Suroviny
- bílek 6 ks
- sůl špetka
- třtinový cukr (moučkový) 300 g
- kakao (pravé) 2 lžíce
- balzamikový ocet 2 lžíce
- čokoláda (70%) 50 g
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 1000 ml
- ovoce (směs - maliny, borůvky, jahody, rybíz) 1 kg
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Ve velké (odmaštěné) míse ušlehejte 6 bílků se špetkou soli, ta vám pomůže vytvořit pevný sníh. Je dobré ho nepřešlehat. Když je pevný a krémový, po lžících přidávejte moučkový cukr. (Kupuji třtinový krupicový a pomocí robotu s noži nebo tyčového mixéru z něj vyrábím cukr moučku). Ještě šlehejte pár minut, dokud se cukr nepropojí se sněhem a nevytvoří hladkou, ale hustou, lesklou a krémovou hmotu. Přidejte kakao, balzamiko a lehce, krátce vmíchejte lžící, tak aby vzniklo mramorování.
- Připravte si 2 plechy vyložené pečicím papírem, na každý si podle talířku nebo misky obkreslete kruh, který vám usnadní formování 4 symetrických pusinek. (Cca 15–20 cm velký, tak, aby se vešly dva kruhy na jeden plech, přičemž lehce nabydou, asi o 2 cm).
- Rozdělte sníh na 4 hromádky, do středu každého kruhu jednu a lžící rozetřete. Není nutné tvarovat dokonalé tvary, po upečení se plní šlehačkou, která sněhové pusinky rozmočí a lehce rozpustí. Tento dezert je okouzlující právě svou nedokonalostí. Vložte oba plechy do trouby, snižte teplotu na 140 °C a pečte 1 hodinu a 15 minut. Troubu v průběhu neotvírejte!
- Po uplynutí času, když se zdají být na povrchu pevné a křupavé, vypněte troubu a s lehce pootevřenými dvířky nechte vychladnout a dosušit. Když jsou korpusy pokojové teploty, ušlehejte šlehačku, připravte si ovoce a čokoládu nasekejte na hrubé střepy.
- Na servírovací talíř položte první korpus, lžící rozetřete 1/4 šlehačky, posypejte 1/5 malin a borůvek, pár kousky čokolády a pokapejte lžičkou balzamika, zakryjte dalším sněhovým korpusem, lehce přitlačte, aby se obě vrstvy propojily šlehačkou.
- Takto naplňte zbývající tři vrstvy. U poslední můžete ovoce, čokolády a balzamika trochu přidat a vytvořit nedbalou dekoraci, kopec plný malin, borůvek, střepů čokolády a stékajícího, kyselo-sladkého balzamika, ideální tečka je, když všechno trochu popadá na talíř okolo.
- Pokud necháte meringue odležet pár hodin, budete ho moci perfektně krájet jako dort (6 hodin stačí). Nebo se do něj pusťte třeba hned lžící, jen počítejte s tím, že to bude boj, ale luxusní!