Head
- brambory 5 kusů
Kepuč
- hřebíček 3 kusy
- koření sůl 1 špetka
Postup přípravy
1. Rajčata omyjte a nakrájejte na polovinu. Dejte je do velkého hrnce spolu s nakrájenou cibulí a česnekem.Zakápněte olejem a přidejte koření. Duste pomalu 2-3 hodiny, občas promíchejte.
2. Až se směs zredukuje přibližně na 1/3, vyberte z ní hřebíček a směs tyčovým mixérem rozmixujte dohladka. Ochuťte solí, pepřem a doslaďte dle chuti třtinovým cukrem.3. Nezapomeňte kečup dochutit vinným octem, ale velmi opatrně, záleží na kyselosti rajčat. Takto ochucenou směs povařte ještě asi 30 minut a neustále ji míchejte.4. Chcete-li být opravdu poctiví, propasírujte kečup přes hustý cedník. Já tento krok vynechávám, protože mýt cedník od rajčatových slupek mě vážně nebaví .5. Kečup je skvělý k domácím hranolkům, masu nebo do jídla.
Příprava:1. Omyté a oloupané brambory nakrájejte na hranolky silné asi 1 cm. Okraje brambor seřízněte do tvaru hranolek. Odložte je na papírovou utěrku a nechte odpočinout. Brambory znovu neoplachujte.2. V hluboké pánvi zahřejte dostatečné množství slunečnicového nebo arašídového oleje na teplotu 190 C.3. Hranolky vložte do oleje a smažte 5 minut. Vyndejte je a nechte úplně vystydnout. V této fázi budou usmažené tak napůl. 4. Opět zahřejte olej v pánvi, tentokrát na teplotu 200 C a hranolky v něm smažte 3 minuty. Čas smažení se může lehce lišit, záleží na kvalitě brambor. Jakmile jsou hranolky osmažené a mají krásnou zlatavou barvu, máte hotovo. Právě díky dvojímu smažení získají hranolky svojí jedinečnou „křupavost“ a krásně zlatou barvu.5. Hranolky servírujte v papírovém kornoutu, osolené a ideálně s domácí majonézou nebo tatarkou. Dobrou chuť.