Anglická slanina

Anglická slanina Foto:
Anglická slanina
Foto: Thinkstock

Anglická slanina je druh slaniny, který pochází z anglosaských zemích. V českých zemích se vyrábí se z vepřového boku, který je vykostěn, neobsahuje tedy žebra či chrupavky. Postupy výroby jsou různé. Někdy se bok solí nasucho, části masa se tvarují, bůček se povaří a za mírné teploty udí do měkka. Jindy se bok naloží do slaného láku s česnekem. Toto se nechá několik týdnů odležet, bok v láku je třeba postupně hlídat a pokud možno ještě upravovat. Maso se pak udí studeným kouřem dva až tři dny. Průmyslová výroba anglické slaniny je odlišná, protože má za úkol zkrátit dobu výroby a celkově zlevnit produkci. K výrobě se používá např. umělý kouř, na obarvení slaniny barvící přípravky.

Videa

reklama

reklama