Říká se, že Brazílie je zemí mnoha barev. Stejně tak prý brazilská kuchyně. Vyzkoušejte tradiční recept přímo od rodačky Thaizy, která vám naladí chutě do rytmu Rio de Janeira, města pláží, slunce a vášnivého karnevalu.

Říká se, že Brazílie je zemí mnoha barev. Stejně tak prý brazilská kuchyně. Vyzkoušejte tradiční recept přímo od rodačky Thaizy, která vám naladí chutě do rytmu Rio de Janeira, města pláží, slunce a vášnivého karnevalu.
Brazílie. Země zelené, žluté a modré barvy. Země úrodné půdy, slunce a zlatem zalité modré oblohy. Takovou mi ji vykreslovali moji přátelé z Brazílie, které jsem poznala na svých cestách v Austrálii. Při vyprávění byli vždy pravými oddanými patrioty, kteří svou zemi milují i přes všechno to špatné.
Moje přítelkyně Thaiza kdysi bydlela v Sao Paulu a její historky o místní atmosféře se leckdy rovnaly americkým kovbojkám. Na jednu stranu bída, loupeže a přepadení, na druhou stranu neskutečná příroda, vášniví muži a tance chtivé obyvatelstvo. To, s jakým zápalem dokážou Brazilci mluvit o své zemi, se samozřejmě odráží i v jejich povídání o jídle. Brazilci prostě bez své kuchyně odmítají žít.
Když jsme žili pod jednou střechou v Austrálii, za nějaký čas jsem se celkem slušně obešla bez české kuchyně. Možná to bylo i tím, že na mě za rohem nemávala česká restaurace, tak jako na Brazilce brazilská, a suroviny, ze kterých vaříte, prostě nikdy nenahradí ty naše. Brazilci však přes všechny překážky vyrazili jednou za týden do své domovské hospody, ať to stojí, co to stojí. A že to levné nebylo. Moje spolubydlící pak vždy skoro týden žvýkala toast s marmeládou, ale ten jeden den v týdnu hodovala jako ve své rodné zemi.
Rio de Janeiro. Foto: Thinkstock
Všichni Brazilci, které jsem potkala, byli nejen vášnivými vlastenci, ale i vášnivými masožravci. Nejznámější jsou asi steaky z mladých býčků servírované pod názvem „churrasco“, které jste možná měli možnost ochutnat i v Čechách. Maso napíchnuté na tyč a připravené na ohni vám číšníci servírují přímo u vašeho stolu. Na talíř vám s noblesou odříznou kousky perfektně upečeného masa z různých částí býka jen na vaše přání. Nosí pochoutky jako vysoký roštěnec, hovězí špičku, filet mignon, pupek, nebo kýtu do té doby, než řeknete dost. A věřte, že dost řeknete nakonec velmi neradi.
Churrasco – typické brazilské maso na rožni
Kromě hovězího masa je v Brazílii velmi oblíbené i maso vepřové, které je ingrediencí další z řady národních pokrmů. I když Brazilci milují maso, jejich kuchyně je velmi bohatá i na zeleninu, ovoce a luštěniny, zvláště pak fazole. Tak jako v každém přímořském státě i zde najdete jídelníčky plné mořských plodů a ryb. Například lahodnou svačinku známou pod názvem Acarajés. Tento opečený fazolový chléb je naplněn čerstvými krevetami, kořeněnou omáčkou, žlutou hustou omáčkou z oříšků, kokosového mléka a zeleninou. Prostě symfonie.
Nejoblíbenějším jídlem přítelkyně Thaizy je pokrm zvaný Waggoner. Toto jídlo není příliš složité na přípravu a je typickým příkladem brazilské kuchyně. Konkrétně pochází z jižní části země. Waggoner se podává s rýží a v portugalštině se přezdívá „Arrozcarreteiro“, v překladu něco jako „rýže silnice“. Za názvem stojí příběh pokrmu. Řidiči nákladních vozů, kteří křižovali jih Brazílie po prašných nekonečných cestách a pak večer padali únavou, potřebovali na konci dne doplnit energii něčím výživným a snadno dostupným. Waggoner, ke kterému stačila jen jedna železná pánev, sušené hovězí maso a rýže, byla ta pravá volba pro rychlou vydatnou večeři. Stalo se to pak mezi řidiči tím nejoblíbenějším jídlem díky své praktičnosti a jednoduchosti, kterou tehdy ocenil každý osamělý jezdec. Poté se jídlo rozšířilo mezi další jižany a dnes už se vaří po celé Brazílii.
Thaiza mě v dopise jen předem upozornila (jako správná Brazilka), že recept je sice snadný na přípravu, ale v mojí zemi zřejmě neseženu tak dobré a kvalitní sušené maso jako u nich. Pýcha zakořeněná v brazilském hovězím je tedy doopravdy hluboká.
• 1 kg sušeného hovězího masa
• 1 větší cibule nebo 2 menší – nakrájet
• 4 polévkové lžíce čerstvé petrželové natě
• 6 kuliček barevného pepře – namlít
• 2 hrnky rýže
• 2 stroužky nasekaného česneku
• 3 polévkové lžíce olivového oleje podle libosti
• sůl podle chuti
1. Namočte sušené maso do vody.
2. Po chvíli vyměňte vodu a pomalu uvařte maso doměkka.
3. Rozdrťte maso na menší kousky.
4. Rozpalte pánev s olivovým olejem a přidejte maso.
5. Když je maso dohněda opečené, přidejte cibuli a česnek.
6. Vhoďte nadrcený pepř a dle chuti osolte.
7. Až cibulka změkne, přidejte rýži a opražte ji na pár sekund.
8. Přidejte vroucí vodu (4 hrnečky) a duste na menším plameni, dokud rýže nezměkne (zhruba 20 min).
9. Pokud se voda vypaří a rýže zůstane tvrdá, přidejte vodu a ještě chvíli vařte doměkka.
10. Posypejte čerstvou petrželkou a servírujte.
Autor: Michaela Králová
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.
Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů
prima-cnn-news
prima-zeny
prima-zoom
prima-fresh
prima-cool
playboy
lajk
prima-living