Suroviny
- chřest (bílý nebo zelený) 500 g
- pomerančová šťáva (+ kůra) z 1 pomeranče
- máslo 125 g
- rajče 250 g
- sůl 1 špetka
- pepř (čerstvě namletý) 1 špetka
- brambory 1 kg
- strouhanka
- cukr
Postup přípravy
- Nejprve oloupejte chřest a spodní části odlomte - můžete je použít třeba na přípravu chřestové polévky. Do směsy vody, cukru a pomerančové šťávy přidejte malinko pomerančové kůry, trochu soli a hladkolistou petrželku.
- Přiveďte ji k varu a na pařák naskládejte chřest. Můžete ho také vařit svázaný kuchyňskou nití v hrnci hlavičkami nahoru tak, aby hlavičky byly těsně nad tekutinou. Přidejte cherry rajčátka s nakrojenou slupkou. Vařte asi 3 až 5 minut. Chřest by neměl být měkký , ale pevný na skus.
- Okapaný chřest vyrovnejte na předehřátý talíř, přelijte máslem, posypte opraženou strouhankou. Jako přílohu podávejte nové brambory vařené ve slupce.
- Ozdobte sloupnutým cherry rajčátkem a snítkou hladkolisté petrželky.