Musaka
- podle chuti maso 800 g
- cibule 1 kus
- muškátový oříšek 1 špetka
Hlavní chody
- strouhanka 1 dávka
- okurky 1 dávka
- mrkev 1 dávka
Musaka
- lilky 2 kusy
- rajče 3 kusy
- paprika 1 kus
Postup přípravy
1. Malé kuřecí řízečky naklepeme a osolíme. Obalujeme v trojobalu, místo strouhanky můžeme použít sezam a kukuřičné lupínky. Smažíme na oleji v pánvi nebo ve fritéze.2. Brambory uvaříme a necháme vychladnout. Nakrájíme je na kostky, osolíme, opepříme. Přidáme ocet a lák z okurek, olej (obyčejný, ne olivový). Bílou a červenou cibuli nakrájíme na kostičky. Zamícháme.3. Salát rozdělíme na čtyři části. Do první přidáme kyselé okurky. Do druhé nastrouhanou mrkev. Do třetí červenou cibuli a čtvrtou necháme tak, jak je.4. Skládáme do mísy po vrstvách. Stane se z toho barevný dort, který potom vyklopíme a necháme v chladu. Teplota: 160 a 100°CVhodné pro vegetariány: anoPočet porcí: 8Obtížnost: pro začátečníkyNárodní kuchyně: českáDoba přípravy: 30-60 minutČas vaření: 30-60 minutRecipe category: hl. chod/ příloha/ salát/ vaření/ smažení
Hlavní chodyČeské řízky s bramborovým salátem sprosťák
postup:
1. Malé kuřecí řízečky naklepeme a osolíme. Obalujeme v trojobalu, místo strouhanky můžeme použít sezam a kukuřičné lupínky. Smažíme na oleji v pánvi nebo ve fritéze.
2. Brambory uvaříme a necháme vychladnout. Nakrájíme je na kostky, osolíme, opepříme. Přidáme ocet a lák z okurek, olej (obyčejný, ne olivový). Bílou a červenou cibuli nakrájíme na kostičky. Zamícháme.
3. Salát rozdělíme na čtyři části. Do první přidáme kyselé okurky. Do druhé nastrouhanou mrkev. Do třetí červenou cibuli a čtvrtou necháme tak, jak je.
4. Skládáme do mísy po vrstvách. Stane se z toho barevný dort, který potom vyklopíme a necháme v chladu.
Musaka
postup:
1. Zeleninu nakrájíme na tenké plátky a osmahneme dohněda z obou stran v pánvičce. Necháme chvíli odležet, osolíme, opepříme.
2. Maso ochutím a osmažíme na pánvi, až změní barvu a drolí se na kousíčky.
3. Nyní vše naskládáme do nádoby vhodné pro zapékání. Skládáme – brambory, rajčata, lilek, paprika a mleté maso a takto postupujete na několik vrstev. Pozor, poslední vrstva jsou vždy brambory, nesmíte na to zapomenout!
4. Suroviny na zálivku rozmícháme a nalijeme na směs v zapékací míse, pečeme asi hodinu na 180 °C. Zálivka by měla proniknout až na dno zapékací mísy. Proto je lepší používat skleněnou mísu, kde můžeme zkontrolovat, že se zálivka dostala úplně všude.