8 kreativních způsobů, jak využít bílý jogurt při vaření

Bílý jogurt není jen osvěžující a zdravá svačina, ale také vynikající ingredience, kterou lze využít v široké škále sladkých i slaných jídel a nápojů. Pokud máte v lednici bílý jogurt a hledáte inspiraci, jak ho použít, přinášíme 8 kreativních nápadů, jak ho začlenit do jídelníčku.

1. Ovocné smoothie s jogurtem

Bílý jogurt představuje vynikající základ pro bohatá a krémová smoothie. Smíchejte ho s čerstvým ovocem jako jsou jahody, banány nebo borůvky, přidejte trochu medu a ledové kostky a rozmixujte dohladka. Tento osvěžující nápoj je ideální na snídani nebo jako zdravá svačina během dne.

2. Jogurtový dip

Pro rychlý a chutný dip na oslavu nebo večírek smíchejte bílý jogurt s prolisovaným česnekem, čerstvým nasekaným koriandrem a šťávou z citronu. Pokud neholdujete chuti koriandru, použijte najemno nasekanou mátu nebo kopr. Tento jogurtový dip je skvělým doplňkem k čerstvé zelenině, chipsům nebo kuřecím stripsům a grilovanému masu.

3. Marináda na grilované kuřecí maso

Pro zajištění šťavnatosti a chuti při grilování připravte marinádu z bílého jogurtu, rozmarýnu, citronové šťávy a olivového oleje. Prostě namočte kuřecí kousky do této marinády a nechte je odpočívat v lednici před grilováním. Výsledkem bude křehké a lahodné kuřecí maso s bohatou příchutí.

4. Jogurtové muffiny

Přidejte bílý jogurt do těsta na muffiny pro vláčnější a měkčí výsledek. Jogurt dodá muffinům vlhkost a lehce nakyslou chuť, která se skvěle snoubí s ovocem nebo ořechy. Vyzkoušejte přidat také citronovou kůru nebo mletou skořici pro ještě zajímavější chuťový profil.

5. Jogurtová zálivka na salát

Pro lehký a osvěžující dresink na salát smíchejte bílý jogurt s olivovým olejem, balsamikovým octem, jemně nasekaným česnekem a solí a pepřem. Tato jogurtová omáčka se báječně hodí k listovému salátu s rajčaty a okurkou, ale také jako dresink na saláty s bulgurem nebo quinoou.

6. Jogurtový dort nebo cheesecake

Hustý bílý jogurt můžete využít i při přípravě sladkých dezertů jako jsou nepečené dorty nebo cheesecaky. Použijte ho místo tvarohu nebo smetany pro lehčí a méně kalorickou verzi tradičních receptů. Přidání jogurtu také zajišťuje vlhkost a jemnou kyselou chuť dezertům.

Připravte klasický cheesecake podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

7. Studená polévka

Inspirujte se bulharským receptem na osvěžující polévku tarator. Nastrouhejte salátovou okurku nahrubo, přidejte jogurt, prolisovaný stroužek česneku, sůl, pepř, citronovou šťávu a nasekaný kopr. V horkém létě můžete přidat i pár kostek ledu, které polévku ochladí a naředí.

8. Vyzkoušejte tradiční turecký nápoj ayran

Jako osmý tip na využití jogurtu představujeme turecký nápoj, který oceníte především, až udeří velká vedra. Je totiž náramně osvěžující. Trochu připomíná předešlý tip, studenou balkánskou polévku. Je to perfektní svačinka, ale také pomáhá zmírnit pálivost pikantních pokrmů.

Suroviny:

  • 1 šálek bílého jogurtu
  • 1 šálek vody
  • špetka soli
  • čerstvá máta nebo nasekaná petržel (na ozdobu, volitelně)

Postup:

  1. V malé misce smíchejte bílý jogurt se solí. Můžete použít šlehací metlu nebo vidličku k důkladnému promíchání, dokud nebudete mít hladkou směs.
  2. Postupně přilijte vodu do jogurtu a stále míchejte, dokud se všechno dobře nespojí a nevznikne konzistence lehce řídkého jogurtu.
  3. Přidejte ledové kostky do sklenice a nalijte do ní ayran. Pokud chcete, ozdobte ayran čerstvou mátou nebo nasekanou petrželí.
  4. Podávejte ihned a užívejte si osvěžujícího tureckého nápoje!

Zdroj: autorský text

Autor článku

Klára Michalová

Všechny články autora

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty