Panenka
- vepřová panenka 2 kg
- olivový olej
- drcený pepř
- máslo 60 g
- vývar 400 ml
- med 200 ml
- sójová omáčka 4 PL
- česnek 2 stroužky
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- cukr 1 PL
Americké brambory
- brambory 1 kg
- parmazán 200 g
- grilovací koření
- olivový olej
- cibule 3
- máslo 30 g
- cukr
- petržel
- sůl
- pepř
Fazolky
- fazolové lusky 500 g
- chřest 1 balení
- anglická slanina 150 g
Postup
Brambory
- Předehřejeme troubu na 180 °C. Brambory uvaříme asi do ¾. Nakrájíme je na měsíčky. Plech vyložíme pečicím papírem, polijeme olivovým olejem, na něj dáme hromádky nastrouhaného parmazánu, na které položíme měsíčky brambor.
- Znovu zakápneme olivovým olejem a okořeníme. Pečeme přibližně 20 minut. Mezitím uděláme zkaramelizovanou cibulku.
Vepřová panenka
- Nakrájíme si maso na medailonky a naložíme olivovým olejem a pepřem. Na pánev dáme kapku olivového oleje a pokládáme kousky panenky, které otáčíme, až když vidíme, že pustily šťávu.
- Orestovanou stranu posolíme. A restujeme druhou stranu přibližně 1–2 minuty.
Omáčka
- Na mírný plamen na pánev, ze které jsme odebrali panenku, dáme 60 g másla, které hned zalejeme vývarem, po chvilce přidáme 2 dl medu a mícháme. Po chvíli přidáme 4 lžíce sójové omáčky a 2 stroužky prolisovaného česneku.
- Nakonec citronovou šťávu z půlky citronu a lžičku cukru. Omáčku vaříme tak dlouho, dokud se nevypaří vývar. V této omáčce obalíme panenku.
- Na druhé pánvi na olivovém oleji orestujeme slaninu, fazolové lusky a chřest.
Autor receptu: Barbora Vaštíková