Suroviny
Postup přípravy
- Květák rozkrájejte na 4–6 částí. Osolte a opepřete jednotlivé části a nechte je odstát.
- V pekáčku rozpusťte máslo a vložte do něj květák tak, aby byl co nejvíce ponořený v másle. Pekáč zakryjte pečicím papírem a pečte při 160 °C doměkka zhruba 50 minut.
- Mezitím v rendlíku smíchejte smetanu a podmáslí a přiveďte k varu. Zahustěte rozmíchaným solamylem. Potřebujete, aby tekutina měla hustotu krémové polévky. Dochuťte solí a makovým olejem. Přeceďte přes jemné sítko.
- Měkký květák můžete pro kouřovou chuť ještě opéct na grilu. Podmáslí se smetanou nalijte do lahve na šlehačku, abyste mohli vytvořit pěnu (espumu).
- Květák dejte na dno talíře, přelijte pěnou a posypte praženým mákem.
PRIMA TIP: Vyzkoušejte výtečný za studena lisovaný 100% makový olej, který pochází z farmy Pavla Bukovjana z Pročevil u Březnice. Olej je lisovaný v RAW kvalitě, čímž se zachová charakteristická vůně, barva a chuť máku. Rodinná lisovna V PRESU ze Zadní Třebaně se věnuje lisování olejů za studena z českých semen máku, konopí, tmavé hořčice a ostropestřce. Díky šetrným postupům v nich zůstávají zachovány vitaminy i esenciální mastné kyseliny. Za MODRÝ MÁK V PRESU získali ocenění Středočeská Regionální potravina. Více informací naleznete na stránkách www.vpresu.cz.
Vyzkoušejte také zapečený květák se sýrovou omáčkou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Neodolatelně dobrý zapečený květák se sýrovou omáčkou
Květáková hostina
Tato zelenina ale skýtá mnohem více možností... Hodí se k zapékání, uvaříte z ní fantastické polévky, ale skvělá je i ve špagetách. V poslední době se z květáku dělá i příloha podobná rýži nebo se využívá na nízkosacharidový základ pro pizzu. Nechte se zlákat výběrem nových receptů.
Smažený květák | Těstoviny s květákovou omáčkou | Krémová květáková polévka | Květáková rýže | Květáková pizza | Květákový steak | Celý pečený květák