Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jahody
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jahody
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Novinky
Novinky

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Mimořádná linka Praha – Tokio

Japonské Game-ni od Michiyo

Japonské Game-ni od Michiyo

  • Zavřít
Japonské Game-ni od Michiyo

Japonské Game-ni od Michiyo

Sbírání receptů od přátel z jiných koutů světa patří mezi záliby cestovatelů. A protože já ráda cestuji, přináším vám na stůl jeden recept přímo z Japonska. Zkuste Game–ni od mé japonské přítelkyně Michiyo, tradiční pokrm ze západního ostrova Kjúšú.

Seznam.cz banner

Jak získávat recepty?

V tom mít přátele rozseté po světě vidím spousty výhod. Posilujete s nimi cizí jazyky, můžete u nich spát zadarmo, protáhnou vás těmi nejhezčími a nejutajenějšími zákoutími jejich rodné země či města a taky vědí, kde dobře vaří. Jídlo spojuje lidi a národy a věřte, že o tradiční kuchyni se dokážeme mezi sebou bavit celé hodiny. Rozjímat nad jídlem a zajímat se o tradice a zvláštnosti kuchyně, jsem asi nejvíce pocítila na svém půlročním výletu do Austrálie.

A právě tam jsem poznala jednu svou dosavadní přítelkyni z japonské metropole Tokio. Michiyo, na první pohled moderní žena, na druhý pevně oddaná tradicím své země, mě zaujala od začátku. Při poledních pauzách ve škole pečlivě rozbalila svůj oběd, který byl uspořádán v úhledných jídelních boxech a všem zůstával rozum stát. Její několikachodové menu odpovídalo přesně její japonské povaze, která byla oddaná chuti, vůni a kráse jídla.

Umění japonské kuchyně

Dosáhnout harmonie mezi japonským stylem vaření, stolování a ochutnávání jídla je v každém případě celkem složitý proces a lidé Země zapadajícího slunce si dávají záležet hlavně na přípravě. Michiyo sice tvrdí, že dnes už mladí v kuchyni netráví tolik času jako dříve, ale já sama byla svědkem, že i má dvacetiletá japonská spolubydlící trávila u sporáku denně leckdy i několik hodin. Vaření je pro Japonce něco víc než jen postarat se o prázdný žaludek. Je to rituál, zábava, určitá forma relaxace a posilování ducha.

A protože mě fascinovalo, jak se v Japonsku k jídlu chovají a jak ho oslavují, požádala jsem svoji přítelkyni, ať mi pro FRESH pošle recept na nějaké tradiční jídlo, které se vaří v její rodině odjakživa. Jelikož se Michiyo, před tím než se odstěhovala v 19 letech do Tokia, narodila a vyrostla ve městě Fukuoka, které leží na západě Japonska na ostrově Kjúšú, přináším vám recept právě z těchto končin. Fukuoka je krásné město u Japonského moře, které leží přímo naproti Jižní Koreji. Je to město plné zelených parků, japonských zahrad a spojení tradiční a moderní architektury. A hlavně je to město pokrmu zvaného Game–ni.

Recept na Game–ni alias Chikuzen–ni

V rodině Michiyo tento recept patří mezi ty nejoblíbenější. Ženy ho vaří již po staletí a vědí proč. Nejenže jídlo miluje celá rodina, ale také zrovna nepatří mezi těžká jídla, po kterých se přibírá. Obsahuje spoustu zeleniny, tudíž vitamínů a minimum tuku. Jídlo se zdomácněle nazývá Game–ni, ale obecně se mu v Japonsku říká Chikuzen–ni. Pokud je za jídlem přípona „-ni“, znamená to vařený nebo dušený. Název Chikuzen je staré označení pro město Fukuoka a rodinné pojmenování Game znamená „dát všechno dohromady“, což v tomto postupu znamená, že budeme všechno vařit v jednom hrnci. Jelikož je jídlo z daleké exotické země, nevyskytují se v něm úplně běžné suroviny. Pro některé ingredience proto musíte navštívit specializovaný obchod s asijským jídlem.

INGREDIENCE:

• 400 g kuřecích stehen nakrájených na nudlličky

• 1 lopuch – zelenina gobo (koupíte ve specializovaných obchodech), v podstatě kořen našeho známého bodláku ve vyšlechtěné verzi. Nejprve jej omyjte a pak nakrájejte, poté namočte do octové vody zhruba na pět minut, aby měl jasnější barvu

• 1 lotosový kořen – opět omyjte, nakrájejte na kolečka a namočte také do octové vody kvůli barvě

• nudličky konnyaku – těstoviny ze speciální japonské brambory s velkým množstvím vitamínů a minerálů, velmi dobré při hubnutí, jelikož neobsahují téměř žádné kalorie. Michiyo popisuje vzhled konnyaku následovně – je to rosolovitá potravina vyrobená jako ze škrobu ďáblova jazyka. Nakrájet a dát stranou

• 6 kusů šitaké – sušená japonská houba, kterou je třeba namočit do vody, nakrájet a dát stranou

• 1 mrkev – nakrájená na kolečka

• 8 kusů kořenové zeleniny taro – oloupeme jako brambory

• 3 lžíce saké

• 300 ml vody

• 2 lžíce cukru

• 3 lžíce mirin – slazené japonské rýžové víno, náhradou může být suché sherry s trochou cukru

• 4–5 lžic sójové omáčky

• 12 lusků vařeného hrášku

• 2 lžíce oleje

Sušené houby šitaké (shiitake). Foto: Thinkstock

POSTUP PŘÍPRAVY:

Na přípravu pokrmu použijte větší hrnec, rozpalte v něm olej a jako první v něm osmahněte kuřecí nudličky dozlatova.

Přidejte všechnu zeleninu kromě hrášku a vařte několik minut. Potom do hrnce přidejte vodu a saké. Jakmile se voda začne vařit, ztlumte a vařte na mírném ohni. Seberte pěnu a usazeniny, které zelenina při vaření pustí.

Přisypte cukr, přilijte mirin, přiklopte pokličkou a duste asi 8 minut.

Přidejte sójovou omáčku a poduste dalších 10 minut.

Nakonec přidejte hrášek a podávejte s miskou rýže. Nejlépe z rýžovaru, bez kterého v Japonsku žádná rodina nefunguje.

P.S. od Michiyo:

Většina mladých lidí už bohužel tato tradiční venkovská jídla příliš nevaří, mě nevyjímaje. Příležitost napsat ti o našem národním jídle byla poučná i pro mne. Mohla jsem se dozvědět něco víc o historii jídel z mého rodného města. :)

Myslím, že Game-ni uvařím co nevidět! Mňam. Brzy napíšu.

S láskou

Michiyo

Autor: Michaela Králová

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Sdílejte článek
Štítky jídlo kuchyně Japonsko rodina zelenina Tokio cukr recept Praha hrách setý

Návrhy pro vás

Domácí melounové nanuky s bazalkou – dokonalé letní osvěžení Recepty

Domácí melounové nanuky s bazalkou – dokonalé letní osvěžení

Krémové rajčatové risotto s pečenými cherry rajčaty, mozzarellou a bazalkou Recepty

Krémové rajčatové risotto s pečenými cherry rajčaty, mozzarellou a bazalkou

Citronoví šneci s mákem podle Kristiny Lund – vyzkoušejte lákavý moučník ze Skandinávie Sladké

Citronoví šneci s mákem podle Kristiny Lund – vyzkoušejte lákavý moučník ze Skandinávie

Dokřupava smažené kalamáry s voňavým koprovým dipem – dokonalá letní chuťovka Ryby a mořské plody

Dokřupava smažené kalamáry s voňavým koprovým dipem – dokonalá letní chuťovka

Mandlový koláč s broskvemi – letní sladké řezy na plech nebo pekáček Sladké

Mandlový koláč s broskvemi – letní sladké řezy na plech nebo pekáček

Zelená fazolková polévka s koprem – snadný oběd, který zasytí i příjemně zahřeje Polévky

Zelená fazolková polévka s koprem – snadný oběd, který zasytí i příjemně zahřeje

Kynutý meruňkový koláč s drobenkou jako od babičky – letní moučník, co pohladí na duši Recepty

Kynutý meruňkový koláč s drobenkou jako od babičky – letní moučník, co pohladí na duši

Letní salát s ostružinami a smaženým kozím sýrem – čerstvý, křupavý a plný kontrastních chutí! Saláty

Letní salát s ostružinami a smaženým kozím sýrem – čerstvý, křupavý a plný kontrastních chutí!


Přečtěte si také

Recepty
Domácí melounové nanuky s bazalkou – dokonalé letní osvěžení

Domácí melounové nanuky s bazalkou – dokonalé letní osvěžení

Recepty
Krémové rajčatové risotto s pečenými cherry rajčaty, mozzarellou a bazalkou

Krémové rajčatové risotto s pečenými cherry rajčaty, mozzarellou a bazalkou

Novinky
3 tipy na letní saláty s kuřecím masem, které zasytí a zvládnete je připravit raz dva

3 tipy na letní saláty s kuřecím masem, které zasytí a zvládnete je připravit raz dva

Sladké
Citronoví šneci s mákem podle Kristiny Lund – vyzkoušejte lákavý moučník ze Skandinávie

Citronoví šneci s mákem podle Kristiny Lund – vyzkoušejte lákavý moučník ze Skandinávie

Ryby a mořské plody
Dokřupava smažené kalamáry s voňavým koprovým dipem – dokonalá letní chuťovka

Dokřupava smažené kalamáry s voňavým koprovým dipem – dokonalá letní chuťovka

Sladké
Mandlový koláč s broskvemi – letní sladké řezy na plech nebo pekáček

Mandlový koláč s broskvemi – letní sladké řezy na plech nebo pekáček

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Pečené cuketové chipsy s parmazánem a tymiánem jsou zdravou chuťovkou, kterou si zamilujete

Pečené cuketové chipsy s parmazánem a tymiánem jsou zdravou chuťovkou, kterou si zamilujete

Polévky
Zelená fazolková polévka s koprem – snadný oběd, který zasytí i příjemně zahřeje

Zelená fazolková polévka s koprem – snadný oběd, který zasytí i příjemně zahřeje

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Penne zapečené se salsicciou a bílými fazolemi – snadný oběd plný zeleniny, masa a sýra

Penne zapečené se salsicciou a bílými fazolemi – snadný oběd plný zeleniny, masa a sýra

Těstovinový orzo salát s fetou a pistáciemi – rychlý, lehký a neodolatelný Saláty

Těstovinový orzo salát s fetou a pistáciemi – rychlý, lehký a neodolatelný

Letní těstoviny s kalamáry, cherry rajčaty a hráškem – rychlý recept se středomořským šmrncem Těstoviny

Letní těstoviny s kalamáry, cherry rajčaty a hráškem – rychlý recept se středomořským šmrncem

Recepty
Domácí melounové nanuky s bazalkou – dokonalé letní osvěžení

Domácí melounové nanuky s bazalkou – dokonalé letní osvěžení

Citronoví šneci s mákem podle Kristiny Lund – vyzkoušejte lákavý moučník ze Skandinávie Sladké

Citronoví šneci s mákem podle Kristiny Lund – vyzkoušejte lákavý moučník ze Skandinávie

Mandlový koláč s broskvemi – letní sladké řezy na plech nebo pekáček Sladké

Mandlový koláč s broskvemi – letní sladké řezy na plech nebo pekáček

Maso
Krůtí maso na paprice s bramborovými noky – dobře známý recept s lehkou obměnou

Krůtí maso na paprice s bramborovými noky – dobře známý recept s lehkou obměnou

Dušené kuře s bramborami v orientální salse od Lubojatzky Couple Maso

Dušené kuře s bramborami v orientální salse od Lubojatzky Couple

Ostré smažené kuře s arašídy – rychlá večeře v asijském stylu Recepty

Ostré smažené kuře s arašídy – rychlá večeře v asijském stylu

Polévky
Studená okurková polévka – elegantní krémová verze bulharského taratoru osvěží v horkých dnech

Studená okurková polévka – elegantní krémová verze bulharského taratoru osvěží v horkých dnech

Bílé špičaté papriky plněné mletým masem a pečené v zeleninové omáčce Maso

Bílé špičaté papriky plněné mletým masem a pečené v zeleninové omáčce

Bliny z bramborové kaše – perfektní způsob, jak zužitkovat zbylou přílohu Recepty

Bliny z bramborové kaše – perfektní způsob, jak zužitkovat zbylou přílohu

Nápoje
Ostružinové mojito – kubánská klasika s letním ovocným twistem

Ostružinové mojito – kubánská klasika s letním ovocným twistem

Cold brew coffee: letní závislost, která vás osvěží i okouzlí dokonalou chutí Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Cold brew coffee: letní závislost, která vás osvěží i okouzlí dokonalou chutí

Domácí ledové chai latté – recept na populární kořeněný nápoj krok za krokem Nápoje

Domácí ledové chai latté – recept na populární kořeněný nápoj krok za krokem

Ryby a mořské plody
Dokřupava smažené kalamáry s voňavým koprovým dipem – dokonalá letní chuťovka

Dokřupava smažené kalamáry s voňavým koprovým dipem – dokonalá letní chuťovka

Risotto Nero Frutti di Mare podle Marina Ristorante – efektní italská klasika s chutí moře Ryby a mořské plody

Risotto Nero Frutti di Mare podle Marina Ristorante – efektní italská klasika s chutí moře

Salátové wrapy s bulgurem a tuňákem – jednoduchá chuťovka na letní oslavu i piknik Recepty

Salátové wrapy s bulgurem a tuňákem – jednoduchá chuťovka na letní oslavu i piknik

Polévky
Zelená fazolková polévka s koprem – snadný oběd, který zasytí i příjemně zahřeje

Zelená fazolková polévka s koprem – snadný oběd, který zasytí i příjemně zahřeje

Rychlá zeleninová polévka s ovesnými vločkami – tip na snadný oběd s nevšední zavářkou Polévky

Rychlá zeleninová polévka s ovesnými vločkami – tip na snadný oběd s nevšední zavářkou

Studená okurková polévka – elegantní krémová verze bulharského taratoru osvěží v horkých dnech Polévky

Studená okurková polévka – elegantní krémová verze bulharského taratoru osvěží v horkých dnech

Maso
Aspik z vepřového kolene po francouzsku – jemná delikatesa jako stvořená ke sklence vína

Aspik z vepřového kolene po francouzsku – jemná delikatesa jako stvořená ke sklence vína

Salátové wrapy s bulgurem a tuňákem – jednoduchá chuťovka na letní oslavu i piknik Recepty

Salátové wrapy s bulgurem a tuňákem – jednoduchá chuťovka na letní oslavu i piknik

Šumavská topinka podle Pepy Nemravy – jihočeská hospodská chuťovka, když nemáte chuť na maso… Předkrmy a chuťovky

Šumavská topinka podle Pepy Nemravy – jihočeská hospodská chuťovka, když nemáte chuť na maso…

Recepty
Krémové rajčatové risotto s pečenými cherry rajčaty, mozzarellou a bazalkou

Krémové rajčatové risotto s pečenými cherry rajčaty, mozzarellou a bazalkou

Bliny z bramborové kaše – perfektní způsob, jak zužitkovat zbylou přílohu Recepty

Bliny z bramborové kaše – perfektní způsob, jak zužitkovat zbylou přílohu

Smažené zeleninové taštičky z rýžového papíru podle Mirky van Gils Slavíkové Předkrmy a chuťovky

Smažené zeleninové taštičky z rýžového papíru podle Mirky van Gils Slavíkové

Recepty
Domácí melounové nanuky s bazalkou – dokonalé letní osvěžení

Domácí melounové nanuky s bazalkou – dokonalé letní osvěžení

Kynutý meruňkový koláč s drobenkou jako od babičky – letní moučník, co pohladí na duši Recepty

Kynutý meruňkový koláč s drobenkou jako od babičky – letní moučník, co pohladí na duši

Sladké letní závitky s ovocem – originální variace na klasické vietnamské summer rolls Sladké

Sladké letní závitky s ovocem – originální variace na klasické vietnamské summer rolls

Saláty
Letní salát s ostružinami a smaženým kozím sýrem – čerstvý, křupavý a plný kontrastních chutí!

Letní salát s ostružinami a smaženým kozím sýrem – čerstvý, křupavý a plný kontrastních chutí!

Salátové wrapy s bulgurem a tuňákem – jednoduchá chuťovka na letní oslavu i piknik Recepty

Salátové wrapy s bulgurem a tuňákem – jednoduchá chuťovka na letní oslavu i piknik

Slaná salátová granola s ořechy, semínky a ovesnými vločkami podle Karolíny Fourové Recepty

Slaná salátová granola s ořechy, semínky a ovesnými vločkami podle Karolíny Fourové

Ryby a mořské plody
Risotto Nero Frutti di Mare podle Marina Ristorante – efektní italská klasika s chutí moře

Risotto Nero Frutti di Mare podle Marina Ristorante – efektní italská klasika s chutí moře

Pečená kuřecí stehna s citronem podávaná s rýží a olivami – křehké maso, které chutná jako léto Maso

Pečená kuřecí stehna s citronem podávaná s rýží a olivami – křehké maso, které chutná jako léto

Risi e bisi: Tradiční italské rizoto s hráškem a šunkou pochází z Benátek Vegetariánské

Risi e bisi: Tradiční italské rizoto s hráškem a šunkou pochází z Benátek

prima-cnn-news

Trump je bezpáteřní žvanil. Zatímco se jedná, lidé umírají, kritizují Ukrajinci mírový summit Vztahový „detox“ generace Z: Mladí utíkají ze sítí a lásku prožívají v soukromí. Proč? Brutální útok školáků na muže v lese u Blanska. Měl si psát s teprve 13letou dívkou

prima-zeny

Zdeněk Pohlreich slaví v roli šéfa stovku. Restaurace stále potřebují záchranu Adam Vacula se představí jako kněz z Polabí Marka Lamboru a Dariju Pavlovičovou spojila láska ke koním i mimo natáčení

prima-zoom

Co kdybychom vyhubili komáry? Záběry nejvzácnějšího medvědího mláděte budí nadšení. Jeho druh je na pokraji vyhynutí Zemřel James Lovell, velitel Apollo 13. Astronauta s českými kořeny proslavila legendární věta

prima-fresh

Domácí melounové nanuky s bazalkou – dokonalé letní osvěžení Krémové rajčatové risotto s pečenými cherry rajčaty, mozzarellou a bazalkou 3 tipy na letní saláty s kuřecím masem, které zasytí a zvládnete je připravit raz dva

prima-cool

Nový film s Jokerem a Harley Quinn? Co bude dál se Star Wars? Chystá se nový filmový vesmír Nezvratný osud zasáhne posedmé. Máme spoustu příběhových možností, říká producent

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Kvůli mojí tvorbě musel táta na kobereček, říká Řezník a představuje Martyho frky Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Kde bydlí bavič Petr Novotný? Už 50 let žije v pražských Řeporyjích Zamilovaný Liam Neeson prodává byt na Manhattanu. Chce za něj 10,3 milionu dolarů Luxusní tryskáč Paris Hilton: Světla se sedmi odstíny růžové či lednička na oční masky

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.