Máslo dokáže vylepšit prakticky jakékoli jídlo, zjemní omáčky a skvěle doladí chuť křehkého steaku, kuřete, ryb i zeleniny. Když ho předem ochutíte různými ingrediencemi, posunete své vaření o stupeň výš. Máme pro vás tipy, jak ochucená másla využít, a přidáme i pár receptů na slané i sladké varianty.
Ochucené máslo dodá jídlu šmrnc a váš steak posune k dokonalosti
Ochucené máslo nemusíte draze kupovat, velmi snadno ho vyrobíte doma. Jeho příprava zabere jen pár minut, skvěle chutná a uplatní se v teplé i studené kuchyni ať naslano či nasladko.
Kvalitní máslo je základ
Do buchet, koláčů a na smažení řízků můžete s klidným srdcem použít levnější stolní máslo, které bylo před prodejem rozmraženo. Za dob našich babiček se prodávalo jako máslo dvojka. K namazání na chleba a na přípravu ochuceného másla ale určitě kupte „jedničku“, tedy kvalitní čerstvé máslo. To jde do obchodů přímo z mlékárny a smí se prodávat do 20 dnů od data výroby. Čerstvé máslo koupíte i u farmářů, krásně voní po smetaně a rozdíl v chuti opravdu poznáte.
Nebo si chcete vyrobit to nejčerstvější máslo sami? Je to snadné. Použijte 33 a více procentní smetanu pokojové teploty a šlehejte ji tak dlouho, dokud se neoddělí máslo od podmáslí. To scedíte, máslo rukama promačkáte a vyperete v ledové vodě (opakovaně). Hotové máslo spojíte do kompaktního celku a dáte ztuhnout do lednice nebo ho předem dochutíte podle našich tipů.
Jaké příchutě vybrat
Samotný proces výroby domácího ochuceného másla je tak snadný, že mnohem podstatnější je vybrat příchutě, které s máslem vytvářejí dokonalou harmonii. Kombinací je nespočet. Kouzlete s bylinkami čerstvými i sušenými, česnekem, chilli a dalším kořením, můžete přidat jarní cibulku či sušená rajčata a vyzkoušejte i sladké máslo s medem, ořechy a skořicí nebo kakaem.
Kam s ním
Ochucené máslo má široké využití. Položte plátek na grilované maso či pečenou rybu, dochuťte s ním teplou zeleninu, přidejte ho do krémové polévky, do těstovin, na brambory i do bramborové kaše nebo ho jen tak rozetřete na rozpečenou bagetu. Sladká másla se hodí nejen k namazání na pečivo, skvělá jsou i na horké lívanečky a palačinky či do ovesných kaší.
Ochucené máslo se v kuchyni zkrátka neztratí a vy se díky němu blýsknete před rodinou i přáteli.
PRIMA TIP: Hotový steak servírujte s plátkem ochuceného másla. Připíšete si body za efektní prezentaci a máslo, které se bude pomalu rozpouštět, dodá křehkému masu lahodnou chuť.
Jedlý dárek
Bylinkové máslo je i skvělým jedlým dárkem! Pokud ho zabalíte do pečicího papíru, konce stočíte a zavážete stužkou, přírodním provázkem nebo lýkem, opatříte visačkou a přizdobíte, vaše blízké dárek určitě potěší. Můžete použít i dekorativní skleničku, kam hotové máslo napěchujete před ztuhnutím. Nezapomeňte přidat štítek s názvem másla a skleničku hezky dozdobit.
Příprava je hračka
Pár snadných kroků, 5 minut práce a chuť experimentovat. Jak jednou připravíte domácí ochucené máslo, už nebude ve vaší ledničce nikdy chybět.
- Máslo nechte předem změknout při pokojové teplotě.
- V misce přidejte k máslu vybrané ingredience a poctivě vymíchejte stěrkou dohladka. Můžete použít i šlehač nebo metličku.
- Po důkladném promíchání přesuňte máslo na potravinovou fólii nebo pečicí papír, zabalte, stočte konce a rolováním vytvarujte do úhledného válečku.
- Před použitím dejte máslo ztuhnout alespoň na 2 hodiny do lednice.
- Odebírejte podle potřeby a spotřebujte do týdne nebo zamrazte po porcích.
PRIMA TIP: máslo můžete umístit také do malých formiček nebo ho nastříkat jako pusinky na pečicí papír a dát ztuhnout. Vytvoříte tak rovnou hotové porce. Pár si jich můžete uložit do mrazáku, ať máte kam sáhnout.
Než začnete s vlastními experimenty, nabízíme vám k vyzkoušení pár základních slaných i sladkých variant ochucených másel:
Bylinkové máslo s česnekem s univerzálním využitím na masa, brambory i na bagetu
- ½ kostky másla
- ½ čajové lžičky soli
- čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 4 stroužky česneku, prolisované
- hrst čerstvě nasekaných bylinek (pažitky, petrželky) nebo jarní cibulky
Máslo s modrým sýrem na maso, chuťovky i do cuketové polévky
- ½ kostky másla
- špetka soli
- ¼ lžičky čerstvě mletého pepře
- 50 g strouhané nivy či jiného modrého sýru
- hrstka vlašských ořechů, opražených a nasekaných
- lžíce nasekané jarní cibulky nebo pažitky
Máslo s parmazánem a uzenou paprikou na míchaná vajíčka i do těstovin
- ½ kostky změklého másla
- špetka soli
- 50 g strouhaného parmazánu
- ½ lžičky uzené papriky
Máslo s citronem a petrželkou ke grilované rybě
- ½ kostky másla
- ½ čajové lžičky soli
- šťáva z poloviny menšího citronu
- citronová kůra bez chemického ošetření
- 1 stroužek česneku, prolisovaný
- 2 lžíce čerstvě nasekané petrželky
Bazalkovo-limetkové máslo s vůní Thajska na ryby, kuře i těstoviny
- ½ kostky změklého másla
- špetka soli
- 2 lžičky limetové šťávy
- 1 lžíce mleté thajské bazalky
- špetka skořice
- špetka mletého zázvoru
- špetka chilli vloček
Pikantní máslo na grilovaná masa v mexickém stylu, na kukuřičný klas i na pečené brambory
- ½ kostky změklého másla
- ½ lžičky soli
- 1 plná lžíce uzené papriky
- 1 jalapeño paprička, bez semínek a nadrobno
- ½ lžičky limetové šťávy
- na špičku nože chilli
- špetka čerstvě mletého černého pepře
Máslo se sušenými rajčaty na kuře i do těstovin
- ½ kostky změklého másla
- ½ lžičky soli
- 2 stroužky česneku, prolisované
- 2 lžíce najemno nasekané čerstvé bazalky
- hrstka jemně nasekaných sušených rajčat
Medové máslo na chleba, lívance, ale i na dýňové muffiny, když v nich uberete na cukru
- ½ kostky změklého másla
- 4 lžíce medu
- na špičku nože soli
Skořicové máslo s ořechy a rozinkami do kaší všeho druhu
- ½ kostky změklého másla
- 1 lžíce medu
- ½ lžičky mleté skořice
- ¼ lžičky muškátového oříšku
- 2 lžíce vlašských ořechů, opražených a nasekaných
- 2 lžíce rozinek
Kakaové máslo s lískovými oříšky na toust, na lívance i do ovesné kaše
- ½ kostky změklého másla
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce kakaa
- 2 lžíce lískových oříšků, opražených a nasekaných