Smažený kapr s rakouským bramborovým salátem

Moje hodnocení
2x

Ani ten nejtradičnější smažený kapr nemusí být nudný. Strouhanku můžete obohatit luxusními mandlemi a nezbytný doprovod, salát, připravit podle rakouské módy. Kdoví, třeba založíte (staro)novou tradici!

4 porce
90 minut
česká

Kapr

  • kapr, vykuchaný, případně zbavený šupin a naporcovaný 1 ks
  • mléko 500 ml
  • polohrubá nebo hrubá mouka na obalení
  • vejce, rozšlehaná 3–4 ks
  • suchá strouhanka promíchaná s několika lžícemi mletých mandlí
  • sádlo nebo rostlinný olej na smažení
  • sůl

Salát

  • salátové brambory (typ A) 900 g
  • salátová okurka 1/2 ks
  • špek nebo anglická slanina, nakrájená na kostičky 2 lžíce
  • máslo 1 lžíce
  • šalotka, nadrobno nakrájená 3 lžíce
  • bílý vinný ocet (máte-li běžný lihový 8% ocet, zřeďte ho napůl s vodou) 5 lžic
  • vývar 200 ml
  • dijonská hořčice 1 lžíce
  • dýňový olej 50 ml
  • opražená dýňová semínka
  • čerstvá pažitka k podávání
  • pevné jablko 1 ks
  • kmín, sůl a pepř

Postup přípravy

  1. Porce kapra v míse zalijte mírně osoleným mlékem a ponechte v této lázni tak hodinku, dvě. Maso krásně zjemní a jeho chuť se zlepší.
  2. Do hlubších talířů si připravte mouku, vejce rozšlehaná s trochou soli a do třetího strouhanku – klasické suché strouhance prospěje obohacení dalšími přísadami, čerstvá strouhanka má krásně vláčnou, jemnou konzistenci.
  3. Porce kapra vyndejte z mléka a dobře je osušte. Pak je obalte v mouce, vejci a strouhance, kterou dobře přitiskněte. Obalení ve vejci a strouhance můžete i zopakovat, obal bude vyšší a hezky křupavý. Obaleného kapra nechte chvíli odpočívat v chladu.
  4. Rozehřejte pánev, vlijte do ní olej nebo přidejte sádlo v takovém množství, aby vznikla vyšší vrstvička tuku. Kapra můžete také smažit v takzvané tukové lázni, ať už ve fritéze nebo silnostěnném kastrůlku, v němž bude tuku asi do jedné třetiny výšky. Tuk by měl být dobře rozehřátý, ale nemělo by se z něho kouřit.
  5. Postupně vkládejte obalené porce kapra a na středním stupni smažte, až bude obal krásně zlatohnědý a křupavý. Nechte na kuchyňském papíru odsát přebytečný tuk a pak podávejte k salátu pokojové teploty.
  6. Na salát dejte vařit pečlivě omyté, ale neoloupané brambory do osolené vody s kmínem. Uvařte je jen tak, aby byly ještě pevné, nerozpadaly se. Pak je nechte vychladnout, oloupejte je a nakrájejte na plátky.
  7. Okurku oloupejte, podélně rozkrojte a lžičkou vydlabejte měkkou část se semínky. Pevnou dužinu nakrájejte na půlměsíčky a přidejte k bramborám. Přidejte i jablko zbavené jádřince a nakrájené na tenké půlměsíčky.
  8. V pánvi na rozehřátém másle vyškvařte kostičky slaniny. Vsypte šalotku a osmažte ji, až zesklovatí. Vlijte ocet, odvařte přípečky, vlijte vývar a zálivku nechte trochu vyvařit, aby zhoustla. Nakonec do ní vmíchejte hořčici, osolte ji a opepřete. Ještě teplo zálivkou přelijte salát, vše dobře promíchejte a před podáváním nechte asi půl hodiny rozležet. Na závěr ještě posypte dýňovými semínky, pažitkou a zakápněte dýňovým olejem.

PRIMA TIPY:

  • Kapra můžete naporcovat buď naplocho jako řízky nebo krájet napříč přes hřbetní páteř na takzvané podkovy. Každý způsob má své příznivce, ale vyzkoušet můžete samozřejmě obojí. Většina lidí zbavuje kapra šupin seškrabáním, ale je možné ještě opatrně ostrým nožem uvolnit tenkou blánu, ke které jsou přichyceny, a tu z ryby stáhnout.
  • Klasickou strouhanku můžete vyměnit za strouhanku z čerstvého toustového chleba, jen dejte pár krajíců do mixéru a rozmixujte ne úplně najemno. Čerstvá strouhanka je krásně jemná a překvapivě nenasaje tolik tuku při smažení.
  • Do storuhanky můžete kromě mandlí přidat také nakrájené bylinky nebo nastrouhaný parmazán.

Další tradiční i neotřelé recepty z kapra najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty