My se na podzim těšíme hned z několika důvodů – teploty jsou příjemné (ani vedro, ani zima, zkrátka ideální klima) a navíc s gastro událostmi se roztrhl pytel. Vychutnejte si je také – s dětmi, nebo bez, ale vždy s dobrou náladou. Zde jsou ty nejlepší z nadcházejícího týdne.
Tipy na gastro akce v týdnu 9.–15. září
Hostina pro tisíc
10. září 2013, Václavské náměstí, Praha
Zachraňte jídlo a staňte se jedním z tisíce jedlíků na pražském Václaváku. Vařeno bude ze surovin, které by supermarkety musely zbytečně vyhodit, a to kvůli datu spotřeby nebo kosmetickým vadám výrobků. Skupina Zachraň jídlo chce na akci demonstrovat, že se dá jíst dobře, i když suroviny nevypadají jako z katalogu. To bio suroviny ostatně také ne. Více info ZDE.
Dýňobraní ve Valtickém podzemí
13.–14. září 2013, Valtické podzemí, Vinařská 34, Valtice, region jihomoravský
Dýně všech velikostí i tvarů a kreativní ruce příchozích hostů nás lákají stejně jako ochutnávka dýňových specialit. Vyřežte si vlastní dýni a oslavte přicházející podzim s úsměvem. K pití budou valtická vína a program bude bohatý – pro malé i velké. Více info ZDE.
Černokostelecké vykulení
14. září 2013, Černokostelecký zájezdní pivovar, Českobrodská 17, Kostelec nad Černými lesy, region středočeský
Jubilejní 10. ročník Černokosteleckého vykulení je tady! Akce je zaměřena především na bednářské řemeslo. Na čepu budou kromě piva z dřevěných sudů především nefiltrované ležáky ze středních průmyslových pivovarů. Hlavním tématem Vykulení zůstává humnové sladování, kterému byla věnována nová expozice. Na letošní Vykulení bylo navařeno speciální silné sladové pivo dozrávané v dřevěných sudech po červeném vínu – Vykulenec III. Více info ZDE.
Vinobraní na Pražském hradě
14.–15. září 2013, Pražský hrad – Královské zahrady, Praha
Moravský burčák, čerstvě lisovaná hroznová šťáva z repliky historického lisu a bohaté občerstvení na vás budou čekat v prostorách Královské zahrady. O už tak krásnou atmosféru se postarají cimbálová muzika, folklórní soubory nebo ukázky tradičních řemesel. Děti se mohou těšit na soutěž s Příběhem Pražského hradu. Více info ZDE.
Pivovarské slavnosti
14. září 2013, areál pivovaru Ferdinand, Benešov, region středočeský
Pivovar Ferdinand otevře své brány a nabídne spoustu dobré zábavy a hlavně proudy dobře vychlazeného piva. Otevřeny budou i prostory pivovaru, kam můžete vyrazit na prohlídku a zjistit, jak se vaří pivo. Ochutnáte pivní speciály, nefiltry a limonády a těšit se můžete i na novinku na trhu – sládci z pivovaru představí nové pivo 11 % MAX. Připraven bude program pro děti, ale i hudební nebo folklórní vystoupení. Více info ZDE.
Autor: redakce GASTRONAUT.CZ