S nachlazením se lidé potýkají ve všech koutech naší planety. Rýma, bolení v krku nebo teplota se nevyhýbá Mexičanům, Japoncům ani Ukrajincům a každý národ na ně má svoje tradiční recepty. Inspirujte se, jak se dá proti těmto neduhům netradičně bojovat.
Inspirujte se lidovými recepty proti nachlazení a chřipce z celého světa
Kurkumové mléko – Indie
Haldi ka doodh není jen mléko. Je to nálož na antioxidanty bohaté kurkumy, zázvoru a medu doplněná o špetku černého pepře. Kurkuma patří v ayurvedě ke klíčovým léčivkám, podporuje také trávení a pomáhá při bolesti zubů. Při přípravě doporučujeme použít mandlové mléko.
Recept:
• 2 hrnky mandlového mléka
• 1 lžíce medu
• 1 lžíce kokosového oleje
• 1 lžička mleté kurkumy
• 1 lžička mleté skořice
• špetka černého pepře a nastrouhaný zázvor
Smíchejte všechny ingredience v malém hrnci a za stálého míchání uveďte do mírného varu. Nechte poté pomalu vařit zhruba 10 minut. Poté sceďte a pijte teplé.
Congee/Jook – Čína
Rýžová kaše, kterou si dávají Číňané rádi jako snídani. Jedná se o terapeutické a povzbuzující jídlo. Používá se při nachlazení a při problémech s trávením. Congee je velmi lehké a snadno stravitelné.
Recept:
• ½ šálku dlouhozrnné rýže
• 6 šálků domácího vývaru (masového nebo zeleninového)
• 1 lžička soli
Vařte v pomalém hrnci nebo normálním hrnci. Přiveďte k varu, za častého míchání vařte na mírném plameni 2 až 3 hodiny. Můžete podle chuti přidat avokádo, kokosový olej, zázvor, ryby, drůbež, zeleninu, mořské řasy, uvařené fazole. Záleží na vaší chuti.
Gogol Mogol – Ukrajina a Rusko
Pro některé se jedná o vánoční nápoj a pro jiné první obranu proti nachlazení a bolesti v krku.
Recept:
• 1 žloutek
• 1 lžíce medu
• 1 lžíce másla
• 1 hrnek mléka
• 1 lžička sody bikarbony
• 50 ml rumu nebo koňaku
• dle chuti můžete přidat špetku vanilky nebo muškátového oříšku
Vyšlehejte žloutek se lžící medu až do pěny. V jiném hrnci pořádně ohřejte mléko, přidejte máslo, aby se rozpustilo a poté mléko nalijte na vyšlehaný žloutek, vmíchejte sodu a rum nebo koňak. Popíjejte po douškách před spaním a pak se vypoťte.
Tamagozake – Japonsko
Japonský drink podobný našemu vaječnému koňaku nebo ukrajinskému Gogol Mogolu.
Recept:
• 200 ml saké
• 2 lžíce medu
• 1cm kousek nastrouhaného zázvoru
• 1 vajíčko
Vyšlehejte vajíčko s medem. Zahřejte saké, přidejte k němu zázvor a rychle svařte. Poté horké saké za stálého šlehání pomalu vlévejte k vyšlehanému vajíčku. Popíjejte teplé po douškách.
Umeboshi – Japonsko
Tyto super slano-kyselé švestičky jsou plné kyseliny citronové a jsou vyzdvihovány pro svoje antibakteriální působení, zejména proti Streptoccocus mutans a Helicobacter pylori. Můžete je namočit do zeleného čaje nebo přidat do kaše congee. Jsou skvělé jako prevence, ale také při prvních příznacích nachlazení. Jsou považovány za královnu alkalizující potravy.
A ideálně se hodí také při kocovině :)
Kimchi – Jižní Korea
Křupavé kvašené zelí s daikonem, mrkví a chilli papričkami je národním korejským pokrmem. Kimchi je plné železa, vitamínu A a B, přírodních probiotik a enzymů. Aktivuje imunitní systém a podporuje trávení.
Recept:
• 1 kg pekingského zelí
• 5 lžic korejské mořské soli
• 2 lžíce prášku z chilli papriček
• 4 stroužky česneku
• lžička čerstvého strouhaného zázvoru
• 2 lžíce rybí omáčky
• sezam na posypání
• možno přidat ještě tenké nudličky mrkve, bílé ředkve a jarní cibulku
Klíčové je nasolení zelí, aby bylo dostatečně měkké včetně tlustých řapíků, a následné odsolení v podobě opakovaného proplachování. Jestli už je propláchnuto dostatečně, poznáte po ochutnání. Moc slané? Tak znova. A znova. Jestliže nechcete v průběhu osmi hodin každou půlhodinku až hodinku promíchávat sůl a zelí a proces přece jen toužíte urychlit, rozmíchejte přibližně v litru vody 4–5 lžic soli a ponořte kilo nakrájeného zelí. Klidně ho něčím zatižte, ať neplave na hladině. Za 2 hodiny bude připraveno na průplach.
Když je zelí slané už jen tak akorát, smíchejte ho s pastou utřenou z chilli, rybí omáčky, česneku a zázvoru a pomocí gumových rukavic pořádně promíchejte a vmačkejte do každého kousku. Konzumovat můžete ihned nebo nechte salát 1–2 dny ve sklenici v pokojové teplotě, každý den promíchejte a následně dejte do lednice. Tam vydrží i měsíc.
Ohnivý Cider – USA
Velmi oblíbený lék na podporu imunity, trávení a také při prvních příznacích nachlazení a chřipky. Chutná kombinace jablečného octa, doplněná o med, byliny a koření pomáhá stimulovat imunitu, podporovat trávení a bojovat s viry a bakteriemi.
Recept:
• 1 díl jablečného octa
• 0,2 – 0,5 dílu medu
Další ingredience podle dostupnosti: česnek, cibule, zázvor, křen, chilli papričky, rozmarýn, tymián, kurkuma, citronová kůra z bio citronu a další.
Uložte takto připravený cider na měsíc na tmavé a chladné místo, než se v něm vylouhují všechny dobroty. Poté si dávejte ráno 1 lžíci za prohřátí a jako prevenci v zimních měsících nebo 3 lžíce každé ráno, když cítíte, že jste nachlazení.
Česnekovo-medový sirup – Mexiko
Staří Aztékové používali na horečky, záněty a infekci především recept z kaktusu nopal. Dnešní Mexičané nopal využívají především pro jeho schopnosti kontrolovat cukr v krvi a redukovat cholesterol, ale znají i jeho účinky jako přírodního antibiotika. Z bylin se využívá k léčivým účinkům arandano (brusinky), brusinkový čaj používají lidé nejen jako v České republice na záněty močových cest, ale pro jeho antivirové účinky také na nachlazení. Při jakémkoliv onemocnění se nejen v Mexiku, ale na celém světě doporučuje odpočívat a hlavní důraz věnovat také psychice. V Mexiku je za tímto účelem hojně používaná mučenka, kterou si lidé pěstují, ale roste i ve volné přírodě. Jako přírodní antibiotikum funguje i česnek a právě ten je základem i mexického nejčastějšího domácího receptu na nachlazení.
Recept:
• 200 g medu
• 1 stroužek česneku
• šťáva ze dvou limetek
Možno přidat i najemno nastrouhaný zázvor a pít až pětkrát denně.
Skořicovo-zázvorový med – Česká republika
Med je potravina, kterou máme nejspíš každý doma. Bohužel med prodávaný v obchodních řetězcích je většinou zpracovaný, přehřátý, filtrovaný a vyčištěný. Nejzdravější med s největšími zdravotními benefity je med surový. Můžete ho koupit přímo od včelaře nebo v obchodech se zdravou výživou. Pokud si koupíte med v bio kvalitě, máte také zaručeno, že med pochází z ekologicky nezatížených luk a lesů, včelař nepoužil preventivně antibiotika a nedokrmoval včely cukrem.
Recept Michaely Carter:
• 370 ml medu
• 2 polévkové lžíce skořice
• 1 polévková lžíce sušeného zázvoru v prášku nebo 3 cm jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru (v bio kvalitě má silnější účinek)
Nalijte med do čisté, nejlépe nerezové nebo skleněné nádoby. Položte nádobu na hrnec, do kterého předem nalijete vodu do výšky 2 až 3 cm. Vodu v hrnci pomalu ohřívejte tak, aby voda nedosáhla bod varu. Med v misce ohřívejte společně se skořicí a zázvorem asi 15 minut. Pozor, aby se med nevařil, stačí taková teplota, abyste byli schopni do medu stále namočit prst. Po 15 minutách přelijte med s kořením do čisté uzavíratelné nádoby a nechte ho alespoň dva týdny odpočívat ve spíži. Čas od času ho můžete promíchat. Po dvou týdnech je med připravený ke konzumaci.
Kdo je Michaela Carter
Michaela praktikuje klinickou naturopatii. Jde o západní směr celostní přírodní medicíny, který propojuje znalosti a tradice přírodního léčitelství s nejnovějšími poznatky klinického výzkumu v oblasti přírodní a nutriční medicíny. Věnuje se také psychosomatice, kterou účinně doplňuje psychoterapeutickým přístupem.
V posledních letech vede vlastní praxi a pomáhá lidem s jejich chronickými zdravotními problémy a s nemocemi, se kterými si západní medicína neví úplně rady. Klienti za ní přicházejí například s gastrointestinálními problémy, jako jsou dráždivý tračník, Crohnova nemoc, reflux nebo peptické vředy. Často ale s klienty řeší i autoimunitními onemocnění, kožní problémy, jako je akné, dermatitidy, lupenka či atopický ekzém.