Postup přípravy
- Cibuli nakrájejte na kroužky. Položte plátky cibule na dno malé pánve a nalijte přes ni dostatečné množství lesního medu Medokomec, kterým ji zcela zakryjete.
- Směs medu a cibule zahřejte na velmi nízkou teplotu, aby se zachovaly prospěšné vlastnosti medu, asi na 30 minut. Cílem je získat krásně teplý, tekutý med, který voní po cibuli. A nebojte, pokud cibule zjemní a zhnědne a rovněž med může trochu ztmavnout.
- Nalijte teplý sirup (včetně cibule) do sklenice a pečlivě uzavřete.
- Po zchladnutí nejlépe uchovávejte v lednici, vydrží tam až šest měsíců.
PRIMA TIP: Existuje řada dalších prospěšných ingrediencí, které můžete do medovo-cibulového sirupu proti kašli přidávat. Skvělým doplňkem pro podporu imunitní systému jsou např. strouhaný zázvor, mletý česnek nebo čerstvě nastrouhaná citronová kůra. Tyto přísady nejen pomáhají zklidnit bolest v krku či utišit kašel, ale také mění chuť sirupu, což může někomu vyhovovat. Zkuste je pomalu přimíchávat do teplého sirupu, aby se uvolňovaly těkavé aromatické látky. Postupujte ale opatrně, po lžičkách. Česnek i zázvor jsou totiž poměrně silné příměsi.