Suroviny
- hovězí kližka 1 kg
- cibule 1
- sůl
- pepř
- česnek 6 stroužků
- mouka
- hrubá mouka 250 g
- brambory 5
- vejce 2
- pečivo (tvrdší) 1
- brambory
- špenátový protlak 500 g
Postup přípravy
- Na zpěněné cibuli zprudka opečeme ze všech stran maso, zalijeme vodou, osolíme, opepříme a přidáme česnek nastrouhaný najemno a zvolna vaříme v tlakovém hrnci přibližně hodinu. Po změknutí maso vyjmeme, omáčku zahustíme a dochutíme. Dle chuti můžeme přidat i mletý kmín a sušený česnek.
- Brambory uvařené ve slupce nastrouháme na struhadle, přidáme 2 vejce, sůl, na kostičky pokrájené pečivo a hrubou mouku. Vše smícháme a vytvoříme válečky o průměru cca 5 cm. Necháme čtvrt hodiny trochu odpočinout a poté vaříme v osolené vodě 15 – 18 minut. Po uvaření knedlíky rozkrájíme na plátky a podáváme.
- Špenát zvolna rozehřejeme v hrnci, přidáme česnek, sůl a nakonec smetanu pro zjemnění chuti.
Autor receptu: Jitka Vyšinská