Suroviny
- meruňkový džem 4 lžíce
- citronová šťáva (z 1 citronu)
- moučkový cukr 2 lžíce
- želatina 35 g
- smetana ke šlehání 250 ml
- olej (mandlový nebo kvalitní slunečnicový)
Ovocný přeliv
- meruňkový džem (nebo 250 g čerstvých zralých meruněk na ozdobení) 4 lžíce
- citronová šťáva (z 1 citronu)
Postup přípravy
- Marmeládu, citronovou šťávu a cukr (toho přidejte podle své chuti) třete tak dlouho, až směs zhoustne.
- Přidejte k ní v teplé vodě rozpuštěnou želatinu a nakonec opatrně vmíchejte dotuha ušlehanou smetanu.
- Směs vlijte do bábovkové formy (nebo do čtyř menších báboviček) vymazané mandlovým olejem a nechte dobře vychladit. Podávejte s meruňkovým přelivem.
- Ovocný přeliv: Džem či marmeládu zahřejte s trochou vody a citronovou šťávou a povařte asi 5 minut. Pak protřete přes síto. Při přípravě přelivu z čerstvých, hodně zralých meruněk přidejte do kastrůlku k pokrájenému ovoci ještě 2 lžičky cukru.
- PRIMA TIP: Vyzkoušejte třeba také jahodovou „huspeninu“. Svařte ¼ l vína s citronovou kůrou, kouskem celé skořice a se 140 g krupicového cukru. Poté tekutinu proceďte a nechte vychladnout. ½ kg jahod prolisujte, promíchejte se svařeným vínem a k tomu přimíchejte 90 g maizeny. Tuto směs trochu povařte, odstavte a přidejte ¼ kg celých jahod. Naplňte do tvořítka (např. bábovičky), lehce vymazaného slunečnicovým olejem, a dejte ztuhnout do ledničky. Ztuhlý dezert vyklopte a ozdobte šlehačkou.