Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cukroví
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cukroví
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Banana bread – jednoduchý recept na banánový chlebíček s ořechy a čokoládou

Banana bread – jednoduchý recept na banánový chlebíček s ořechy a čokoládou

Sekaná jako od babičky

Sekaná jako od babičky

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Hit týdne

Další hity

Řecké kuřecí špízy s tzatziki, pečené brambory a sýrový česnekový chléb z tortilly

Řecké kuřecí špízy s tzatziki, pečené brambory a sýrový česnekový chléb z tortilly
Řecké kuřecí špízy s tzatziki, pečené brambory a sýrový česnekový chléb z tortilly
Tiramisu kuličky
Tiramisu kuličky
Pistáciové hvězdičky
Pistáciové hvězdičky
Sloní žrádlo
Sloní žrádlo
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

4 kroky k dokonale rozpálenému grilu

Dokonale rozpálený gril

Dokonale rozpálený gril Zdroj: Thinkstock

  • Zavřít
Dokonale rozpálený gril

Dokonale rozpálený gril Zdroj: Thinkstock

Člověk by řekl, že když si dal záležet na výběru kvalitního grilu a má kontakt na vyhlášeného řezníka, nedá se při grilování už nic pokazit. Existuje ale ještě jedno tajemství, které dělí fajn grilovačku od gastronomického zážitku.

Seznam.cz banner

A tím tajemstvím je správné rozpálení grilu. Přitom stačí myslet na 4 jednoduché zásady.

1. Vyberte správné palivo

Většina lidí se rozhoduje mezi kusovým dřevěným uhlím a briketami. Výhodou uhlí je, že rychle chytne, ale také poměrně brzy shoří. Zato brikety hoří dlouho, dá ale o něco víc práce je zapálit. O tom, jak dlouho bude dané uhlí či brikety hořet, rozhoduje samozřejmě i velikost. Víc menších kusů poskytne vyšší teplotu rychleji, ale udrží jí kratší dobu než větší kusy.

„Jak u dřevěného uhlí, tak u briket je na trhu velká variabilita v kvalitě i ceně. Je dostupné i velmi kvalitní české dřevěné uhlí, které se vyrábí z tvrdého dřeva listnatých stromů jako buk nebo dub. Nejkvalitnější, ale současně dost nákladné je dovozové dřevěné uhlí vyráběné z jihoamerických dřevin jako je quebracho nebo algarrobo. U briket představují špičku brikety ze slupek kokosových ořechů,“ vysvětluje Václav Bartoš ze společnosti Outdoorchef, švýcarského výrobce grilů.

2. Podpalovací komín vám ušetří práci

Na rozpálení dřevěného uhlí se používá stále častěji podpalovací komín, který se dá sehnat ve více provedeních. Není divu. Vše je díky němu rychlejší a jednodušší. „Při výběru doporučuji pohlídat, aby měl vybraný model dvě madla, aby s ním šlo pohodlně a bezpečně pracovat. Pokud je komín plný žhavých uhlíků, není zrovna šikovné s ním manipulovat jen jednou rukou,” radí Václav Bartoš. Výhodou je také podstavec, který zajistí, že si nevypálíte kolečka v trávníku nebo nezašpiníte terasu.

3. Na druhu masa záleží

Při vlastním grilování je potřeba se rozhodnout, zda chcete opékat zprudka (ryby, burgery, steaky v první fázi, ale i prudké opékání či restování zeleniny), nebo pomaleji (větší kusy masa či steaky při dopékání). Pokud se chystáte opékat zprudka, dejte maso na gril ve chvíli, kdy jsou uhlíky rozpálené doruda. Pracovní teplota lze také zvýšit tím, že žhavé uhlíky nerozprostřete na gril pouze v jedné vrstvě, ale necháte je alespoň v části grilu ve dvou či třech vrstvách nad sebou. Tak dosáhnete vyšší aktuální teploty a rychlejšího povrchového opečení, ale palivo tak samozřejmě i dřív shoří.

Rozdělit si gril na víc částí a udržovat v každé jinou teplotu se hodí na optimální přípravu: v horké části s více vrstvami pečete zprudka, v o něco chladnější části, kde je jen jedna vrstva žhavých uhlíků, necháte maso dojít na požadovaný stupeň propečení.

Pro méně prudké grilování se hodí chvíli počkat a maso dávat na gril, až se na uhlících objeví šedá vrstva popela (čím silnější vrstva, tím nižší teplota).

4. Pracujte správně s teplotou

Grily na dřevěné uhlí při běžném grilování pochopitelně teplotu s časem ztrácejí, ale to je například pro steaky ideální průběh. Teplotu grilu nejlépe kontrolujete s použitím dvousondového vpichovacího teploměru. Ten měří teplotu na hrotu sondy / ve středu pečeného masa a současně též teplotu v bezprostředním okolí. Pro prudké grilování je třeba mít minimálně 250–300 °C.

Jak ale správnou teplotu poznáte bez teploměru? “Jde to s použitím jednoduchého triku: při této teplotě udržíte ruku ve výšce asi 10 cm nad mřížkou přibližně 3 sekundy. Pokud je to kratší doba, teplota je vyšší, pokud delší, je teplota příliš nízká,” radí Václav Bartoš ze společnosti Outdoorchef.

Samostatnou kapitolou je udržování teploty při technikách barbecue nebo low&slow, při kterých se grilují větší kusy masa (vepřová plec vcelku, hovězí hrudí a další) při teplotách pouze mezi 100 a 120 °C, přičemž se maso současně peče a “zauzuje”. To je samozřejmě možné pouze u uzaviratelných grilů. Postupuje se tak, že do grilu dáte pouze jeden rozpálený uhlík a od něj vyskládáte ve spirále palivo. Oheň pak postupuje, jednotlivé uhlíky prohořívají a zajišťují v grilu stabilní teplotu.

TZ, (klam)

Sdílejte článek
Štítky jak na to grilování gril zelenina komín maso palivo steak škola vaření kokosový ořech dřevěné uhlí grilování

Návrhy pro vás

Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá Předkrmy a chuťovky

Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá

Kuřecí fideuà s paprikou a fazolkami – španělská variace na paellu připravená z těstovin podle Zdeňka Pohlreicha Těstoviny

Kuřecí fideuà s paprikou a fazolkami – španělská variace na paellu připravená z těstovin podle Zdeňka Pohlreicha

Máslové hvězdičky se skořicí a medem slepované povidly – luxusní sváteční cukroví Sladké

Máslové hvězdičky se skořicí a medem slepované povidly – luxusní sváteční cukroví

Máslové sušenky s krémem z vaječného likéru – voňavé, křehké a svátečně jemné cukroví Sladké

Máslové sušenky s krémem z vaječného likéru – voňavé, křehké a svátečně jemné cukroví

Nadívaná vepřová krkovice s pečenými bramborami – šťavnatý oběd z trouby Maso

Nadívaná vepřová krkovice s pečenými bramborami – šťavnatý oběd z trouby

Kapustová polévka s cizrnou, klobásou a chilli – sytá a pikantní zimní klasika Polévky

Kapustová polévka s cizrnou, klobásou a chilli – sytá a pikantní zimní klasika

Marinované kapří podkovy – svěží twist na klasickou sváteční rybu Recepty

Marinované kapří podkovy – svěží twist na klasickou sváteční rybu

Řecké kuřecí špízy s tzatziki, pečené brambory a sýrový česnekový chléb z tortilly připravené v horkovzdušné fritéze Maso

Řecké kuřecí špízy s tzatziki, pečené brambory a sýrový česnekový chléb z tortilly připravené v horkovzdušné fritéze


Přečtěte si také

Předkrmy a chuťovky
Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá

Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá

Prostřeno!
Prostřeno: Damiánkův sen

Prostřeno: Damiánkův sen

Prostřeno!
Prostřeno: Hromada štěstí na talíři

Prostřeno: Hromada štěstí na talíři

Prostřeno!
Prostřeno: Kouzelný lektvar babičky Kuncové

Prostřeno: Kouzelný lektvar babičky Kuncové

Prostřeno!
Prostřeno: Dřevorubecká pochoutka

Prostřeno: Dřevorubecká pochoutka

Novinky
Vánoční novinky na trhu: tipy na dobroty (nejen) na sváteční tabuli a k pečení cukroví

Vánoční novinky na trhu: tipy na dobroty (nejen) na sváteční tabuli a k pečení cukroví

Těstoviny
Kuřecí fideuà s paprikou a fazolkami – španělská variace na paellu připravená z těstovin podle Zdeňka Pohlreicha

Kuřecí fideuà s paprikou a fazolkami – španělská variace na paellu připravená z těstovin podle Zdeňka Pohlreicha

Soutěžící
Milan Dančo rád připravuje omelety a čaj

Milan Dančo rád připravuje omelety a čaj

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Kuřecí fideuà s paprikou a fazolkami – španělská variace na paellu připravená z těstovin podle Zdeňka Pohlreicha

Kuřecí fideuà s paprikou a fazolkami – španělská variace na paellu připravená z těstovin podle Zdeňka Pohlreicha

Domácí rakouské fleky se zelím a tyrolským špekem – sytý pokrm plný koření a bylinek Těstoviny

Domácí rakouské fleky se zelím a tyrolským špekem – sytý pokrm plný koření a bylinek

Špagety s kuřecím masem, žampiony a omáčkou z modrého sýra Těstoviny

Špagety s kuřecím masem, žampiony a omáčkou z modrého sýra

Sladké
Máslové hvězdičky se skořicí a medem slepované povidly – luxusní sváteční cukroví

Máslové hvězdičky se skořicí a medem slepované povidly – luxusní sváteční cukroví

Máslové sušenky s krémem z vaječného likéru – voňavé, křehké a svátečně jemné cukroví Sladké

Máslové sušenky s krémem z vaječného likéru – voňavé, křehké a svátečně jemné cukroví

Linecká kolečka s oříškovým karamelem – křehké máslové cukroví s křupavým překvapením Sladké

Linecká kolečka s oříškovým karamelem – křehké máslové cukroví s křupavým překvapením

Těstoviny
Kuřecí fideuà s paprikou a fazolkami – španělská variace na paellu připravená z těstovin podle Zdeňka Pohlreicha

Kuřecí fideuà s paprikou a fazolkami – španělská variace na paellu připravená z těstovin podle Zdeňka Pohlreicha

Nadívaná vepřová krkovice s pečenými bramborami – šťavnatý oběd z trouby Maso

Nadívaná vepřová krkovice s pečenými bramborami – šťavnatý oběd z trouby

Řecké kuřecí špízy s tzatziki, pečené brambory a sýrový česnekový chléb z tortilly připravené v horkovzdušné fritéze Maso

Řecké kuřecí špízy s tzatziki, pečené brambory a sýrový česnekový chléb z tortilly připravené v horkovzdušné fritéze

Zelenina
Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Zapečená bramborová kaše s uzeným masem, brokolicí a sýrem – voňavý a sytý pokrm ve stylu co dům dal Zelenina

Zapečená bramborová kaše s uzeným masem, brokolicí a sýrem – voňavý a sytý pokrm ve stylu co dům dal

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti Zelenina

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti

Nápoje
Čokoládový likér – domácí a lahodný alkoholický nápoj i jedlý dárek na Vánoce

Čokoládový likér – domácí a lahodný alkoholický nápoj i jedlý dárek na Vánoce

Avokádové smoothie s vietnamským rodokmenem podle Kevina z restaurace Sia Nápoje

Avokádové smoothie s vietnamským rodokmenem podle Kevina z restaurace Sia

Loudavé vaření: Svařené víno z pomalého hrnce – připravte oblíbený zimní nápoj chytře a bez práce Nápoje

Loudavé vaření: Svařené víno z pomalého hrnce – připravte oblíbený zimní nápoj chytře a bez práce

Recepty
Marinované kapří podkovy – svěží twist na klasickou sváteční rybu

Marinované kapří podkovy – svěží twist na klasickou sváteční rybu

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem Recepty

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček Ryby a mořské plody
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Polévky
Kapustová polévka s cizrnou, klobásou a chilli – sytá a pikantní zimní klasika

Kapustová polévka s cizrnou, klobásou a chilli – sytá a pikantní zimní klasika

Švýcarská kroupová polévka se smetanou a uzeným kolenem podle Marka Fichtnera Polévky

Švýcarská kroupová polévka se smetanou a uzeným kolenem podle Marka Fichtnera

Silný hovězí vývar s morkovými knedlíčky – klasická česká polévka na sváteční stůl Polévky

Silný hovězí vývar s morkovými knedlíčky – klasická česká polévka na sváteční stůl

Předkrmy a chuťovky
Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá

Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá

Vaječná pomazánka s křenem wasabi – krémová, pikantní a hotová za pár minut Předkrmy a chuťovky

Vaječná pomazánka s křenem wasabi – krémová, pikantní a hotová za pár minut

Domácí žitný kváskový chléb podle Huga Hromase – takový, jaký ho dělaly naše babičky Předkrmy a chuťovky

Domácí žitný kváskový chléb podle Huga Hromase – takový, jaký ho dělaly naše babičky

Vegetariánské
Quiche s dýní, fetou a čerstvým sýrem podle Romany z Na skok v kuchyni

Quiche s dýní, fetou a čerstvým sýrem podle Romany z Na skok v kuchyni

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí Vegetariánské

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí

Wellington z červené řepy – bezmasá varianta legendárního anglického pokrmu Vegetariánské

Wellington z červené řepy – bezmasá varianta legendárního anglického pokrmu

Maso
Kuřecí kousky s mangem z pomalého hrnce – exotická chuť a vůně, která se line celým domem

Kuřecí kousky s mangem z pomalého hrnce – exotická chuť a vůně, která se line celým domem

Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod Sladké

Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod

Britský lardy cake – kynutý motaný chlebík se sušeným ovocem Sladké

Britský lardy cake – kynutý motaný chlebík se sušeným ovocem

Předkrmy a chuťovky
Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá

Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska Saláty

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat Saláty

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Zelenina
Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Rychlé špaldové halušky podle Huga Hromase – ideální jako příloha nebo základ oblíbených jídel Přílohy

Rychlé špaldové halušky podle Huga Hromase – ideální jako příloha nebo základ oblíbených jídel

Rychlá večeře: Špecle s cibulí a vajíčky podle Zdeňka Pohlreicha Přílohy

Rychlá večeře: Špecle s cibulí a vajíčky podle Zdeňka Pohlreicha

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Patrik byl originál, vzpomínal Pokorný na Hezuckého. V nemocnici u něj byl pár hodin před smrtí Zemřel oblíbený moderátor Patrik Hezucký. V poslední době se potýkal se zdravotními problémy Smrt dětí v litoměřické porodnici? Zarážející věc, míní Rath. Odhadl výši odškodného

prima-zeny

Zákeřná nemoc udeřila rychle. Smrt přišla za necelé dva měsíce, říká přítel Hezuckého Zemřel moderátor Patrik Hezucký. Bojoval s vážnou nemocí Bez lítosti se vrací. Žhář z Bohumína i vrazi bez svědomí otevřou svůj příběh

prima-zoom

Jak dlouhý je nejdelší psí jazyk na světě? Jak velké horko člověk vydrží? Kromě údaje z teploměru rozhoduje ještě jedna veličina Zajal Rusy způsobem, který není obvyklý. Video se zdvořilým Američanem láme rekordy

prima-fresh

Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá Vánoční novinky na trhu: tipy na dobroty (nejen) na sváteční tabuli a k pečení cukroví Kuřecí fideuà s paprikou a fazolkami – španělská variace na paellu připravená z těstovin podle Zdeňka Pohlreicha

prima-cool

Finální trailer Rytíře Sedmi království DiCaprio konečně potvrdil roli v pokračování kultovní krimi pecky 7 nejlepších dobrodružných komedií všech dob: Od Mumie k Jumanji

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Adventní věnec může zapálit celý byt. Jak zabránit požáru od svíčky? Netradiční Vánoce podle designérů. Tmavě modré, sametově hnědé i levandulové Svařák, punč, grog: Zpříjemněte si advent zimními drinky

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.