Sýry mají v Itálii dlouhou tradici a jsou neoddělitelnou součástí její světově oblíbené kuchyně. Hlavním regionem pro jejich výrobu je severní Itálie.
Italské sýry, které zpestří vaši kuchyni
Od náhorní plošiny Asiago až po kraje Piemont, Lombardie a Emilia Romagna se rozprostírají louky, na kterých se pasou krávy, produkující mléko nejvyšší kvality. Právě to je základem těch nejkvalitnějších sýrů. Tajemství jejich zpracování se téměř nezměněné předává z generace na generaci.
Parmigiano Reggiano, Asiago a Gorgonzola jsou tři z nejoblíbenějších italských sýrů. Aby zákazník věděl, že kupuje opravdu originální sýr s tou pravou nezaměnitelnou chutí, měl by na nich hledat evropskou značku DOP (Chráněné označení původu).
Výrobky s ochrannou známkou DOP charakterizuje tradiční geografické místo původu. Vyrábějí se tedy z toho správného mléka a v tradiční oblasti, jejíž vlastnosti dávají sýru specifickou chuť. Známka také zaručuje, že jsou sýry vyráběny tradiční formou a za pomocí postupů, které vymysleli naši předci. Čeští spotřebitelé jsou velkými milovníky sýra a jistě ocení označení, které jim zaručí, že kupují originální a tradiční italské sýry.
Drolivý a výrazný Parmigiano Reggiano DOP
Parmigiano Reggiano se vyrábí již 900 let. Vyrábí se se pouze s čerstvého mléka, syřidla a soli. Aby byla zachována ta pravá chuť, skot se krmí pouze místní trávou a senem. Výrobu parmazánu zavedli středověcí mniši a ten pravý se dodnes vyrábí pouze v oblastech Parmy, Reggia Emilie, Modeny, Boloně a Mantovy. Parmigiano Reggiano je nejdéle zrající sýr. Minimální doba zrání je 12 měsíců a pouze vybrané bochníky mohou dozrávat 24 měsíců i déle. Nejdelší doba zrání může přesáhnout 36 měsíců. Čím delší je doba zrání, tím je sýr křehčí a drobivější.
Příjemně jemný Asiago DOP
Sýr Asiago pochází ze stejnojmenné náhorní plošiny. Sýr je měkký, jemný, s nepatrně pikantním nádechem. V gastronomii má mnoho využití. Dá se konzumovat samostatně, se studenými masy či s čerstvým ovocem nebo marmeládami. Asiago DOP je dostupný ve dvou variantách. Asiago Fresco je vyroben z plnotučného mléka, je velmi jemný, lze z něj cítit nadojené mléko a zraje dvacet až třicet dní. Asiago Stagionato se oproti tomu vyrábí z polotučného mléka, zraje tři až patnáct měsíců a vyznačuje se výraznou a ostřejší chutí. Asiaga DOP se vyrábí ročně zhruba 1 580 000 bochníků a ve světě je čím dál oblíbenější. V Itálii je stejně rozšířený jako u nás např. eidam.
Sýr dvou duší, Gorgonzola DOP
Gorgonzola se lehce pozná díky zeleným žilkám. Tradičně se může tento sýr vyrábět pouze ve dvou krajích, v Piemontu a v Lombardii. Je to sýr velmi náročný na výrobu. Jsou k ní potřeba velké zkušenosti, spousta ruční práce a přísná kontrola. Gorgonzola je vhodná po celý rok a ke každému chodu od předkrmu až po dezert. Vyrábí se ve dvou variantách, sladké a pikantní.
Ochutnejte sýrové menu
Od 9. do 14. října budete moci v rámci festivalu Pravá chuť Dolce Vita ochutnat speciální menu se sýry, které se pyšní právě tímto označením. Bude se jednat především o pokrmy ze sýrů Parmigiano Reggiano DOP, Asiago DOP a Gorgonzola DOP. Dané menu budou nabízet restaurace Atelier Red & Wine, Art Food Restaurant, Mercato, Restaurant Lavande, Prosekárna a mnoho dalších.
Další informace o italských sýrech s označením DOP najdete na webu pravachutdolcevita.cz a www.thetasteofdolcevita.eu.
KOMERČNÍ SDĚLENÍ