Bylinky mají v sušeném stavu výraznější a plnou chuť. V některých jídlech mají přímo dominantní roli, vždyť co by byla bramboračka bez majoránky?
Sušené bylinky: Naučte se je v kuchyni správně používat
OREGANO
Oregano je doma v Evropě a patří mezi nezastupitelné druhy koření především v Itálii a v Řecku. Pokud vyrazíte do Řecka na dovolenou, určitě si přivezte domů pytel jejich divokého oregana, je nesmírně aromatické a skvěle se hodí nejen do rajčatových pokrmů, ale pasuje i k jehněčímu. A rozhodně nesmí chybět v řeckém salátu.
ROZMARÝN
Sušený rozmarýn je skvělou náhradou tomu čerstvému, ale protože sušením se lístky promění v tvrdé jehličky, lépe se hodí do dlouze vařených či dušených jídel. Používejte sušený rozmarýn do polévek, do dušených masových jídel i pod pečínky, kde během přípravy koření změkne. Mletý sušený rozmarýn se skvěle hodí do kořenicích směsí například na grilování.
BOBKOVÝ LIST
Listy vavřínu nehrají většinou v pokrmech hlavní chuťovou roli, ale přesto jsou důležité v mnoha receptech, kterým dodají specifickou chuť společně s novým kořením a celým pepřem. Hodí se do polévek (vývary i rajčatová či kulajda), nezbytné jsou i při přípravě omáček.
KOPR
Kopr je obecně typickou bylinkou ve střední a východní Evropě a také ve Skandinávii, kde je jeho svěží, citronovo-trávová chuť nezastupitelná v mnoha jídlech. Sušený kopr lze využít do polévek, dobře si rozumí s vejci, zeleninou i drůbeží, tradičně se používá při přípravě ryb a mořských plodů. Je také součástí salátových dresinků a studených omáček.
TYMIÁN
Sušený tymián je oblíbený především ve francouzské kuchyni, je také součástí známé kořenicí směsi z provensálských bylinek. Stejně nezbytný je ale i v izraelském koření za´atar. Tymián je nedostižný při přípravě drůbežího masa, hovězího a také zvěřiny. Pokud používáte sušený tymián místo čerstvého, použijte ho třetinové množství, sušením se velmi zvýrazní jeho chuť.
ŠALVĚJ
Šalvěj v sušeném stavu se prodává celá, nahrubo drcená nebo mletá. Mletou variantu příliš nedoporučujeme, pro většinu jídel využijete spíše celé lístky nebo nahrubo drcené. Ideální pod maso, kterým dodá kořeněnou příchuť. Pokud nahrazujete čerstvou šalvěj, stačí vám v sušeném stavu poloviční množství.
MAJORÁNKA
Majoránka patří mezi nezbytné koření v české kuchyni. Využijete ji pří přípravě polévek, ale hodí se i k luštěninám, hovězímu masu nebo třeba do buřtguláše. Do jídla se přidává před koncem vaření a než ji hodíte do hrnce, rozmělněte ji v prstech, aby se rozvoněla.
SATUREJKA
Saturejka v sušené podobě má velmi výraznou kořeněnou chuť a báječně se hodí při přípravě všech druhů luštěnin, které skvěle dochutí a také pomůže jejich lepší stravitelnosti. Saturejka je také hlavní přísadou bulharské kořenicí směsi čubrica, která je naprosto nedostižná do mletého masa.
PROVESÁLSKÉ BYLINY
Tradiční mix bylinek obsahuje rozmarýn, majoránku, tymián, levanduli a fenykl. Neztratí se v něm ale i sušená bazalka a šalvěj. Ve Francii se používá při pečení masa a také patří do ratatouille.
ITALSKÉ BYLINKY
Směs koření, která spoutá všechny chutě Itálie do jedné skleničky. V italských bylinkách nesmí chybět oregano, majoránka, rozmarýn, bazalka, šalvěj, tymián a špetka chilli. Chuťově výrazná směs se hodí pro dlouze vařená jídla, ale skvělou chuť a středozemní šmrnc dodá i pečeným bramborám či zelenině.
RADĚJI ČERSTVÉ
I když v nabídce v obchodech najdete i další bylinky, raději se vyhněte sušené bazalce, petrželi, koriandru nebo pažitce. Tyto jemné bylinky sušením ztrácejí většinu své chuti a jejich čerstvou chuť ani náznakem nenahradí.