Guláš
- vepřová kýta 1 kg
- slunečnicový olej 3 lžíce
- cibule 2 ks
- česnek 4 stroužky
- mletá sladká paprika 2 lžíce
- hovězí vývar 1,5 litru
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- drcený kmín
- červená paprika 1 ks
- zelená paprika 1 ks
- žlutá paprika 1 ks
Na zahuštění
- máslo 20 g
- hladká mouka 4 lžičky
Postup přípravy
- Vepřové maso očistěte a nakrájejte na kostky. V hrnci rozehřejte asi 3 lžíce oleje, přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a plátky česneku a za stálého míchání restujte dozlatova.
- Přidejte maso a ze všech stran ho opečte dozlatova. Zasypte mletou paprikou, dobře promíchejte, zalijte vývarem a duste pod pokličkou přibližně 30 minut. Ochuťte solí, pepřem a kmínem.
- Po 30 minutách přidejte na kostky nakrájené papriky a pokračujte v dušení dalších 15 minut, dokud nebude maso měkké a paprika krásně změklá.
- V rendlíku umíchejte růžovou jíšku z másla a mouky. Z hrnce s gulášem odeberte do misky část omáčky a metličkou ji promíchejte s jíškou dohladka. Poté celou směs vraťte do hrnce s gulášem, opět pořádně promíchejte a ještě 10 minut provařte.
- Podávejte guláš například s těstovinami, špeclemi nebo s čerstvým pečivem.
Vyzkoušejte také klasický vepřový guláš podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Vepřový guláš: nejlepší recept na pravou hospodskou klasiku