Tisíc porcí zeleninového kari se rozdá 10. září na Václavském náměstí v Praze. A nepůjde o oběd obyčejný. Bude se totiž vařit ze surovin, které by obchody musely vyhodit, přestože se ještě dají použít. První českou „Hostinu pro tisíc“, jak se akce jmenuje, pořádá skupina Zachraň jídlo.
Hostina pro tisíc upozorní na plýtvání jídlem
Dolní část Václavského náměstí se v úterý 10. září promění ve velikou jídelnu. Během několika hodin se tu totiž rozdá tisíc obědů zadarmo. Připraveny budou stolečky, jídelní stany, informační panely i pódium, na kterém zazní tóny klavíru i rozhovory s hosty. Lidé se tak dozvědí více o příčinách plýtvání a formou konkrétních rad, tipů a receptů i o možnostech, jak jim předcházet. Organizátoři ze skupiny Zachraň jídlo tím chtějí upozornit na problém plýtvání potravinami a ukázat, že i z jídla, které nevypadá jako z katalogu, se dá uvařit skvělý oběd. Ochutnat netradiční pokrm přijde také renomovaný kuchař Roman Vaněk, který projekt podporuje.
„Legislativa této země vůbec nenahrává velkým řetězcům a prodejcům, aby zboží na hraně trvanlivosti mohli jednoduše rozdat lidem nebo organizacím, které se sociálně slabým věnují, tak jako to dělají ve vyspělých zemích. Pořád se máme co učit, abychom se třeba i eticky začali těmto státům přibližovat. Snad se podaří touto akcí rozšířit další zásadní téma mezi lidmi,“ říká Roman Vaněk, zakladatel Pražského kulinářského institutu.
Oběd pro tři tisíce v Turíně 2013. Foto:archiv
Přípravy a samotné vaření se uskuteční ve Střední škole hotelnictví a gastronomie v Klánovicích pod dohledem šéfkuchaře Petra Peška. Zelenina na přípravu tisíce porcí váží stovky kil a vařit se začne už od brzkých ranních hodin. Jídlo na přípravu obědů darují potravinové řetězce Makro a Tesco, které jako jedni z mála spolupracují s tzv. Potravinovou bankou. Potravinová banka je instituce, kam mohou obchody i jednotlivci přivézt potraviny, které by jinak skončily zbytečně v koši.
Podle OSN totiž ročně skončí v popelnicích až 1,3 miliardy tun jídla, tedy asi třetina všech vyrobených potravin v hodnotě přibližně 20 bilionů Kč. V Evropě připadá na jednoho člověka 96 až 115 kg vyhozeného jídla za rok.
Oběd pro pět tisíc v Paříži 2012. Foto: archiv
Záštitu nad akcí převzal vedoucí kanceláře OSN v ČR Michal Broža. „Plýtvání jídlem je etický, ale i ekonomický a environmentální problém. OSN na to na celém světě upozorňuje kampaní „Myslete, jezte a šetřete“. Pokud šetříme jídlo, šetříme vlastní peněženku, vodu, životní prostředí a nakonec i svědomí. Zachraň jídlo je chytrá inciativa mladých lidí, která si určitě získá sympatie a pomůže jednotlivcům hledat způsoby, jak se s problémem vypořádat,“ říká.
Hostina pro tisíc je první veřejnou akcí skupiny Zachraň jídlo, která vznikla před půl rokem. Uskuteční se v duchu minimální produkce jakéhokoliv odpadu. Nekonzumovatelné zbytky potravin se zkompostují a jíst se bude z talířů ze stále probíhající sbírky „Zachraň nádobí“ pořádané ve spolupráci s organizací Bezobalu. Darované nádobí následně poputuje charitativním organizacím.
Skupina Zachraň jídlo. Foto:archiv
Další informace o akci najdete na webu www.zachranjidlo.cz nebo na Facebooku.
Autor: Klára Michalová, PR