly být nepříjemným faktorem při konzumaci. Kůži tak raději dokonale očistěte.
Jak na křupavou kůži
Se správným způsobem přípravy docílíte dokonale křupavé kůže.
- Kůži dokonale osušte: Připravte si papírové utěrky, kterými odstraníte přebytečnou vodu z rybí kůže.
- Kůži osolte a pokapejte olejem: Lehce ji potřete olivovým nebo rostlinným olejem. Ten vám pomůže ke křupavosti. Nezapomeňte na sůl, která kůži dodá skvělou chuť.
- Předehřejte pánev nebo gril: Lososa pokládejte na pánev či oheň vždy kůží dolů. Před zahájením opékání se ujistěte, že jsou pánev či gril dostatečně rozehřáté. Okamžitý horký povrch pomáhá správně kůži vypéci.
- Na rybu přitlačte: Při pečení lososa na pánvi jej jemně přitlačte stěrkou. Tím se zajistí, že se kůže na horkém povrchu rovnoměrně upeče.
Doba přípravy kůže se může lišit v závislosti na tloušťce a způsobu pečení. Losos je plně propečený, když je kůže zlatavě hnědá.
Chipsy z kůže
Lupínky z lososové kůže jsou velmi jednoduché, ale přitom velmi chutné a poslouží jako alternativa k mlsání u televize nebo jako efektní ozdoba rybího pokrmu.
Jak na chipsy?
Předehřejte troubu na 200 °C. Lososovou kůži nakrájejte na kousky o velikosti asi 5 cm na délku. Vložte kousky kůže do misky a pokapejte je olivovým olejem, aby byly rovnoměrně namočené. Položte je v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem a posypte na kůži sůl a další koření dle libosti. Pečte asi 10 až 15 minut, nebo dokud nebude kůže křupavá a zlatavě hnědá. Po upečení vyjměte kousky lososové kůže z trouby a nechte mírně vychladnout.
Zdroj: firstforwomen
redaktorka FTV Prima