Vánoce z pohledu stravování by se daly charakterizovat jako období nestřídmosti a jídel s nízkým obsahem živin. Pomyslná ručička na vahách energetického příjmu nám ukazuje, že víc energie přijmeme, než vydáme. Žádný div, že se po Vánocích bojíme vlézt na váhu a oblečení je nám těsné.
Chutné Vánoce bez kil navíc aneb Inspirujte se radami specialistů
„Pokud během svátků budeme tělu dopřávat dostatek pohybu a zamyslíme se nad množstvím a velikostí konzumovaných porcí, není důvod si nedopřát vánoční dobroty v klasické podobě. Abychom nepřibírali, je důležité, aby energetický výdej převyšoval energetický příjem,“ zmiňuje nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.
Cukroví s živinami
Vyměňte tradiční bílou pšeničnou mouku za celozrnnou, špaldovou, teffovou či pohankovou. „První zmíněná z nich má nižší glykemický index a špaldová zase vysoký podíl minerálních látek a mnohem výhodnější složení bílkovin. Ta teffová je bezlepková a oplývá výjimečnými nutričními hodnotami. Teff je oceňován pro obsažené bílkoviny, které se v rostlinné stravě vyskytují spíše sporadicky, má vysoký obsah vápníku, vlákniny a železa,“ doplňuje Kateřina Šimková.
Omezte množství cukru
Receptury cukroví počítají s velkým množstvím cukru. Pokud to neohrozí konzistenci těsta, zkuste použít o třetinu až polovinu cukru méně. Pro polévání cukroví volte kvalitní vysokoprocentní čokoládu. Sladkost v cukroví docílíte přirozeně sladkými surovinami, jako jsou ořechy, med, kakao či ovoce.
Alkohol
Věděli jste, že etanol v kombinaci s cukrem ovlivňuje kalorickou hodnotu nápoje. Alkohol navíc otupuje naše zábrany a vzbuzuje chuť k jídlu. A přiznejme si otevřeně, kdo z nás při popíjení odolá pochutinám, jako jsou oříšky, chipsy nebo jednohubky? Jejich kombinací do sebe dostáváte prázdné kalorie.
Sladké nealkoholické nápoje
Cukr najdete i ve sladkých nealkoholických nápojích. Pozor na to! „Kolový nebo sycený ochucený nápoj o objemu 330 ml může mít v sobě až 8 kostek cukru, ochucená minerálka o objemu 500 ml až 5 kostek. Místo jejich konzumace nařeďte čerstvě vylisovanou šťávu z ovoce vodou nebo si rozmixujte hrst zamraženého lesního ovoce a připravte si do džbánu domácí limonádu s lístky máty,“ zmiňuje Kateřina Šimková.
Bramborový salát
Bramborový salát má v každé rodině trochu jinou recepturu. Shodnou kalorickou bombou je však velké množství majonézy. Nahraďte ji z části bílým jogurtem. Používáte do salátu uzeniny? Nekvalitní tučný salám vyměňte za šunku nejvyšší jakosti.
Kapr na suchu
Tradiční štědrovečerní večeři tvoří ryby či řízek ve strouhance. Jestliže se bez trojobalu neobejdete, upečte obalené maso nasucho v troubě. „Vyžadujete-li bezpodmínečně smažení, volte řepkový olej, který je termostabilní a má dobrý poměr nasycených a nenasycených mastných kyselin. Pro řízek upřednostněte libové maso před prorostlým. Dietnější je krůtí, kuřecí či králičí maso. Část lidí upřednostňuje lososa místo kapra v domnění, že je zdravější, ale co do nižší tučnosti vyhrává kapr,“ dodává Kateřina Šimková ze Zdravého stravování. Sáhnout můžete po méně tučných rybích alternativách, jako je třeba candát, platýz či treska aljašská. Úprava s bylinkami na přírodní způsob znamená šetrnou úpravu a určitě si pochutnáte a navíc rybou dodáte tělu zdroj omega 3-mastných kyselin.
Svíčková či vepřová na Štěpána. Jíst, nejíst?
Na Boží hod nebo na sv. Štěpána se objevují na stole jídla jako svíčková nebo vepřová. Jak na ně? „Pokud omáčku připravíte jen ze zeleniny, nebudete ji zahušťovat smetanou a moukou, a libové hovězí nebudete špikovat slaninou, tak svíčkovou si můžete dopřát zcela bez výčitek. Jen jako přílohu nepodávejte klasické houskové knedlíky, ale připravte knedlík například z rýže a quinoy. Libová vepřová se zelím je také v pořádku, jen nezalévejte všechno tukem a po obědě vyrazte s rodinou místo sezení u televize na dlouhou procházku. Vždy je důležité, aby energetický výdej byl vždy vyšší než energetický příjem, pak nebudete přibírat,“ uzavírá nutriční specialistka Šimková.
redaktorka FTV Prima