zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Kouzlo lyofilizovaného ovoce. Už jste ochutnali mrazem sušené plody?
Autor: iStock Kouzlo lyofilizovaného ovoce. Už jste ochutnali mrazem sušené plody?

Kouzlo lyofilizovaného ovoce. Už jste ochutnali mrazem sušené plody?

Možná jste o něm slyšeli, ale pořádně nevíte, o co vlastně jde. Lyofilizované ovoce, jinak také mrazem sušené, je hit posledních let, i když jeho historie sahá do 20. století. Někteří už mu propadli nadobro, jiní se ještě zdráhají. Až si ale přečtete tento článek, budete mít jasno!
TZ, Tereza Pánková , 27.05.2021

reklama

Zdravá forma mlsání jen tak na křupnutí nebo jako součást vaření či při přípravě drinků. Lyofilizované ovoce je speciálně zpracované a díky dané technologii je plné vitamínů, ale současně křupavé v ústech. Neuvěřitelný pokrok v konečné chuti a novodobá cesta k plnohodnotnému ovoci v pytlíčku – kdykoliv bez okorání, pomačkání či přezrání.

Síla ledového vzduchu

Lyofilizované ovoce je vyráběno speciálním postupem při proudění ledového vzduchu v teplotách do –80 °C. Při následném dvoufázovém sušení pak dochází k postupnému odpaření vody z plodů ovoce. V této formě si tak zachovává perfektní neporušenou strukturu, dokonalou barvu i chuť, ale především vysoké hodnoty všech obsažených vitamínů a minerálních látek. Zároveň se po usušení už nijak neupravuje, je tedy 100% přírodní. Ovoce je krásně křehké, křupavé a nejvíce se svým obsahem i vzhledem blíží čerstvému ovoci! 

Mrazem sušené ovoce si zachovává svou barvu.
Autor: se souhlasem Diana company Mrazem sušené ovoce si zachovává svou barvu.

To sice stále vítězí na plné čáře v chuti a zažité vizuální stránce, ale v současném vývoji gastro trendů lze s jistotou prohlásit, že lyofilizované ovoce neokorá, není plesnivé ani zasažené supermarketovým zářivkovým přímým svitem. Navíc v tašce, kabelce, školní aktovce nedochází k deformaci ani k menšímu či fatálnímu zničení. 

Lyofilizované ovoce je vnímáno jako průlom ve světě zdravé výživy, vývoje malých dětí, kvalitní gastronomie a skvělých barmanských výkonů na poli domácím i profesionálním. Navíc v této formě vydrží ovoce ve skříni měsíce. Jak je ale vidět, jeho výroba je časově náročná, což se odráží i na ceně. 

Jak ho využít v kuchyni

Možná si říkáte, že v případě lyofilizovaného ovoce jde jen o sladkou svačinku, kterou sníte rovnou z pytlíku. Ale pozor, má i skvělé využití v jídlech a nápojích.

  • Hodí se na ozdobu různých sladkých dezertů a moučníků, jako je třeba panna cotta, slavnostní dorty i oblíbený cheesecake do skleničky.
  • Stejně tak jím můžete nahradit čerstvé ovoce ve snídaňových kaších, müsli nebo třeba při dochucování jogurtu.
  • Pokud byste měli chuť na nápoj s lyofilizovaným ovocem, nasypte ho do mixéru, zalijte vodou (mlékem nebo rostlinnou náhražkou) a rozmixujte. V pár krocích získáte drink plný vitaminů a minerálních látek.
  • A když už budete mít v ruce mixér, můžete si lyofilizované ovoce rozmixovat na úplný prach a použít ho opět na ozdobu třeba smoothies nebo nanuků, které v prachu obalíte. Snadno také obarví všemožné náplně do sladkostí a tyčinek.

Vždy ale myslete na to, že i když má lyofilizované ovoce nízkou hmotnost, zdraví prospěšné látky i kalorie si stále zachovává, a proto to s gramáží na jednotlivé porce nepřežeňte. 

V celém článku sice zmiňujeme jen ovoce, ale na trhu seženete i lyofilizovanou zeleninu a další potraviny, jako například bylinky nebo třeba houby či pepř.

Kde ho koupit?

Nejde sice o produkt, který byste sehnali v každém obchodě, ale poohlédněte se ve zdravých výživách, prodejnách ořechů a sušených plodů nebo samozřejmě prozkoumejte e-shopy, které se na zdravou výživu nebo konkrétně na mrazem sušené potraviny specializují.

reklama

Související témata: sušené ovoce

reklama

Přečtěte si také