Suroviny
- filet z lososa 4 ks (600 g)
- olivový olej 3 lžíce
- česnek 5 stroužků
- sušená rajčata 6 ks
- smetana ke šlehání 100 ml
- oregano 1 špetka
- strouhaný parmazán 1 hrst
- špenát (čerstvý ) 2 velké hrsti
- čerstvě namletý pepř
- sůl
Postup přípravy
- Porce lososa omyjte, důkladně osušte a kůži osolte. Na pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje. Položte na pánev lososa kůží dolů a restujte asi 4 minuty, až bude kůže opečená dohněda a dokřupava. Osolte i zvrchu a poté rybu obraťte a restujte další 2-3 minuty, až bude propečená, ale stále šťavnatá. Vyndejte z pánve stranou.
- Pánev vytřete papírovým ubrouskem a dejte na ni lžíci oleje. Přidejte nahrubo nasekaný česnek a sušená rajčata nakrájená na kousky. Krátce restujte a poté podlijte šlehačkou a 50 ml horké vody. Osolte, opepřete a přihoďte špetku oregana. Minutu provařte, pak přidejte najemno nastrouhaný parmazán a nasekaný špenát.
- Nechte minutu zavadnout, pokud je omáčka moc hustá, můžete přilít trochu horké vody.
- Jako příloha se hodí drobné těstoviny, např. tarhoňa nebo orzo rýže.
Restovaný losos s toskánskou omáčkou 2 Zdroj: Klára Michalová