Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jablka
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jablka
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Novinky
Novinky

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Brazilský karneval ve vaší kuchyni

Brazilský pokrm Waggoner

Brazilský pokrm Waggoner

  • Zavřít
Brazilský pokrm Waggoner

Brazilský pokrm Waggoner

Říká se, že Brazílie je zemí mnoha barev. Stejně tak prý brazilská kuchyně. Vyzkoušejte tradiční recept přímo od rodačky Thaizy, která vám naladí chutě do rytmu Rio de Janeira, města pláží, slunce a vášnivého karnevalu.

Seznam.cz banner

Vášniví vlastenci

Brazílie. Země zelené, žluté a modré barvy. Země úrodné půdy, slunce a zlatem zalité modré oblohy. Takovou mi ji vykreslovali moji přátelé z Brazílie, které jsem poznala na svých cestách v Austrálii. Při vyprávění byli vždy pravými oddanými patrioty, kteří svou zemi milují i přes všechno to špatné.

Moje přítelkyně Thaiza kdysi bydlela v Sao Paulu a její historky o místní atmosféře se leckdy rovnaly americkým kovbojkám. Na jednu stranu bída, loupeže a přepadení, na druhou stranu neskutečná příroda, vášniví muži a tance chtivé obyvatelstvo. To, s jakým zápalem dokážou Brazilci mluvit o své zemi, se samozřejmě odráží i v jejich povídání o jídle. Brazilci prostě bez své kuchyně odmítají žít.

Když jsme žili pod jednou střechou v Austrálii, za nějaký čas jsem se celkem slušně obešla bez české kuchyně. Možná to bylo i tím, že na mě za rohem nemávala česká restaurace, tak jako na Brazilce brazilská, a suroviny, ze kterých vaříte, prostě nikdy nenahradí ty naše. Brazilci však přes všechny překážky vyrazili jednou za týden do své domovské hospody, ať to stojí, co to stojí. A že to levné nebylo. Moje spolubydlící pak vždy skoro týden žvýkala toast s marmeládou, ale ten jeden den v týdnu hodovala jako ve své rodné zemi.

Rio de Janeiro. Foto: Thinkstock

Maso, maso, zelenina, maso

Všichni Brazilci, které jsem potkala, byli nejen vášnivými vlastenci, ale i vášnivými masožravci. Nejznámější jsou asi steaky z mladých býčků servírované pod názvem „churrasco“, které jste možná měli možnost ochutnat i v Čechách. Maso napíchnuté na tyč a připravené na ohni vám číšníci servírují přímo u vašeho stolu. Na talíř vám s noblesou odříznou kousky perfektně upečeného masa z různých částí býka jen na vaše přání. Nosí pochoutky jako vysoký roštěnec, hovězí špičku, filet mignon, pupek, nebo kýtu do té doby, než řeknete dost. A věřte, že dost řeknete nakonec velmi neradi.

Churrasco – typické brazilské maso na rožni

Kromě hovězího masa je v Brazílii velmi oblíbené i maso vepřové, které je ingrediencí další z řady národních pokrmů. I když Brazilci milují maso, jejich kuchyně je velmi bohatá i na zeleninu, ovoce a luštěniny, zvláště pak fazole. Tak jako v každém přímořském státě i zde najdete jídelníčky plné mořských plodů a ryb. Například lahodnou svačinku známou pod názvem Acarajés. Tento opečený fazolový chléb je naplněn čerstvými krevetami, kořeněnou omáčkou, žlutou hustou omáčkou z oříšků, kokosového mléka a zeleninou. Prostě symfonie.

Recept na Waggoner alias „Arrozcarreteiro“

Nejoblíbenějším jídlem přítelkyně Thaizy je pokrm zvaný Waggoner. Toto jídlo není příliš složité na přípravu a je typickým příkladem brazilské kuchyně. Konkrétně pochází z jižní části země. Waggoner se podává s rýží a v portugalštině se přezdívá „Arrozcarreteiro“, v překladu něco jako „rýže silnice“. Za názvem stojí příběh pokrmu. Řidiči nákladních vozů, kteří křižovali jih Brazílie po prašných nekonečných cestách a pak večer padali únavou, potřebovali na konci dne doplnit energii něčím výživným a snadno dostupným. Waggoner, ke kterému stačila jen jedna železná pánev, sušené hovězí maso a rýže, byla ta pravá volba pro rychlou vydatnou večeři. Stalo se to pak mezi řidiči tím nejoblíbenějším jídlem díky své praktičnosti a jednoduchosti, kterou tehdy ocenil každý osamělý jezdec. Poté se jídlo rozšířilo mezi další jižany a dnes už se vaří po celé Brazílii.

Thaiza mě v dopise jen předem upozornila (jako správná Brazilka), že recept je sice snadný na přípravu, ale v mojí zemi zřejmě neseženu tak dobré a kvalitní sušené maso jako u nich. Pýcha zakořeněná v brazilském hovězím je tedy doopravdy hluboká.

Ingredience:

• 1 kg sušeného hovězího masa

• 1 větší cibule nebo 2 menší – nakrájet

• 4 polévkové lžíce čerstvé petrželové natě

• 6 kuliček barevného pepře – namlít

• 2 hrnky rýže

• 2 stroužky nasekaného česneku

• 3 polévkové lžíce olivového oleje podle libosti

• sůl podle chuti

Postup přípravy:

1. Namočte sušené maso do vody.

2. Po chvíli vyměňte vodu a pomalu uvařte maso doměkka.

3. Rozdrťte maso na menší kousky.

4. Rozpalte pánev s olivovým olejem a přidejte maso.

5. Když je maso dohněda opečené, přidejte cibuli a česnek.

6. Vhoďte nadrcený pepř a dle chuti osolte.

7. Až cibulka změkne, přidejte rýži a opražte ji na pár sekund.

8. Přidejte vroucí vodu (4 hrnečky) a duste na menším plameni, dokud rýže nezměkne (zhruba 20 min).

9. Pokud se voda vypaří a rýže zůstane tvrdá, přidejte vodu a ještě chvíli vařte doměkka.

10. Posypejte čerstvou petrželkou a servírujte.

Autor: Michaela Králová

Sdílejte článek
Štítky jídlo kuchyně Austrálie zelenina maso Brazílie rýže Rio de Janeiro pokrm São Paulo

Návrhy pro vás

Bramborový koláč s jablky – snadný a chutný recept inspirovaný českou kuchyní Recepty

Bramborový koláč s jablky – snadný a chutný recept inspirovaný českou kuchyní

Sladko-pikantní hovězí guláš s povidly – klasika v novém kabátku Maso

Sladko-pikantní hovězí guláš s povidly – klasika v novém kabátku

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat Saláty

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Tažený švestkový závin s mákem a mandlemi – tradiční sladkost s chutí podzimu Sladké

Tažený švestkový závin s mákem a mandlemi – tradiční sladkost s chutí podzimu

Bramborové taštičky plněné hruškovým pyré: Sladký dotek podzimu na talíři Sladké

Bramborové taštičky plněné hruškovým pyré: Sladký dotek podzimu na talíři

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem Ryby a mořské plody
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Kimchi palačinky a sezamový dip – pikantní slaná chuťovka s korejským šmrncem Recepty

Kimchi palačinky a sezamový dip – pikantní slaná chuťovka s korejským šmrncem

Smažené hermelínové nugety se švestkovým dipem – slaná chuťovka s voňavým překvapením Předkrmy a chuťovky

Smažené hermelínové nugety se švestkovým dipem – slaná chuťovka s voňavým překvapením


Přečtěte si také

Recepty
Bramborový koláč s jablky – snadný a chutný recept inspirovaný českou kuchyní

Bramborový koláč s jablky – snadný a chutný recept inspirovaný českou kuchyní

Maso
Sladko-pikantní hovězí guláš s povidly – klasika v novém kabátku

Sladko-pikantní hovězí guláš s povidly – klasika v novém kabátku

Saláty
Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Sladké
Tažený švestkový závin s mákem a mandlemi – tradiční sladkost s chutí podzimu

Tažený švestkový závin s mákem a mandlemi – tradiční sladkost s chutí podzimu

Sladké
Bramborové taštičky plněné hruškovým pyré: Sladký dotek podzimu na talíři

Bramborové taštičky plněné hruškovým pyré: Sladký dotek podzimu na talíři

Prostřeno!
Prostřeno: Svíčková na smetaně s houskovým knedlíkem, brusinkami, šlehačkou a citronem

Prostřeno: Svíčková na smetaně s houskovým knedlíkem, brusinkami, šlehačkou a citronem

Prostřeno!
Prostřeno: Pórková krémová polévka

Prostřeno: Pórková krémová polévka

Prostřeno!
Prostřeno: Tiramisu podle Poliny

Prostřeno: Tiramisu podle Poliny

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Polévky
Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů

Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů

Veganské asijské nudle s tofu, zeleninou a houbami – pokrm inspirovaný thajským street foodem Recepty

Veganské asijské nudle s tofu, zeleninou a houbami – pokrm inspirovaný thajským street foodem

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami Saláty

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Sladké
Tažený švestkový závin s mákem a mandlemi – tradiční sladkost s chutí podzimu

Tažený švestkový závin s mákem a mandlemi – tradiční sladkost s chutí podzimu

Bramborové taštičky plněné hruškovým pyré: Sladký dotek podzimu na talíři Sladké

Bramborové taštičky plněné hruškovým pyré: Sladký dotek podzimu na talíři

Crumble s mangem, hruškami a zázvorem – jednoduchý dezert s oblíbenou drobenkou Sladké

Crumble s mangem, hruškami a zázvorem – jednoduchý dezert s oblíbenou drobenkou

Maso
Sladko-pikantní hovězí guláš s povidly – klasika v novém kabátku

Sladko-pikantní hovězí guláš s povidly – klasika v novém kabátku

Kuřecí srdíčka s liškami v jemné smetanové omáčce – nečekaně delikátní kombinace chutí! Maso

Kuřecí srdíčka s liškami v jemné smetanové omáčce – nečekaně delikátní kombinace chutí!

Grilovaná vepřová pluma s pastinákovým pyré, liškami v másle a hořčičnou omáčkou podle Jana Pípala z Vinohradského Parlamentu Maso

Grilovaná vepřová pluma s pastinákovým pyré, liškami v másle a hořčičnou omáčkou podle Jana Pípala z Vinohradského Parlamentu

Recepty
Bramborový koláč s jablky – snadný a chutný recept inspirovaný českou kuchyní

Bramborový koláč s jablky – snadný a chutný recept inspirovaný českou kuchyní

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat Saláty

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Kuřecí srdíčka s liškami v jemné smetanové omáčce – nečekaně delikátní kombinace chutí! Maso

Kuřecí srdíčka s liškami v jemné smetanové omáčce – nečekaně delikátní kombinace chutí!

Nápoje
Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?
12

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?

Čajový mocktail s kokosovým mlékem a mangovým džusem Nápoje

Čajový mocktail s kokosovým mlékem a mangovým džusem

Jednoduchý recept na domácí kokosové mléko ze strouhaného kokosu Recepty

Jednoduchý recept na domácí kokosové mléko ze strouhaného kokosu

Ryby a mořské plody
Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami Saláty

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Domácí Filet-O-Fish jako z „mekáče“ – ještě lepší, křupavější a poctivější! Ryby a mořské plody

Domácí Filet-O-Fish jako z „mekáče“ – ještě lepší, křupavější a poctivější!

Polévky
Krémová čočková polévka s cizrnou a rajčaty – vydatná luštěninová polévka do chladných dnů

Krémová čočková polévka s cizrnou a rajčaty – vydatná luštěninová polévka do chladných dnů

Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů Polévky

Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů

Italská polévka Risi Bisi s hráškem a rýží – tradiční kombinace chutí v netradiční podobě Polévky

Italská polévka Risi Bisi s hráškem a rýží – tradiční kombinace chutí v netradiční podobě

Předkrmy a chuťovky
Smažené hermelínové nugety se švestkovým dipem – slaná chuťovka s voňavým překvapením

Smažené hermelínové nugety se švestkovým dipem – slaná chuťovka s voňavým překvapením

Pečené avokádo s vajíčkem a tvarůžky – nevšední chuťovka s typickým českým sýrem Předkrmy a chuťovky

Pečené avokádo s vajíčkem a tvarůžky – nevšední chuťovka s typickým českým sýrem

Houbový sulc – retro lahůdka na studeno, která překvapí a potěší milovníky aspiku Předkrmy a chuťovky

Houbový sulc – retro lahůdka na studeno, která překvapí a potěší milovníky aspiku

Předkrmy a chuťovky
Pečené avokádo s vajíčkem a tvarůžky – nevšední chuťovka s typickým českým sýrem

Pečené avokádo s vajíčkem a tvarůžky – nevšední chuťovka s typickým českým sýrem

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Čočková sekaná s mrkví a hráškem – chutná vegetariánská verze tradičního českého oběda Vegetariánské

Čočková sekaná s mrkví a hráškem – chutná vegetariánská verze tradičního českého oběda

Sladké
Tažený švestkový závin s mákem a mandlemi – tradiční sladkost s chutí podzimu

Tažený švestkový závin s mákem a mandlemi – tradiční sladkost s chutí podzimu

Bramborové taštičky plněné hruškovým pyré: Sladký dotek podzimu na talíři Sladké

Bramborové taštičky plněné hruškovým pyré: Sladký dotek podzimu na talíři

Crumble s mangem, hruškami a zázvorem – jednoduchý dezert s oblíbenou drobenkou Sladké

Crumble s mangem, hruškami a zázvorem – jednoduchý dezert s oblíbenou drobenkou

Saláty
Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem Maso

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem

Zelenina
Červená tomatová rýže s barevnou paprikou a uzenou šunkou – rychlá večeře z jednoho kastrolu

Červená tomatová rýže s barevnou paprikou a uzenou šunkou – rychlá večeře z jednoho kastrolu

Česneková bageta s parmazánem – perfektní příloha na večírek i ke grilovačce Recepty

Česneková bageta s parmazánem – perfektní příloha na večírek i ke grilovačce

Fava – řecká pomazánka ze žlutého hrachu Recepty

Fava – řecká pomazánka ze žlutého hrachu

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Hrozba ricinového vyděrače: Policie v lahvi z Brna našla obávanou látku, další mají následovat Vraždu Kirka někteří levicoví studenti schvalují. V USA se mluví o začátku války Betyna nebo Micka? Politici sázejí na mazlíčky. Ti rozhodli i prezidentské volby, říká expert

prima-zeny

S věkem člověk zrady řeší méně, říká Eva Perkausová. Fandit bude bratrovi Vzpomínky na plavky i odvážné ročníky. Missky pobavily historkami z minulosti Kynuté knedlíky s žerounem. Pohlreich v Pláních zkoumá jídelní lístek

prima-zoom

Zastánci ploché Země na Antarktidě Je symbol Benátek ve skutečnosti z Číny? Slavný okřídlený lev se ocitl ve středu nebývalé kontroverze Záhadný „čtverec“ na Marsu rozpoutal bouři konspiračních teorií. Pravda je přitom velmi jednoduchá

prima-fresh

Bramborový koláč s jablky – snadný a chutný recept inspirovaný českou kuchyní Sladko-pikantní hovězí guláš s povidly – klasika v novém kabátku Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

prima-cool

Sigourney Weaver vs. Vetřelec: Země Kdy se Super Mario začal hrát v Československu a proč baští houby? Nejslavnější herní postava slaví 40 let Jak bude Downey vypadat v Avengers 5? Podoba Doctora Dooma byla oficiálně odhalena

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Václavky jsou jedovaté houby. Přesto je jíme! Jak je správně připravit? Sýkorky vyhlížejí místo pro hnízdění. Jak vypadá dokonalá ptačí budka? Houbařská sezóna se rozjíždí. Kde aktuálně rostou houby?

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.