Suroviny na náplň
- cibule 160 g
- anglická slanina 200 g
- smetana 300 g
- Gruyère 100 g
- vejce 2
- žloutek 5
- rostlinný olej 1 PL
- muškátový oříšek
- sůl
- pepř
Suroviny na těsto
- hladká mouka 200 g
- máslo 90 g
- žloutek 2
Postup
- V míse smícháme mouku, máslo, žloutky a 2 lžíce vody a rukama propracujeme těsto. Vytvarujeme z něj kouli, kterou pevně zabalíme do potravinářské fólie a dáme na alespoň 30 min odpočinout do lednice.
- Zapékací misky vysteleme pečicím papírem nebo vymažeme trochou oleje. Z odpočinutého těsta si nachystáme stejné bochánky, jako je zapékacích misek. Těsto vmáčkneme do misek – i do stran. Těsto naspodu probodneme vidličkou. Troubu rozehřejeme na 200 °C. Pečeme v rozehřáté troubě do mírného zezlatovění.
- Upečený korpus necháme ve formě prochladnout tak, aby nebyl horký. Teplotu v troubě snížíme na 170 °C. Do předpečeného korpusu nalijeme promíchanou náplň, dáme do rozehřáté trouby a pečeme 20 minut.
Náplň
- Cibuli a slaninu nakrájíme na jemné nudličky. V pánvi na středním ohni rozehřejeme olej a orestujeme na něm slaninu dozlatova. Vyndáme ji a necháme ji vychladnout. Na zbylém tuku v pánvi orestujeme nakrájenou cibuli dozlatova.
- Vyndáme ji z pánve do misky a necháme vychladnout. Žloutky, vejce a smetanu lehce vyšleháme v misce metlou. Přidáme orestovanou cibuli, slaninu a ostatní suroviny a promícháme.
Autor receptu: Aleš Novotný