Suroviny
- petržel
- hovězí maso 1.5 kg
- špek
- vývar
- smetana
- pepř
- koření nové
- bobkový list
- ocet
- cukr
- citronová kůra
- sůl
Postup přípravy
Hovězí maso si řádně prošpikujeme a osolíme. Kořenovou zeleninu a slaninu nakrájíme na kostičky a začneme restovat na tuku. Jakmile je zelenina orestovaná, přidáme celé maso a necháme ho mírně zatáhnout.
Maso poté vložíme i se zeleninou do pekáče, polijeme vodou, přidáme koření a zakryté necháme péct.Jakmile je maso měkké, vyndáme si zeleninu z pekáče a maso vrátímeodkryté do trouby, kde ho dopečeme. Ze směsi v hrnci si vytáhneme bobkový list a přilijeme zakysanou smetanu. Vše dáme z ohně a pomalu zeleninu rozmixujeme do hladka.
Do omáčky podle chuti přidáme citronovou kůru, ocet a cukr. Podáváme s knedlíkem, brusinkami a citronem.