Suroviny
- vepřová panenka 130 g x 5
- anglická slanina 40 g x 5
- olivový olej
- bazalka
- brambory 120 g x 5
- cibule 3
- jarní cibulka
- sádlo 1 PL
- fazolové lusky 150 g x 5
- česnek 2 stroužky
- olivový olej
- kmín
- sůl
- pepř
Postup
- Vepřovou panenku naporcujeme na válečky asi 10 cm dlouhé. Ze všech stran ji osolíme, opepříme a potřeme olejem. Poté narovnáme plátky slaniny vedle sebe, okořeníme bazalkou a položíme na ně špalíky z panenky.
- Panenku do slaniny zabalíme a svážeme kuchyňskou nití. Na pánvi rozpálíme olej a panenku na něm zprudka opečeme. Takto opečenou panenku vložíme v pekáči do trouby rozehřáté na 180 °C a pečeme 15 až 20 minut. Poté stačí panenku nakrájet na plátky a můžeme servírovat.
- Brambory oloupeme, nakrájíme na malé kousky, vložíme do hrnce a zalijeme vodou. Poté je osolíme a přidáme špetku kmínu. Jarní cibulku nakrájíme na kolečka a cibuli na drobno. V pánvi rozpálíme sádlo, na kterém opečeme cibuli do zlatova. Uvařené brambory rozšťoucháme. Přidáme do nich pepř, jarní cibulku, osmaženou cibuli a vše promícháme.
- Fazolky krátce povaříme, scedíme, necháme odkapat a vysušíme. V pánvi rozpálíme trochu oleje, přidáme plátky česneku, lusky krátce opečeme a dochutíme solí a pepřem.
Autor receptu: Arnošt Frauenberg
Podívejte se na třetí díl Česko na grilu: