Domácí instantní vývar je pomocník za všechny prachy! Návod, jak ho vyrobit doma

Je to jak naschvál. Vždy, když je při vaření potřeba vývar, po ruce ho prostě nemáte. V lepším případě se na dně mrazáku schovává zmrazený. Co když ale potřebujete do receptu jen jednu či dvě sběračky? Můžete použít kupovanou bujonovou kostku, ale mnohem lepší je vytvořit doma instantní, který je přírodní. Navíc spotřebujete zbytky zeleniny.

Vývar umí zázraky a jídlo s ním chutná mnohem lépe, než když do receptu přidáte pouze vodu. Je proto určitě dobré ho mít v kuchyni vždy po ruce. Mražený zabírá dost místa a kupovaný je zbytečně chemický. Domácí zeleninový vývar je zkrátka mnohem lepší než ten, který koupíte v obchodě. Používané ingredience navíc máte pod kontrolou. Vyrábí se z čerstvé zeleniny, bylinek a soli.

Instatní domácí ochucovadlo

Až zeleninu umyjete a oloupete, zvažte ji. Je důležité vědět celkovou hmotnost využité zeleniny a bylinek, abyste věděli, kolik soli do vývaru přidat. Sůl v tomto receptu tvoří 20 % celkové hmotnosti ingrediencí. Zdá se to hodně, ale jedná se o přírodní konzervant, který brání růstu plísní a bakterií.

Instantní vývar vydrží až 3 měsíce ve vzduchotěsné skleněné nádobě mimo dosah světla a vlhkosti.

Ingredience na instantní vývar:

  • 1 velká mrkev
  • 2 řapíkatý celer
  • 1 střední cibule
  • hrst hladkolisté petržele se stonky
  • 2 větvičky čerstvého tymiánu
  • 2 větvičky čerstvého rozmarýnu
  • mořská sůl nebo kuchyňská sůl, která odpovídá 20 % hmotnosti zeleniny a bylinek
  • můžete přidat další zeleninu a bylinky: česnek, rajče, pórek, žampiony, bazalku, šalvěj atd.

Postup na výrobu instantního vývaru

  1. Všechnu zeleninu a bylinky omyjte, osušte a nakrájejte najemno. Klidně je rozmixujte v kuchyňském robotu. Zvažte je, zapamatujte si jejich hmotnost, vše vložte do středně velké pánve a přidejte sůl.
  2. Směs vařte na mírném ohni asi 2 hodiny. Nejprve uvidíte, že ze zeleniny vytéká spousta vody. Počkejte, dokud se voda zcela neodpaří. Občas promíchejte, aby se zelenina nepřipálila.
  3. Pak směs přendejte na plech a rozetřete na pečicí papír. Pečte na teplotu 150 °C asi 15 minut. Čas od času ji promíchejte. Řiďte se podle toho, jestli je už směs suchá a křupavá.
  4. Jakmile zelenina vychladne, vložte ji do kuchyňského robotu a rozmixujte ji na jemný prášek.

Nezapomeňte, že domácí instantní vývar není tak výrazný jako ten kupovaný. Proto se v přidávání do jídla řiďte především vlastní chutí. Ale obecně platí, že jedna lžička stačí na 2–4 šálky vody.

Zdroj: aseasyasapplepie.com; foto: iStock.com

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty