Kromě cuket, kterých má každý během léta plnou kuchyň, se s tímto obdobím pojí také rajčatové šílenství! Pokud máte stejně jako loni obrovské zásoby rajčat, určitě se vám bude hodit každý nový tip na jejich zpracování. V zimě si pak snadno připomenete pestré letní vaření.
Jak nejlépe uchovat rajčata na zimu? Pusťte se do příprav kečupu, suga nebo sušených rajčat
Kečup je jasná volba!
Jestli máte opravdu velké zásoby a chcete rajčata zužitkovat do posledního kousku, dejte si na seznam domácí kečup. Můžete ho připravit jako klasický, bez cukru, případně i v kombinaci s kari. Rozhodně se pak bude hodit do celé řady receptů.
Hit internetu – pečený kečup
A nebo zkuste aktuální hit – domácí pečený kečup! Jeho příprava je opravdu jednoduchá a díky pečení v troubě je chuť výraznější. Navíc nemusíte nic hlídat a míchat!
Domácí kečup se vám bude hodit na tyto smažené langoše podle našeho videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Sterilovaná
Velice jednoduchá je pak samotné sterilování rajčat v jejich vlastní šťávě. Opravdu ale dodržte dvojitou sterilaci, nejméně 24 hodin a nejvýše 48 hodin po sobě, čímž zlikvidujete případné klíčící spory C botulinum.
Sušená a polosušená
Případně máte samozřejmě na výběr i sušená nebo polosušená rajčata, která jsou velice populární a snadno zakonzervujete jejich chuť i vůni. Přidat můžete různé druhy bylinek, ale také česnek nebo kapary.
A co by to bylo za výběr receptů, kdybychom nedoplnili všem dobře známý rajský protlak. Je totiž opravdu univerzální surovinou a není nic jednoduššího než si ho připravit doma pěkně bez éček a z pečlivě přebraných plodů.
Další omáčky a směsi
Milujete ajvar? Pak musíte ochutnat domácí ljutěnicu, také lutenici. Tato populární zeleninová směs je skvělý způsob, jak rajčatovou úrodu uchovat o něco déle. Je tradiční pro srbskou, bulharskou nebo makedonskou kuchyni.
Teď se ale přesuneme zase do Itálie, odkud se můžete inspirovat recepty na voňavé rajčatové sugo. To se vám pak bude hodit do všemožných receptů – na lasagne, omáčky k masovým koulím nebo do různých závinů.
V domácích zásobách se uživí i jednoduchá rajčatová passata, která se hodí na omáčky i polévky. Do těstovin zase upotřebíte rajčatové pesto.
Už máte doma zásoby suga? Udělejte si domácí pizzu podle videoreceptu!
Kompletní recept najdete ZDE
Naším posledním tipem je opěvované lečo! V něm zužitkujete hromadu letní zeleniny, a to včetně rajčat. Pokud si chcete navařit zásoby na později, můžete ho také zavařit. Díky tomu budete mít vždy po ruce porci chutného jídla. V zimě k leču přidejte kousek klobásy a vejce a můžete si užít chuť léta, i když venku bude zuřit vánice.
Klasické lečo si můžete uvařit i podle našeho videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Zdroj: autorský text
redaktorka FTV Prima