Najděte si recept
Na co máte chuť?

Spouštím video za 5s.
Sledujete:
Burger s kozím sýrem
Hamburger s kozím sýrem a karamelizovanou cibulkou
Hamburgery u nás v posledních letech zažily obrovský boom a staly se králi mezi grilovanými dobrotami. Pokud jste i vy tomuto fenoménu propadli, možná rádi zkoušíte něco nového… A právě kozí sýr dá hamburgeru výjimečnou chuť. Přesvědčte se sami!
do 1 hodiny
6 porcí
Kulinární pořad Hrdina kuchyně sledujte každou sobotu na Primě!
Odkaz
Suroviny (6 porcí)
Maso:
- přední hovězí (krk nebo podplečí) 1,2 kg
- Sůl 1 lžíce
- čerstvě mletý černý pepř 1 lžička
- Cukr 1 lžička
- rostlinný olej 2 lžíce
- tvrdý tučný kozí sýr 6x 50 g
- oříšek másla
Karamelizovaná cibule:
- Cibule 500 g
- rostlinný olej 4 lžíce
- Cukr 3 lžíce
- citronová štáva 3 lžíce
- sůl a bílý mletý pepř
Servírování:
- hamburgerové bulky 6 ks
- oříšek másla
- rukola 1 hrst
- rajčata 2 ks
- Majonéza 4 lžíce
- dijónská hořčice 1 lžíce
- Med 1 lžička
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Maso rozkrájejte – libovější kusy semelte v mlýnku pouze jednou. Prorostlejší část, která bude tvořená hlavně tukem, nechte mlýnkem projet klidně 2 až 3 x. Díky tomu bude burger šťavnatý, ale zároveň si udrží dobrou strukturu.
- Namleté maso ochuťte solí, pepřem a špetkou cukru. Pořádně promíchejte a nechte 20 minut odpočinout. Než se pustíte do přípravy placek, zkuste upéct malý kousek směsi, ať otestujete, jestli je maso dobře ochucené.
- Pánev nebo gril rozehřejte na vyšší teplotu. Z masa vytvarujte šest zhruba 1,5 cm vysokých placek a maso mírně potřete olejem. Placky opečte z obou stran na pánvi, měly by stačit 3 minuty z každé strany. Maso zbytečně často neotáčejte. Poté placky potřete máslem, hezky to vylepší chuť, dejte na ně plátek sýra a přesuňte je do trouby vyhřáté na 200 °C (nebo zaklopte pánev hlubokou pokličkou) a nechte chvíli dojít.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké půlměsíčky. V pánvi nebo hrnci rozpalte olej, přihoďte cibuli a naplno smažte asi 4 minuty. Poté přisypte cukr, teplotu snižte téměř na minimum a cibuli za občasného míchání duste asi 30 minut nebo dokud nebude mít barvu jako karamel a nezbaví se přebytečné vody. Nakonec dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.
- Bulky rozpulte, opečte a poté je potřete máslem. Majonézu smíchejte s hořčicí a medem. Spodní část bulek potřete majonézovým dipem, přidejte trochu rukoly, plátky rajčat a masové placky se sýrem. Horní část bulek potřete cibulkou. Burgery zaklopte a propíchněte špejlí.