Králičí maso má v našich končinách velkou tradici, vždyť králíkárny nechyběly ještě nedávno snad na žádné vesnické zahradě. Dietní maso je velmi chutné a zdravé a dá se připravit na mnoho způsobů. Vyzkoušejte nové recepty, které připravil Martin Škoda s Maruškou Doležalovou v pořadu Hrdina kuchyně.
Hrdina kuchyně: Králík – zde najdete recepty z 8. dílu
"Králík, ten divoký, doputoval do Evropy z Asie někdy v období mladších třetihor. Domestikován byl zhruba na počátku našeho letopočtu. Římané chovali králíky v ohradách, tzv. leporáriích, a až do středověku se prakticky nic nezměnilo. Tehdy se chovu králíků ujali mniši ve francouzských klášterech, odkud se ušáci postupně posouvali na sever Evropy a také trochu na východ. Do českých zemí se rozšířil chov králíků někdy v 15. století z Německa. V němčině také najdeme původ českého výrazu „králík“. Německé das Kaninchen, je zkomoleninou latinského výrazu cuniculus. Fonetická podobnost slov Kaninchen a Königchen, tedy malý král, pak může za české slovo králík, králíček."
Kulinární pořad Hrdina kuchyně sledujte každou sobotu na Primě!
Vyzkoušejte zajímavé recepty s králičím masem, které připravil Martin Škoda a Maruška Doležalová v pořadu Hrdina kuchyně:
Dušená králičí stehna s rajčaty, lilkem a pečeným bramborem
V našich končinách králíka obvykle připravujeme na smetaně nebo pečeného na česneku s knedlíkem a špenátem. Zkuste to tentokrát ve stylu středomořské kuchyně, s lilkem, rajčaty a voňavými bylinkami.
5 PORCÍ / PŘÍPRAVA: NAD 2 HODINY
• 5 králičích stehen
• 10 šalotek
• 4 stroužky česneku
• 1 snítka tymiánu
• 1 snítka rozmarýnu
• 2 plechovky loupaných rajčat po 400 g
• 1 větší lilek
• 1 velká hrst listové petržele + na ozdobu
• 150 až 200 ml smetany ke šlehání
• 4 lžíce rostlinného oleje
• 1 lžíce másla
• sůl a čerstvě namletý bílý pepř
• 1 lžička cukru
• 800 g brambor
• 1 lžíce másla
• 200 g cherry rajčat
1. Stehna osolte, opepřete, mírně pocukrujte, posypte bylinkami a nechte marinovat přes noc. Pokud nemáte čas, rovnou vyhřejte troubu na 180 °C a na vařiči v litinovém hrnci rozpalte 3 lžíce oleje. Přidejte okořeněné maso (jen čerstvé bylinky přihoďte až později, ať se nespálí) a rychle ho osmahněte ze všech stran. Poté maso dejte stranou, teplotu snižte a přihoďte na kolečka nakrájenou šalotku. Restujte, dokud šalotka nebude růžová, po 5 minutách přidejte na plátky pokrájený česnek a pokračujte v restování ještě 3 minuty.
2. Přidejte loupaná rajčata a bylinky, zpátky dejte také králíka, hrnec zaklopte a dejte do trouby.
3. Králíka duste, dokud nebude maso odpadat od kosti. Zabere to asi 2 hodiny. Těsně před koncem dušení nakrájejte lilek na větší kousky a opečte ho v pánvi s trochou oleje do zlatavé barvy. Jakmile bude zbarvený, mírně ho osolte a přidejte do hrnce (část můžete nechat stranou na dozdobení jídla). Jakmile je králík dodělaný, přilijte smetanu a přisypte nakrájenou listovou petržel. Omáčku jen krátce povařte a podle potřeby dochuťte.
4. Brambory omyjte a vařte ve slupce. Nedovařte je ale zcela doměkka. Sceďte je, naskládejte na plech, každou dlaní lehce rozmáčkněte a v rozpálené troubě dopečte dokřupava. Cherry rajčata orestujte na lžíci másla, aby chytla barvu, osolte a opepřete. Omáčku a králíka rozdělte do talířů, přidejte brambory, opečená cherry rajčata a nasekanou listovou petržel.
Králík na hořčici se žampiony
Omáčka z bílého vína, smetany a hořčice je klasickým společníkem k jemnému králičímu masu. Inspirace z francouzské kuchyně bude slušet i česko-moravským talířům.
5 PORCÍ / PŘÍPRAVA: NAD 2 HODINY
Na králíka:
• 1 králík nebo 5 stehen
• 1 snítka tymiánu
• 3 lžíce rostlinného oleje
• 2 lžíce másla
• 3 cibule
• 150 ml bílého suchého vína
• 300 ml drůbežího nebo zeleninového vývaru
• 200 ml smetany ke šlehání (30%)
• 2 lžíce hladké mouky
• 1 citron
• 2–3 lžíce dijonské hořčice
• 1 lžíce kaparů
• sůl a čerstvě namletý bílý pepř
• špetka cukru
• citronová šťáva
Na žampiony:
• 250 g žampionů
• 2 lžíce másla
• 1 lžíce rostlinného oleje
• sůl a čerstvě namletý pepř
• šťáva z 1/2 citronu
• 1 snítka tymiánu
Na servírování:
• bageta
• listová petržel
1. Králíka naporcujte, osolte, opepřete, mírně pocukrujte, posypte tymiánem a marinujte ideálně přes noc v lednici. Pokud nemáte čas, tak rovnou v ohnivzdorném hrnci rozehřejte olej, králíka ze všech stran opečte a vyndejte z hrnce.
2. Troubu vyhřejte na 170 °C. Do hrnce dejte máslo a začněte na něm restovat nasekanou cibulku, dokud nezesklovatí, jakmile bude mírně zbarvená, přisypte mouku a vše krátce zarestujte. Králíka vraťte do hrnce, přilijte víno a počkejte, až se odpaří alkohol. Poté přilijte také trochu vývaru. Hrnec zaklopte a dejte do trouby, králíka duste 90 minut až 2 hodiny. V průběhu dušení podle potřeby přilijte vývar.
3. Maso dejte stranou, do základu dejte hořčici a vše rozmixujte. Omáčku zjemněte smetanou, přidejte nasekané kapary a citronovou šťávu podle chuti.
4. Větší žampiony přepulte, menší nechte vcelku. V pánvi rozehřejte máslo a olej. Žampiony restujte, dokud nezačnou chytat barvu a měknout. Poté je osolte, opepřete, přidejte snítku tymiánu a ještě chvíli restujte. Nakonec chuť zvýrazněte pár kapkami citronové šťávy.
5. Porce králíka nandejte na talíře, přelijte omáčkou, přidejte pár žampionů a nasekanou petrželku. Podávejte s křupavou bagetou.
Těstoviny s králičím ragú
Králičímu masu dlouhé dušení prospěje, maso krásně zkřehne a nasaje všechny chutě dalších ingrediencí. Uzená slanina, bílé víno, česnek a bylinky se šťávou z masa vytvoří dokonalou omáčku!
5 PORCÍ / PŘÍPRAVA: NAD 2 HODINY
Na králíka:
• 1 naporcovaný králík
• 1 velká mrkev
• 1 menší petržel
• 150 g pancety nebo kvalitní uzené slaniny
• 1 větší cibule
• 4 stroužky česneku
• 1 snítka rozmarýnu
• 1 snítka tymiánu
• 150 ml bílého suchého vína
• 1 bobkový list
• 700 ml drůbežího vývaru
• sůl a čerstvě namletý pepř
• špetka cukru
• 3 lžíce sádla
• 1 lžíce rostlinného oleje
Na servírování:
• 400 g těstovin
• hladkolistá petržel
• citronová šťáva
• 60 g parmazánu (nebo Grana Padano)
• 4 lžíce mascarpone
• 2 lžíce másla
• sůl a čerstvě namletý pepř
1. Králíka osolte, opepřete a mírně pocukrujte, přidejte nasekané bylinky a marinujte ideálně přes noc. Pokud není čas, tak rovnou v ohnivzdorném hrnci rozehřejte sádlo a olej. Bylinky dejte stranou a poté králíka ze všech stran opečte a dejte stranou.
2. Snižte teplotu a do pánve dejte na kousky nakrájenou mrkev a petržel. Jakmile začne chytat barvu a měknout, přidejte také najemno nakrájenou pancettu a cibuli, když zesklovatí, přidejte plátky česneku, bobkový list a už jen krátce prohřejte. Králíka vraťte do pánve, přidejte bylinky, přilijte víno a počkejte, až se odpaří alkohol. Poté přilijte vývar, jídlo dle potřeby dochuťte, zaklopte a dejte na 3 až 4 hodiny do trouby vyhřáté na 130 °C. Jakmile bude maso měkké, tak jej pomocí vidličky natrhejte a odstraňte kosti. Pokud bude omáčka příliš řídká, tak ji teď varem zredukujte.
3. Jakmile bude maso hotové, nechte jej odpočívat v zakrytém hrnci. Těstoviny uvařte v dobře osolené vodě podle návodu na obalu, aby byly na skus. Poté je slijte a přidejte k ragú (část vody z těstovin si uschovejte). Vše promíchejte, přidejte větší část parmazánu, citronovou šťávu podle chuti, máslo, mascarpone a nasekanou petrželku. Pokud bude omáčka málo krémová, přilijte trochu vody, ve které se těstoviny vařily. Jídlo podle potřeby dochuťte.
4. Těstoviny rozdělte na talíře, posypte zbylou petrželkou, trochou parmazánu a citronovou kůrou.
Salát z bulguru s králičím masem
Zbyl vám po nedělním obědě kousek pečeného nebo dušeného králíka? Proměňte ho ve výborný a sytý salát, který je ideální jako oběd do krabičky nebo lehká večeře.
2 PORCE / PŘÍPRAVA: DO 30 MINUT
• 1 šálek bulguru
• 200 g pečeného nebo dušeného králičího masa
• 1 šálek sterilované cizrny
• 1 hrst černých oliv bez pecky
• 1 hrst cherry rajčat
• ½ salátové okurky
• 2 jarní cibulky
• šťáva z ½ citronu
• sůl a čerstvě namletý pepř
• čerstvá bazalka
• hladkolistá petržel
1. Bulgur vařte 10 minut, sceďte, propláchněte studenou vodou a nechte okapat.
2. Maso z králíka natrhejte po vláknech na kousky a smíchejte s bulgurem. Přidejte cizrnu, pokrájené olivy, rajčata, okurku a jarní cibulky. Dochuťte citronovou šťávou, solí, pepřem a přidejte pokrájené byliny.
Připravila: Klára Michalová, foto: Darina Křivánková