Snoubení vín a jídel. Máme pro vás tipy na nejlepší recepty a nápoje k nim
Snoubení vína a jídla
Snoubení vína a jídla
Snoubení pokrmů a vín nemusí být výsadou michelinských kuchařů a profesionálních sommeliérů. Stačí se naučit pár základních zásad a můžete se do tohoto gastronomického umění ponořit sami. Pro začátek pro vás máme rovnou i několik doporučení receptů a vybraných vín.
Držet byste se měli především základního pravidla, tedy pokud je pokrm chuťově jemný, jemné by mělo být i vybrané víno. Čím je pokrm výraznější, tím silnější víno (strukturnější, plnější, aromatičtější) se k němu hodí.
Dalším pomocníkem vám budou dva principy – harmonie, kdy jsou víno i pokrm podobného typu, a naopak vyvážení, kdy se víno a pokrm vzájemně zmírňují.
Princip vyvážení nebo harmonie
Zdroj: istockphoto
Princip vyvážení nebo harmonie
Zdroj:
istockphoto
V principu harmonie proto doporučujeme spojovat sladší vína a sladší pokrmy, slané pokrmy nebo pokrmy s mírnou hořčinkou doplnit víny s vyšší kyselinkou, k uzeným pokrmům zase skvěle ladí barrique vína.
V principu kontrastu, tedy zmírnění chuťového vjemu, doporučujeme ke slaným či kyselejším pokrmům zařadit sladší vína, oproti tomu k tučnějším pokrmům se hodí vína s vyšší kyselinkou, sladší či s výraznějším taninem. Vyzkoušejte například tyto kombinace jídel a vín!
Předkrm a frizzante
Každé správné menu začíná předkrmem. Vyzkoušejte šmirkas, tradiční brynzovou pomazánku, která se zpravidla připravuje na jaře z čerstvé májové brynzy. Oproti té zimní či podzimní není tak štiplavá, nicméně si ji můžete dochutit podle libosti čerstvými bylinkami, nebo naopak ostrou cibulí, paprikou a hořčicí. Přidejte k ní čerstvý chleba, kousek slaniny a rázem se ocitnete ve slovenských horách.
Nemusíme být zrovna v Itálii, abychom po předkrmu navázali čerstvými těstovinami. Recept na Spagheti alla Nerano jsme si vypůjčili přímo od neapolského šéfkuchaře. Jemnou chuť cuket a sýru Provolone společně s nádechem bazalky a česneku ideálně doplní bílé víno. Vyzkoušejte třeba starou, nicméně nyní znovu objevovanou odrůdu Sylvánské zelené s nevtíravou aromatikou angreštu a rynglí.
Jak si tyto vpravdě neapolské špagety připravit? Pastu uvařte al dente. Na pánvi rozpalte olej a přidejte oloupaný stroužek česneku. Jakmile zezlátne a olej je provoněný, česnek z pánve odstraňte, a naopak přihoďte na tenké plátky nakrájenou cuketu.
Orestujte ji lehce dozlatova, poté přidejte lístky bazalky a uvařené těstoviny. Vše promíchejte a po malé chvíli přidejte nastrouhaný sýr Provolone del Monaco a asi 2–3 lžíce uchované vody z vaření těstovin. Míchejte, dokud nezískáte krémovou konzistenci. Servírujte ideálně na nahřátých talířích a přiťukněte si sylvánem vychlazeným na 9 °Celsia.
Spagheti alla Nerano s cuketou a sýrem dle neapolského šéfkuchaře
Zdroj: archiv SASY.RE
Spagheti alla Nerano s cuketou a sýrem dle neapolského šéfkuchaře
Zdroj:
archiv SASY.RE
Jestliže máte u tabule milovníky kuřecího masa, bude se vám hodit recept na kuřecí prsa s bylinkovou omáčkou, k nimž bude skvěle ladit Ryzlink vlašský z vinařství Cibulka. Vynikající polosuchý ryzlink zároveň využijete i během vaření!
Jak na to? Kuřecí prsa osolte a opepřete a opečte na pánvi. Jakmile jsou dozlatova opečená, přendejte je na talíř. Provoněnou pánev využijte na nožem rozdrcený česnek, k němuž přihoďte rozmarýn a tymián. Posléze přijdete na drobno nakrájenou cibuli a po jejím lehkém orestování přichází konečně řadu na víno. Obětujte zhruba deci ryzlinku a po odpaření alkoholu přidejte kuřecí vývar, vraťte zpět prsa kůží nahoru a nechte omáčku zredukovat na polovinu.
Do omáčky přidejte nasekanou pažitku, máslo a nechte rozpustit a dobře spojit. Hotovou omáčku dochuťte solí, pepřem. Jako přílohu zvolte malé brambůrky s jarní cibulkou a rukolou a servírujte se zbývajícím Ryzlinkem vlašským vychlazeným opět na 9 °Celsia.
Kuřecí prsa s bylinkovou omáčkou 1
Zdroj: Kitchen Story
Kuřecí prsa s bylinkovou omáčkou 1
Zdroj:
Kitchen Story
Kdyby snad někoho neuctilo kuřecí maso, máme pro vás vepřovou alternativu. I k pokrmu z pašíka, vepřovým kotletám s karamelizovanými meruňkami a šalvějí, bychom vám doporučili odrůdu Ryzlink vlašský, tentokrát ovšem v suchém provedení od Víno Cibulka, které má výraznější kyselinku krásně vyrovnávající mírnou olejovitost pokrmu.
Vepřové kotlety s karamelizovanými meruňkami a šalvějí 1
Zdroj: Rychlé večeře pro školáky
Vepřové kotlety s karamelizovanými meruňkami a šalvějí 1
Zdroj:
Rychlé večeře pro školáky
Recept na kotletky, v němž hrají vedle vepřového prim ovoce a bylinky, může nicméně doprovodit také velké červevné víno, jako je Merlot 2019 v zařazení výběr z hroznů z vinařství Cibulka. Jeho výrazná vůně, která vám připomene višně a třešně, společně s kořenitou chutí budou aromatickým kotletkám sebevědomým partnerem.
Jak na tento recept? Osolené a opepřené kotlety opečte na pánvi, poté odložte a na stejné pánvi osmažte dohněda cibulku, poté přidejte meruňky a šalvěj. Ty smažte, dokud nezměknou a nezkaramelizují. Přidejte balzamikový ocet a smažte zhruba 1 minutu, dokud se tekutina nevstřebá. Pak stačí vrátit maso do pánve, opět prohřát a servírovat s vybraným vínem. To červené si připravte na teplotu 16 °Celsia.
Jako sladkou tečku za hostinou volte marcipánové koblížky, které skvěle doprovodí extravagantní sekt Extasy od Víno Cibulka. Překvapivě jednoduchý dezert, který vypadá jak z luxusní restaurace, zaručeně zaboduje!
Marcipánové koblížky v mandlích s vanilkovou pěnou a malinovou omáčkou
Zdroj: archiv Dione
Marcipánové koblížky v mandlích s vanilkovou pěnou a malinovou omáčkou
Zdroj:
archiv Dione
Piškoty stačí rozdrtit a smíchat s nastrouhaným jablkem a marcipánem, pak přidat 3 žloutky, plátky mandlí a vše dobře promíchat. Ze vzniklé hmoty tvořte kuličky, které obalte nejprve v rozmíchaném žloutku s mlékem a poté v nasekaných mandlích. Připravené kuličky smažte dozlatova a nechte je odkapat na papírových utěrkách.
Následně si připravte vanilkovou pěnu, do které využijte některé z dříve servírovaných bílých vín, vanilkový cukr a žloutek. Vše vyšlehejte ve vodní lázni do pěny a opatrně přidejte smetanu.
Marcipánové kuličky podávejte s vanilkovou pěnou a malinovou omáčkou, kterou připravíte z rozmražené a promíchané malinové dřeně a především s podchlazeným suchým sektem Extasy, jehož dochuť peckovitého ovoce, mandlí a marcipánu bude ke koblížkům perfektně ladit.