Suroviny
- strouhaný kokos (nebo 1 čerstvý kokos) 275 g
- kukuřičný škrob 15 g
- citronová šťáva 1 lžička
- vanilkový extrakt 1 lžička
- mořská sůl 1 špetka
- sladké kondenzované mléko 275 g
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C. Kokos propíchněte v prohlubních na stopce pomocí dláta nebo hřebíku a kladiva. Zachyťte tekutinu a můžete ji vypít. Kokos pečte v předehřáté troubě 20 minut, až popraská.
- Upečený kokos zabalte do utěrky a bouchněte do něj kladivem, aby praskl. Škrabkou nebo širším nožem oddělte dužinu od slupky a pak malým nožem oloupejte tenkou hnědou slupku. Tu vyhoďte.
- V robotu nebo v mlýnu nastrouhejte dužinu a odvažte z ní 275 g do mísy. Přidejte k ní škrob, citronovou šťávu, vanilku, sůl a 250 g kondenzovaného mléka (177 ml). Promíchejte vařečkou dohladka. Těsto by mělo být vlhké a držet pohromadě. Pokud je třeba, přidejte ještě trochu mléka.
- Plechy vyložte pečicím papírem, troubu předehřejte na 175 °C. Lžící odeberte kousek těsta, vytvarujte z něj bochánek vysoký asi 3 cm a položte ho na plech. Opakujte a skládejte bochánky v dostatečných rozestupech. Pečte 10 minut, pak obraťte plechy a pečte ještě 5–10 minut dozlatova.
- Upečené kokosky vytáhněte a opatrně po jedné je přesuňte na mřížku s pečicím papírem, aby vychladly. Uchovávejte v uzavřené nádobě, při pokojové teplotě vydrží 1 den, v ledničce 2 měsíce.
PRIMA TIP: Vanilkový extrakt vzniká macerací vanilkového lusku v roztoku etanolu a vody, doma můžete vanilku naložit na několik týdnů do neochuceného alkoholu, např. lihu, vodky. Jedna lžička extraktu se svou silou vyrovná 1 vanilce. Koupíte ho v běžných obchodech nebo třeba na www.vanilkovyobchod.cz.
Vyzkoušejte také recept na sněhové pusinky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Vyzkoušejte i další recepty na křehké pusinky