Suroviny
- hovězí pupek 750 g
- celá chilli paprička 1 ks
- Česnek 2 stroužky
- citrónová tráva 1 ks
- celá skořice 1 ks
- sezamový nebo arašídový olej
- sůl, pepř
Teplota v troubě by neměla být nižší než 75 °C, protože právě díky této teplotě se zahubí všechny případné potvůrky, které by vám nemusely udělat dobře. Z celkové hmotnosti masa nakonec zbyde něco kolem 200 g sušených jerky.
Postup přípravy
- Hovězí pupek je třeba naložit. Nakrájejte ho přes vlákno na tenké a co nejdelší plátky. Každý plátek osolte, opepřete a poté vložte do misky, ve které se bude maso marinovat.
- Chilli papričku nakrájejte nadrobno, česnek spolu s citronovou trávou na tenké plátky a spolu s celou skořicí přidejte k masu.
- Vše lehce zakápněte olejem a dobře promíchejte. Můžete použít i klasický stolní, ale sezamový nebo arašídový přidají masu další chuťovou složku. Misku zavřete a dejte marinovat ideálně přes noc. Jednou nebo dvakrát zkuste maso trošku promíchat.
- Troubu rozehřejte na 80 °C program teplý vzduch.
- Jednotlivé kousky masa pověste na špejle a ty vložte na mřížku do trouby. Ideálně, aby byl mezi nimi dostatečný prostor a mohl tak mezi nimi více proudit teplý vzduch. Dno trouby si vyložte alobalem, protože z masa bude dost kapat šťáva a přebytečný olej, tak aby vám ji to zbytečně nezašpinilo. Pečte přibližně 5 hodin, dokud nebude maso dostatečně vysušené.
- Vložte do uzavíratelné nádoby.