Léto na dřívku aneb 7 receptů na báječné domácí nanuky
7 receptů na báječné domácí nanuky
Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD
7 receptů na báječné domácí nanuky
Zdroj:
L.A. CREATIVE FOOD
Šikovnější ochlazení a osvěžení si lze jen těžko představit. Nanuky ale nemusí být jen ty klasické a obalené v čokoládě, jejich (domácí) příprava se vyvinula v celé odvětví a fantazie tvůrců nezná mezí. Je to totiž tak snadné a mistrem cukrářem se může stát opravdu každý!
JAK NA NĚ
Nanuky jsou díky snadné a široké dostupnosti nejrůznějších forem a formiček opravdu snadnou záležitostí. Prostě je jen naplníte vybranou směsí, umístíte dřívko a formičku/y uzavřete a dáte zmrazit. Po vyjmutí z mrazáku formičky opláchněte teplou vodou nebo je do ní na chvilku ponořte, aby šly nanuky lépe vyjmout – některé směsi jsou hutnější a lepivější a teplo je pomůže uvolnit od stěn formy. Pak už nezbývá než je sníst, ale to je ještě snazší. Z uvedených množství vznikne přibližně 6–10 nanuků podle velikosti formiček.
7 receptů na báječné domácí nanuky 2
Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD
7 receptů na báječné domácí nanuky 2
Zdroj:
L.A. CREATIVE FOOD
Snídaňové s jogurtem
cca 600 g drobného ovoce
hrst krupicového cukru nebo několik lžic medu
250 ml řeckého jogurtu
60–120 ml mléka
hrst hotové granoly nebo snídaňových cereálií
Ovoce v kastrole promíchejte s většinou cukru nebo medu a nechte nejméně 10 minut macerovat, až se cukr rozpustí. Na vyšším stupni uveďte do varu a povařte na hustý rozvar, asi 8 minut. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Jogurt prošlehejte s mlékem a zbylým cukrem, měl by být hustý, ale měl by se dát ještě lít. Asi čtvrtinu jogurtu promíchejte s granolou. Do každé formičky dejte dávku jogurtu s granolou, pak jednu dvě lžíce ovocného rozvaru. Takto formičky naplňte, lehce jimi poklepejte o pracovní plochu, abyste z nich vypudili vzduch, uzavřete, vložte dřívko a mrazte nejméně 6 hodin. Před vyjmutím lízátek opláchněte formičky horkou vodou.
Limetové s kokosem
1 plechovka kokosového mléka
kůra a šťáva z 1 limety
3–4 lžíce medu nebo agávového sirupu
Všechny přísady rozmixujte, poměrně dlouho, aby se kůra dobře rozsekala (nebude pak klesat ke dnu formičky). Podle chuti směs oslaďte. Naplňte formičky, vložte dřívka a lízátka mrazte nejméně 3 hodiny.
Gumídci a Sprite
Do každé formičky dejte asi 10 gumídků. Naplňte je Spritem a nechte přes noc mrazit. Před vyjmutím z formiček je krátce namočte do teplé vody.
Pozn.: Se Spritem bude směs mírně zakalená, ale pokud byste plnili formičky jen vodou, nebude mít lízátko žádnou chuť a nebudou v něm bublinky.
7 receptů na báječné domácí nanuky 3
Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD
7 receptů na báječné domácí nanuky 3
Zdroj:
L.A. CREATIVE FOOD
Borůvkové
hrst borůvek
120 g krémového sýra (žervé)
120 g jogurtu
2 lžíce medu nebo javorového sirupu (podle chuti)
Všechny přísady rozmixujte dohladka a nakonec dochuťte medem nebo sirupem. Naplňte do formiček, nahoře nechte trochu místa, směs během mražení nabude. Mrazte nejméně 4 hodiny. Před vyjmutím z formiček je krátce namočte do teplé vody.
Šampaňské s jahodami
200 ml růžového nebo dětského ovocného „šampaňského“
200 ml suchého šumivého vína
1–2 hrsti jahod, případně jablek a granátových zrníček
Formičky střídavě plňte ovocem a vínem. Uzavřete je, vložte dřívko a mrazte nejméně 2 až 4 hodiny.
Banánové s nutelou
4 středně velké zralé banány, nakrájené
120 ml nutely
60 ml bílého jogurtu
Banány rozmixujte, vmíchejte nutelu a promixujte do hladka. Směs rozdělte do formiček, přikryjte je, vložte dřívko a mrazte nejméně 6 hodin. Až je budete vyndávat z formiček ponořte je napřed krátce do nádoby s teplou vodou.
Aperol Spritz
180 ml Aperolu
120 ml Prosecca
60 ml sodovky
60 ml čerstvé pomerančové šťávy
¼ lžičky pomerančové kůry
10 plátků pomeranče
Všechny přísady promíchejte v misce a nechte chvilku stát, aby směs trochu vyšuměla. Rozlijte do formiček, zakryjte je a umístěte dřívko. Mrazte nejméně 5 až 6 hodin, ale lízátka je vždycky lepší nechat mrazit přes noc.
Připravila Klára Michalová a Jitka Rákosníková
Foto L. A. CREATIVE FOOD
Další nápady najdete v tomto speciálu:
Nejlepší recepty e-mailem
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho
webu.