Suroviny
- plnotučné mléko 1500 ml
- smetana ke šlehání (40%) 500 ml
- mořská sůl 1 lžička
- citronová šťáva 4 lžíce
- lískové ořechy (mletá)
- med
- máta (nasekaná)
- nektarinky (nebo jiné sezonní ovoce)
Postup přípravy
- Do velkého hrnce nalijte mléko, smetanu, sůl a vše dejte vařit. Když mléko se smetanou dosáhne 80 °C (na okrajích se dělají malé bublinky – lepší měřit kuchyňským teploměrem), tak přilejte přeceděnou citronovou šťávu. Ztlumte oheň na minimum a ještě dvě minuty směs promíchávejte. Směs se začne ihned srážet, vypněte oheň a vše nechte asi pět minut dojít.
- Hrnec nechte v pokojové teplotě asi hodinu. Poté si připravte další hrnec s cedníkem vyloženým látkovou plenou (můžete použít i čistou utěrku). Celou směs vlijte do cedníku a nechte minimálně hodinu okapat.
- Hotovou ricottu vyklepněte z cedníku do uzavíratelné misky a nechte vychladnout. Ricotta v lednici vydrží až pět dní. Pro odvážlivce – vykapanou syrovátku můžete vypít, je to moc zdravé, ale ne moc dobré :)
- Na hotovou ricottu nasypte oříšky a nasekanou mátu. Poklaďte na ni nakrájené nektarinky a vše zakápněte medem.