reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Beru na vědomí
Jak uvařit dokonalé risotto
Autor: Thinkstock Jak uvařit dokonalé risotto

Prozradíme super triky, jak uvařit dokonalé italské risotto

Není rizoto jako risotto. Ačkoliv oba pokrmy jsou samozřejmě z rýže, to pravé italské risotto má svá specifika a pokud ho uvaříte správně, jistojistě si ho zamilujete.

Italská kuchařka Marcella Hazanová ve své "bibli" Klasická italská kuchyně vysvětlila velmi podrobně, čím je italské risotto výjimečné a jak se správně vaří. Vybrali jsme pro vás několik základních informací:

Techniky přípravy risotta využívají neobvyklých vlastností některých odrůd italské rýže, jejichž zrnka jsou obalena jemným škrobem. Když je rýže patřičným způsobem uvařená, škrob se rozpustí a spojí zrnka jak mezi sebou, tak se zeleninou, masem, rybím masem či jinými ingrediencemi. Výsledným pokrmem je RISOTTO.

Metoda vaření:

dokonalé risotto

Chuťovým základem je obvykle na másle (v méně četných případech na olivovém oleji) osmažená nasekaná cibule. Syrová, nepropraná italská rýže se přidává do horkého máslového základu a mírně se v něm osmaží. Vzápětí se do hrnce přilije sběračka tekutiny. Rýže se míchá, dokud se tekutina částečně nevstřebá a částečně nevyvaří. Pak se přilije další tekutina a celý postup se opakuje, dokud se rýže neuvaří. Důležité je stálé míchání. Z rýže, která se nemíchá, může sice vzniknout chutný pokrm, ale nikdy to nebude pravé italské risotto.

Základním přepokladem pro přípravu dobrého risotta je použitá rýže. Z mnoha odrůd, které se v Itálii pěstují, jsou nejlepší Arborio, Vialone Nano a Carnaroli.

Risotta se také dělí na dvě základní skupiny, které se liší záměrně dosaženou konzistencí. Jedná se o kompaktnější a lepkavější risotta z Piemontu, Lombardie a Emilie-Romagni a uvolněnější, řidší risotta z Benátska.

Inspirujte se našimi recepty a zkuste si doma uvařit pravé italské risotto:

 

 

Připravila: Klára Michalová

Související témata: italská kuchyně , rizoto , risotto , marcella hazan , italské risotto

reklama

Přečtěte si také