Šikovnější ochlazení a osvěžení si lze jen těžko představit. Nanuky ale nemusí být jen ty klasické a obalené v čokoládě, jejich (domácí) příprava se vyvinula v celé odvětví a fantazie tvůrců nezná mezí. Je to totiž tak snadné a mistrem cukrářem se může stát opravdu každý!
Léto na dřívku aneb 7 receptů na báječné domácí nanuky
JAK NA NĚ
Nanuky jsou díky snadné a široké dostupnosti nejrůznějších forem a formiček opravdu snadnou záležitostí. Prostě je jen naplníte vybranou směsí, umístíte dřívko a formičku/y uzavřete a dáte zmrazit. Po vyjmutí z mrazáku formičky opláchněte teplou vodou nebo je do ní na chvilku ponořte, aby šly nanuky lépe vyjmout – některé směsi jsou hutnější a lepivější a teplo je pomůže uvolnit od stěn formy. Pak už nezbývá než je sníst, ale to je ještě snazší. Z uvedených množství vznikne přibližně 6–10 nanuků podle velikosti formiček.
Snídaňové s jogurtem
- cca 600 g drobného ovoce
- hrst krupicového cukru nebo několik lžic medu
- 250 ml řeckého jogurtu
- 60–120 ml mléka
- hrst hotové granoly nebo snídaňových cereálií
Ovoce v kastrole promíchejte s většinou cukru nebo medu a nechte nejméně 10 minut macerovat, až se cukr rozpustí. Na vyšším stupni uveďte do varu a povařte na hustý rozvar, asi 8 minut. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Jogurt prošlehejte s mlékem a zbylým cukrem, měl by být hustý, ale měl by se dát ještě lít. Asi čtvrtinu jogurtu promíchejte s granolou. Do každé formičky dejte dávku jogurtu s granolou, pak jednu dvě lžíce ovocného rozvaru. Takto formičky naplňte, lehce jimi poklepejte o pracovní plochu, abyste z nich vypudili vzduch, uzavřete, vložte dřívko a mrazte nejméně 6 hodin. Před vyjmutím lízátek opláchněte formičky horkou vodou.
Limetové s kokosem
- 1 plechovka kokosového mléka
- kůra a šťáva z 1 limety
- 3–4 lžíce medu nebo agávového sirupu
Všechny přísady rozmixujte, poměrně dlouho, aby se kůra dobře rozsekala (nebude pak klesat ke dnu formičky). Podle chuti směs oslaďte. Naplňte formičky, vložte dřívka a lízátka mrazte nejméně 3 hodiny.
Gumídci a Sprite
Do každé formičky dejte asi 10 gumídků. Naplňte je Spritem a nechte přes noc mrazit. Před vyjmutím z formiček je krátce namočte do teplé vody.
Pozn.: Se Spritem bude směs mírně zakalená, ale pokud byste plnili formičky jen vodou, nebude mít lízátko žádnou chuť a nebudou v něm bublinky.
Borůvkové
- hrst borůvek
- 120 g krémového sýra (žervé)
- 120 g jogurtu
- 2 lžíce medu nebo javorového sirupu (podle chuti)
Všechny přísady rozmixujte dohladka a nakonec dochuťte medem nebo sirupem. Naplňte do formiček, nahoře nechte trochu místa, směs během mražení nabude. Mrazte nejméně 4 hodiny. Před vyjmutím z formiček je krátce namočte do teplé vody.
Šampaňské s jahodami
- 200 ml růžového nebo dětského ovocného „šampaňského“
- 200 ml suchého šumivého vína
- 1–2 hrsti jahod, případně jablek a granátových zrníček
Formičky střídavě plňte ovocem a vínem. Uzavřete je, vložte dřívko a mrazte nejméně 2 až 4 hodiny.
Banánové s nutelou
- 4 středně velké zralé banány, nakrájené
- 120 ml nutely
- 60 ml bílého jogurtu
Banány rozmixujte, vmíchejte nutelu a promixujte do hladka. Směs rozdělte do formiček, přikryjte je, vložte dřívko a mrazte nejméně 6 hodin. Až je budete vyndávat z formiček ponořte je napřed krátce do nádoby s teplou vodou.
Aperol Spritz
- 180 ml Aperolu
- 120 ml Prosecca
- 60 ml sodovky
- 60 ml čerstvé pomerančové šťávy
- ¼ lžičky pomerančové kůry
- 10 plátků pomeranče
Všechny přísady promíchejte v misce a nechte chvilku stát, aby směs trochu vyšuměla. Rozlijte do formiček, zakryjte je a umístěte dřívko. Mrazte nejméně 5 až 6 hodin, ale lízátka je vždycky lepší nechat mrazit přes noc.
Připravila Klára Michalová a Jitka Rákosníková
Foto L. A. CREATIVE FOOD