Suroviny
- dýně (oranžová, např. muškátová) 600 g
- mrkev 1 ks
- cibule 1 ks
- zázvor (kousek o velikosti vlašského ořechu)
- olej 2 lžíce
- kari koření (ostré) 1 lžíce
- zeleninový vývar 400 ml
- kokosové mléko (neslazené) 200 g
- shiitake 150 g
- sůl 1 špetka
- pepř 1 špetka
- citronová šťáva 2 lžíce
- pažitka 1/2 svazku
Postup přípravy
- Dýni oloupejte, vydlabejte jadérka a dužinu nakrájejte na kostky. 3 lžíce kostiček si dejte stranou. Mrkev oškrábejte a také nakrájejte na kostičky. Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno. Stejně tak zázvor.
- V hrnci rozpalte olej, vložte do něj dýňové kostky, mrkev, cibuli a zázvor a vše asi 3 minuty duste, potom posypte kari kořením a nechte krátce vzpěnit. Přidejte zeleninový vývar a kokosové mléko, přiveďte do varu, potom hrnec přiklopte pokličkou a na mírném ohni vařte 20 minut.
- Šitake houby očistěte, vyřízněte nožičky. Klobouky nakrájejte na tenké plátky a na horké pánvi bez tuku je asi 3–4 minuty za stálého míchání opékejte. Potom je vyndejte a nechte vystydnout.
- Zeleninu s vývarem a kokosovým mlékem rozmixujte ponorným mixérem, vložte zbývající kostky dýně a vše nechte na mírném ohni ještě 10 minut povařit. Ochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.
- Pažitku očistěte, dobře vysušte a nařežte na malé kousky. Polévku servírujte do hlubokých talířů, ve kterých ji ozdobte houbami a posypte pažitkou.