Suroviny
- jehněčí maso (ramínko nebo plec) 1 ks
- česnek 1 palice
- rozmarýn 1 hrst
- šalotka 400 g
- mrkev 2 ks
- olivový olej 50 ml
- sůl
- pepř
- rajčatové pyré 20 g
- hladká mouka 1 lžíce
- drůbeží vývar 1 litr
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 160 °C. Z ramínka či plecka odkrojte příliš tučné části a kůži a nařízněte jej na několika místech tak, abyste do zářezů mohli vložit stroužky česneku a snítky rozmarýnu. Šalotky oloupejte a ponechte vcelku.
- Mrkev oloupejte, podélně rozpulte, položte na dno pekáče, zakápněte olivovým olejem a navrch položte připravené maso. Zakápněte olejem, osolte a opepřete, zakryjte alobalem a vložte na 4–5 hodin do vyhřáté trouby. Po třech hodinách alobal sejměte, vsypte šalotky a dopečte dohněda.
- Upečené maso vyjměte a nechte 5–10 minut odpočinout. Do omáčky přidejte rajčatové pyré a mouku, vraťte do trouby na pár minut, přilijte vývar a povařte. Osolte a opepřete. Maso nakrájejte na plátky, rozdělte na talíře a obložte šalotkami. Podávejte s fazolkami, kapustičkami, salátem či bramborami.
- Prima tip: Pokud kupujete maso u řezníka, nechte si ho vykostit, ale kost si vezměte taky. Přidejte ji do pekáče a upečte ji společně s masem, předá omáčce šťavnatost a výraznou chuť.