Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cukroví
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cukroví
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Banana bread – jednoduchý recept na banánový chlebíček s ořechy a čokoládou

Banana bread – jednoduchý recept na banánový chlebíček s ořechy a čokoládou

Sekaná jako od babičky

Sekaná jako od babičky

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Kam za jídlem
Kam za jídlem

Hit týdne

Další hity

Řecké kuřecí špízy s tzatziki, pečené brambory a sýrový česnekový chléb z tortilly

Řecké kuřecí špízy s tzatziki, pečené brambory a sýrový česnekový chléb z tortilly
Řecké kuřecí špízy s tzatziki, pečené brambory a sýrový česnekový chléb z tortilly
Tiramisu kuličky
Tiramisu kuličky
Pistáciové hvězdičky
Pistáciové hvězdičky
Sloní žrádlo
Sloní žrádlo
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Krkonošský Enzian vynese až na vrcholky hor

Restaurace Enzian

Restaurace Enzian

  • Zavřít
Restaurace Enzian

Restaurace Enzian

První sníh, bílá krajina, komíny horských chalup zase bafají a pohádkové roubenky lákají na klidné posezení u praskajících kamen. Ve vzduchu je cítit, že tady v Krkonoších to právě se zimou všechno začíná…

Seznam.cz banner

Každý rok se těšíme na hory a Krkonoše bývají v Čechách sázkou na jistotu. Špindlerův mlýn je sice považován za Mekku lyžování, zábavy a špičkové horské gastronomie, ale i v jiných koutech Krkonoš lze objevit ukryté perly. Jeden takový šperk leží přímo v Peci pod Sněžkou a rozhodně není radno ho minout. Restaurace Enzian vás nenechá vstoupit jen jednou. Klidně se se mnou můžete vsadit, že sem se budete chtít stále jen vracet.

Chráněná květina v Peci

Název Enzian znamená německy Hořec. Za podivným názvem Hořec se schovává horská květina s ostře modrými zvonkovými květy, kterou najdete téměř po celém světě. Co už však po celém světě nenaleznete, je tenhle útulný podnik s vynikající restaurací, prosklenou terasou s krbem s jedinečným výhledem do hor, kde se dá sedět i při největších mrazech, a stylovým Night barem, kam se nakrásně zašijete až do ranních hodin.

Enzian byl před revolucí bar, kam lyžaři chodili na grilovaná kuřata. Od roku 1994 pod vedením Alana Tomáška, který se vrátil po revoluci do své vlasti z Rakouska, slouží jako jedna z nejvyhlášenějších labužnických záležitostí v okolí. Rezervaci si raději udělejte dopředu, protože v hlavní části restaurace není příliš míst, a právě i to je jedna z věcí, jak si podnik zachovává poklidnou domáckou atmosféru, která je na horách po dlouhých lyžovačkách tolik potřeba. Když si nesednete zde, nezoufejte, jídlo si lze objednat i na terase, která má zase okouzlující náladu zapadlého jazzového baru.

Alan Tomášek se řídí v provozu restaurace zcela zásadních pravidel: „Snažíme se vždy používat čerstvé suroviny. Maso mám od kamaráda řezníka Šrola z Trutnova. Zvěřinu, houby, borůvky, jeřabiny a brusinky sbíráme v našich lesích a ostatní nakupujeme od místních prověřených dodavatelů. Chceme se hlavně vyhýbat polotovarům a instantním přípravkům a vařit co nejvíce místní kuchyni. Nevím, jestli se to dá nazvat výjimečností, ale asi největší kumšt je udržet dlouhodobě kvalitu a standard, a to jak u produktů, tak i u personálu. A to v dnešní době považuji za nesmírně obtížné. Pokud se nám to podaří, považuji to za hlavní cíl pro naší nejbližší budoucnost.“

Den první – Houbová symfonie

Enzian je na první pocit příjemně ospalá roubenka, kde si lidé koukají do očí přes plamen svící a kde závidíte ostatním, že už mají chody naservírované na stole. V tradiční modrobílé keramice, kterou vyrábějí na opačné straně hor v polském městě Boleslawiec, vypadají pokrmy na první pohled jako umělecká práce. Když budete mít štěstí, natrefíte na nějakou sezonní akci – jako v mém případě na zvěřinové hody. Vysoká je jak jinak než z Krkonoš a divočák prý až od strýčka z jižních Čech. Tak to si nechám líbit.

Jako předkrm sladkokyselá krémová polévka z lišek voněla tak, že jsme se báli, až bude na talíři vidět prázdné dno. Byla to lahůdka. Srnčí na smetaně s houskovým knedlíkem a jelení roláda s houbovou omáčkou a pečeným houbovcem, což je tradiční krkonošský knedlík, který chutná jak houbová nádivka a houskový knedlík dohromady, dolaďovaly kousky vlašských ořechů. Jednou větou shrnu celou tuhle parádu. Takhle nějak podle mě chutná les. Ano, bylo to, jako byste jedli pravý les. Jemná chuť smetanové omáčky s pravými lesními houbami byla natolik silná, že si troufám říct, že jsem houby s takovou intenzivní chutí ještě v životě nejedla. Houbovec byl vláčný a dokonale doplňoval zbytek pokrmu. Porce ohromná, že už na dezert prostě nezbyly síly. A to byla možná škoda.

Den druhý – Myslivecký bál na terase

Tak už víte, že jsem to druhý den opět nevydržela a bez rezervace jsem zamířila opět do Enzianu. Tentokrát to byla zaječí stehna pečená na kořenové zelenině s omáčkou ze švestek a špenátovými bramborami. Tak teď nevím, co hodnotit lépe. Na zajíce jsem pes, protože už jsem kolikrát narazila v restauracích na tuhé, vysušené maso, ale tady se to nestalo. Maso bylo křehké a šťavnaté a všechny chutě umocnila nasládlá chuť švestek. Jediné, co mě ten večer zklamalo, byla skutečnost, že zítra jedeme domů a já už to nezažiju do třetice.

Stálé menu stojí na tradiční české i mezinárodní kuchyni. Zvěřinový guláš s houbami, tafelspitz, steaky s vyhlášenou houbovou omáčkou z krkonošských hub, dýňové rizoto či jehněčí. Šéfkuchařem je David Grundza, který připravuje i speciality z udírny uzené na bukovém dříví jako sušenou zauzenou roštěnou, uzeného lososa, sýr či klobásy. Tak tedy hurá na hory. Já bych jela hned.

Restaurant Enzian, Pec pod Sněžkou 209, tel.: 499 736 357, www.enzian.cz

Autor: Michaela Králová

Sdílejte článek
Štítky terasa les houby restaurace Krkonoše Pec pod Sněžkou Mekka Česko Špindlerův Mlýn knedlík

Návrhy pro vás

Česneková omáčka s uzeným masem – poctivá a lehce štiplavá česká specialita Maso

Česneková omáčka s uzeným masem – poctivá a lehce štiplavá česká specialita

Recept do sbírky: Ořechové rohlíčky s máslovým krémem a čokoládou podle Bread Society Sladké

Recept do sbírky: Ořechové rohlíčky s máslovým krémem a čokoládou podle Bread Society

Sváteční vinná klobása se zeleninou a zámecké brambory s bylinkami – delikátní klasika podávaná s noblesou Maso

Sváteční vinná klobása se zeleninou a zámecké brambory s bylinkami – delikátní klasika podávaná s noblesou

Japonské curry s vepřovým masem, zeleninou a rýží – jednoduchý recept s asijským puncem Maso

Japonské curry s vepřovým masem, zeleninou a rýží – jednoduchý recept s asijským puncem

Křupavé popraskané sušenky s pistáciemi – sněhové potěšení s oříškovým srdcem Sladké

Křupavé popraskané sušenky s pistáciemi – sněhové potěšení s oříškovým srdcem

Cibulový koláč krok za krokem – sytá svačina z červené cibule, kečupu a vajec Vegetariánské
7

Cibulový koláč krok za krokem – sytá svačina z červené cibule, kečupu a vajec

Dvoubarevné vanilkové hůlky ze špaldové mouky – efektní cukroví ozdobí sváteční tabuli Sladké

Dvoubarevné vanilkové hůlky ze špaldové mouky – efektní cukroví ozdobí sváteční tabuli

Arctic Roll aneb zmrzlinová roláda v moderním pojetí – tradiční britský dezert podle Jamieho Olivera Sladké

Arctic Roll aneb zmrzlinová roláda v moderním pojetí – tradiční britský dezert podle Jamieho Olivera


Přečtěte si také

Maso
Česneková omáčka s uzeným masem – poctivá a lehce štiplavá česká specialita

Česneková omáčka s uzeným masem – poctivá a lehce štiplavá česká specialita

Prostřeno!
Prostřeno: Šlehaný brie

Prostřeno: Šlehaný brie

Prostřeno!
Prostřeno: Italská svatební polévka s masovými koulemi

Prostřeno: Italská svatební polévka s masovými koulemi

Prostřeno!
Prostřeno: Marry me chicken s domácími těstovinami

Prostřeno: Marry me chicken s domácími těstovinami

Prostřeno!
Prostřeno: Dýňové muffiny podle Kateřiny

Prostřeno: Dýňové muffiny podle Kateřiny

Novinky
Redakční test: Horkovzdušná fritéza je aktuální hit! Peče, smaží a ohřívá přesně, jak potřebujete

Redakční test: Horkovzdušná fritéza je aktuální hit! Peče, smaží a ohřívá přesně, jak potřebujete

Sladké
Opilý František – čokoládový zákusek s ořechovou náplní a rumem

Opilý František – čokoládový zákusek s ořechovou náplní a rumem

Soutěže Prostřeno!
Soutěžte s Prostřeno! o vánoční losy od Sazky (8. - 11. 12. 2025)

Soutěžte s Prostřeno! o vánoční losy od Sazky (8. - 11. 12. 2025)

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Kuřecí fideuà s paprikou a fazolkami – španělská variace na paellu připravená z těstovin podle Zdeňka Pohlreicha

Kuřecí fideuà s paprikou a fazolkami – španělská variace na paellu připravená z těstovin podle Zdeňka Pohlreicha

Domácí rakouské fleky se zelím a tyrolským špekem – sytý pokrm plný koření a bylinek Těstoviny

Domácí rakouské fleky se zelím a tyrolským špekem – sytý pokrm plný koření a bylinek

Špagety s kuřecím masem, žampiony a omáčkou z modrého sýra Těstoviny

Špagety s kuřecím masem, žampiony a omáčkou z modrého sýra

Sladké
Opilý František – čokoládový zákusek s ořechovou náplní a rumem

Opilý František – čokoládový zákusek s ořechovou náplní a rumem

Recept do sbírky: Ořechové rohlíčky s máslovým krémem a čokoládou podle Bread Society Sladké

Recept do sbírky: Ořechové rohlíčky s máslovým krémem a čokoládou podle Bread Society

Křupavé popraskané sušenky s pistáciemi – sněhové potěšení s oříškovým srdcem Sladké

Křupavé popraskané sušenky s pistáciemi – sněhové potěšení s oříškovým srdcem

Maso
Česneková omáčka s uzeným masem – poctivá a lehce štiplavá česká specialita

Česneková omáčka s uzeným masem – poctivá a lehce štiplavá česká specialita

Sváteční vinná klobása se zeleninou a zámecké brambory s bylinkami – delikátní klasika podávaná s noblesou Maso

Sváteční vinná klobása se zeleninou a zámecké brambory s bylinkami – delikátní klasika podávaná s noblesou

Japonské curry s vepřovým masem, zeleninou a rýží – jednoduchý recept s asijským puncem Maso

Japonské curry s vepřovým masem, zeleninou a rýží – jednoduchý recept s asijským puncem

Zelenina
Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Zapečená bramborová kaše s uzeným masem, brokolicí a sýrem – voňavý a sytý pokrm ve stylu co dům dal Zelenina

Zapečená bramborová kaše s uzeným masem, brokolicí a sýrem – voňavý a sytý pokrm ve stylu co dům dal

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti Zelenina

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti

Nápoje
Teplý ovocný punč ze švestkové limonády se skořicí, hřebíčkem a pomerančem

Teplý ovocný punč ze švestkové limonády se skořicí, hřebíčkem a pomerančem

Čokoládový likér – domácí a lahodný alkoholický nápoj i jedlý dárek na Vánoce Nápoje

Čokoládový likér – domácí a lahodný alkoholický nápoj i jedlý dárek na Vánoce

Avokádové smoothie s vietnamským rodokmenem podle Kevina z restaurace Sia Nápoje

Avokádové smoothie s vietnamským rodokmenem podle Kevina z restaurace Sia

Recepty
Marinované kapří podkovy – svěží twist na klasickou sváteční rybu

Marinované kapří podkovy – svěží twist na klasickou sváteční rybu

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem Recepty

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček Ryby a mořské plody
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Polévky
Kapustová polévka s cizrnou, klobásou a chilli – sytá a pikantní zimní klasika

Kapustová polévka s cizrnou, klobásou a chilli – sytá a pikantní zimní klasika

Švýcarská kroupová polévka se smetanou a uzeným kolenem podle Marka Fichtnera Polévky

Švýcarská kroupová polévka se smetanou a uzeným kolenem podle Marka Fichtnera

Silný hovězí vývar s morkovými knedlíčky – klasická česká polévka na sváteční stůl Polévky

Silný hovězí vývar s morkovými knedlíčky – klasická česká polévka na sváteční stůl

Předkrmy a chuťovky
Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá

Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá

Vaječná pomazánka s křenem wasabi – krémová, pikantní a hotová za pár minut Předkrmy a chuťovky

Vaječná pomazánka s křenem wasabi – krémová, pikantní a hotová za pár minut

Domácí žitný kváskový chléb podle Huga Hromase – takový, jaký ho dělaly naše babičky Předkrmy a chuťovky

Domácí žitný kváskový chléb podle Huga Hromase – takový, jaký ho dělaly naše babičky

Vegetariánské
Cibulový koláč krok za krokem – sytá svačina z červené cibule, kečupu a vajec
7

Cibulový koláč krok za krokem – sytá svačina z červené cibule, kečupu a vajec

Quiche s dýní, fetou a čerstvým sýrem podle Romany z Na skok v kuchyni Vegetariánské

Quiche s dýní, fetou a čerstvým sýrem podle Romany z Na skok v kuchyni

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí Vegetariánské

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí

Maso
Kuřecí kousky s mangem z pomalého hrnce – exotická chuť a vůně, která se line celým domem

Kuřecí kousky s mangem z pomalého hrnce – exotická chuť a vůně, která se line celým domem

Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod Sladké

Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod

Britský lardy cake – kynutý motaný chlebík se sušeným ovocem Sladké

Britský lardy cake – kynutý motaný chlebík se sušeným ovocem

Předkrmy a chuťovky
Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá

Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska Saláty

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat Saláty

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Maso
Česneková omáčka s uzeným masem – poctivá a lehce štiplavá česká specialita

Česneková omáčka s uzeným masem – poctivá a lehce štiplavá česká specialita

Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem Zelenina

Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Rychlé špaldové halušky podle Huga Hromase – ideální jako příloha nebo základ oblíbených jídel Přílohy

Rychlé špaldové halušky podle Huga Hromase – ideální jako příloha nebo základ oblíbených jídel

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Smrtící úder USA na údajné pašeráky drog: Trump má imunitu, kdo místo něj stane před soudem? Žloutenka je odolnější než covid, říká Prymula. Běžná dezinfekce nestačí, na co dát pozor? Na Turkovi trváme, zní z koalice ANO, SPD a Motoristů. O jeho stavu bude jasněji v úterý

prima-zeny

Libor Bouček se nedokáže smířit se smrtí Hezuckého: Patriku, to se nemělo stát Bojoval a věřil v život. Nikola Hezucká odhalila diagnózu milovaného Patrika Ranní show bez Patrika i Leoše odhalila, kdy bude oficiální poslední rozloučení

prima-zoom

Jak ubíhá čas na Marsu? Černobyl je bez ochrany? Obří kryt byl záměrně těžce poškozen a neudrží radioaktivitu Jedna z největších záhad světa se blíží k rozluštění? Nová šifra může rozlousknout Voynichův rukopis

prima-fresh

Česneková omáčka s uzeným masem – poctivá a lehce štiplavá česká specialita Redakční test: Horkovzdušná fritéza je aktuální hit! Peče, smaží a ohřívá přesně, jak potřebujete Opilý František – čokoládový zákusek s ořechovou náplní a rumem

prima-cool

Boj o nejlepší filmy a seriály začíná Co si Netflix koupil s Harrym Potterem, Pánem prstenů a Hrou o trůny? Seznam je obrovský Simpsonovi 2 přichází se špatnou zprávou. Nový film dorazí jindy, než bylo v plánu, a může za to Minecraft

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Věnec z vánočních ozdob a ramínka rozzáří dveře i stůl Jalovec pomůže s trávením, hubnutím i kašlem. Jak ho bezpečně užívat? Med bojuje s viry i bacily. Objevte medový čaj a medovo-cibulový sirup

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.