Regionální potravina

Konfitovaný květák se smetanovou omáčkou s podmáslím a makovým olejem

Moje hodnocení
1x

Květák je skvělá zelenina, která se dá připravovat na mnoho způsobů, a už dávno neplatí, že z ní lze udělat jen mnohými nenáviděný „mozeček“. Správným postupem z této zeleniny připravíte delikátní pokrm, který snese kritéria vysoké gastronomie. Konfitování, neboli pomalé tažení v tuku, květáku dodá příjemnou oříškovou chuť, krémová omáčka s akcentem oleje z máku vše dohromady propojí a pozdvihne.

4 porce
60 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Květák rozkrájejte na 4–6 částí. Osolte a opepřete jednotlivé části a nechte je odstát.
  2. V pekáčku rozpusťte máslo a vložte do něj květák tak, aby byl co nejvíce ponořený v másle. Pekáč zakryjte pečicím papírem a pečte při 160 °C doměkka zhruba 50 minut.
  3. Mezitím v rendlíku smíchejte smetanu a podmáslí a přiveďte k varu. Zahustěte rozmíchaným solamylem. Potřebujete, aby tekutina měla hustotu krémové polévky. Dochuťte solí a makovým olejem. Přeceďte přes jemné sítko.
  4. Měkký květák můžete pro kouřovou chuť ještě opéct na grilu. Podmáslí se smetanou nalijte do lahve na šlehačku, abyste mohli vytvořit pěnu (espumu).
  5. Květák dejte na dno talíře, přelijte pěnou a posypte praženým mákem.

PRIMA TIP: Vyzkoušejte výtečný za studena lisovaný 100% makový olej, který pochází z farmy Pavla Bukovjana z Pročevil u Březnice. Olej je lisovaný v RAW kvalitě, čímž se zachová charakteristická vůně, barva a chuť máku. Rodinná lisovna V PRESU ze Zadní Třebaně se věnuje lisování olejů za studena z českých semen máku, konopí, tmavé hořčice a ostropestřce. Díky šetrným postupům v nich zůstávají zachovány vitaminy i esenciální mastné kyseliny. Za MODRÝ MÁK V PRESU získali ocenění Středočeská Regionální potravina. Více informací naleznete na stránkách www.vpresu.cz.

Vyzkoušejte také zapečený květák se sýrovou omáčkou podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Neodolatelně dobrý zapečený květák se sýrovou omáčkou

Květáková hostina

Tato zelenina ale skýtá mnohem více možností... Hodí se k zapékání, uvaříte z ní fantastické polévky, ale skvělá je i ve špagetách. V poslední době se z květáku dělá i příloha podobná rýži nebo se využívá na nízkosacharidový základ pro pizzu. Nechte se zlákat výběrem nových receptů.

Smažený květák | Těstoviny s květákovou omáčkou | Krémová květáková polévka | Květáková rýže | Květáková pizza | Květákový steak | Celý pečený květák

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Regionální potravina


Přečtěte si také

Recepty