Zmrazení je skvělý způsob, jak ušetřit finance, pokud nakoupíme větší množství potravin v akci nebo nestíháme vše dojíst do konce data spotřeby. Pokud také neradi plýtváte, vyhazujete zbytečně potraviny nebo nakupujete bez rozmyslu, mrazák je chytrým řešením, jak jídlu prodloužit životnost. Ať už jsou vaše úmysly sebelepší, dejte si pozor na potraviny, které do mrazáku nepatří.
6 potravin, které nikdy nezmrazujte. Zkazíte si akorát chuť k jídlu
Obecně je důležité si uvědomit, že cokoliv s vysokým obsahem vody po rozmrazení výrazně změní svou strukturu. Například mražené hroznové víno je úžasně osvěžující v parných letních dnech. Pokud však hrozny necháte roztát, změní se v rozmočené nevábné hrudky. Proto je lepší vodnaté suroviny zmrazit jen v případě, že je budete využívat v mraženém stavu nebo je ihned zpracovávat při vaření a pečení. Mražená syrová rajčata budou na salátu nevábná a bez chuti. Do omáčky se však dobře hodí.
Co nepatří do mrazáku
Samotná konzumace potravin z mrazáku člověku neublíží. Několik z nich je ale lepší konzumovat čerstvé. Pokus o mraženou konzervaci níže uvedených potravin vám pouze dokonale zkazí chuť k jídlu.
Vejce
Vařené vejce a především bílky se do mrazáku vůbec nehodí. Zmrazením vytvoříte bílou gumovou hmotu, na které si nikdo rozhodně nepochutná. Celkově pokrmy, které obsahují vajíčka, je lepší konzumovat čerstvé. Takové jsou nejlepší. Ani syrová vejce ve skořápce nezamrazíte s velkým úspěchem. Skořápka vlivem vody obsažené ve vajíčku pravděpodobně praskne a akorát si zašpiníte mrazák.
Syrová vejce lze zmrazit ve formičkách na led. Takovým způsobem jde uchovat žloutky i bílky samostatně, pokud při vaření potřebujete čerstvé jen jednu ze složek.
Okurky
Okurky jsou ukázkovým příkladem zeleniny s vysokým obsahem vody. Po zmrazení se stávají prakticky nepoživatelné a nemají společného nic se svým čerstvým a křupavým původem. Výjimkou je jen případ, že je zmrzlé rozmixujete do smoothie. Pokud se vám tedy nashromáždí doma větší množství okurek, zavařte je a zamrazte v nálevu.
Majonéza
Mražená majonéza vypadá na první pohled normálně. Jakmile ji však rozmrazíme, textura omáčky se výrazně změní.
Majonéza je emulze vyrobena z oleje, vaječných žloutků a octa. Při rozmrazování se tato směs rozpadne a na žloutkovém základu zůstane plavat ocet a olej. I když vás to na životě neohrozí, takováhle majonéza nebude chutnat stejně jako čerstvá.
Hlávkový salát
Výsledkem zmrazeného salátu bude nevzhledná slizká hromádka. Když voda obsažena v salátu zmrzne, rozpíná se. Tím se poškodí buněčné stěny zeleniny. Proto je mražená zelenina málokdy tak křupavá jako její čerstvá varianta. Právě salát je příliš jemný na to, aby takový proces zvládl, aniž by se změnil v úplnou kaši.
Měkké sýry
Všechny sýry po zmrazení mírně změní strukturu, ale měkké sýry (jako brie nebo camembert) jsou na takovou změnu mnohem náchylnější. Měkké sýry mají vyšší obsah tuku a vody, takže po rozmrazení budou vodnaté a změní svou konzistenci. Nejlepší je koupit jen tolik měkkých sýrů, kolik jich spotřebujete do dvou týdnů.
Syrové brambory
Rozmrazené syrové brambory změní barvu a stane se z nich kaše. Někdy zcela zčernají, což je činí nepoživatelnými. V případě hojné úrody brambor, které je třeba uchovat, je zmrazte vařené, blanšírované, rozmačkané, pečené nebo jako kaši.
Zdroj: redakce, www.delish.com; zdorj foto: iStock